Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:01 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După 20 de ani Deputatul PSD Mădălin Voicu spune adio politicii, dar cu pensie specială

ro

09 Feb, 2016 00:00 3300 Marime text


La alegerile parlamentare din toamna acestui an s-ar putea ca mulţi dintre actualii parlamentari să nu se mai regăsească în competiţia electorală pentru prelungirea mandatelor pe care le deţin. Motivele pot fi diverse: de la faptul că nu sunt în graţiile conducerilor judeţene de partid astfel încât să prindă un loc eligibil pe listă, până la îndeplinirea numărului de mandate care să le asigure o pensie specială frumuşică la bătrâneţe.
 
În această a doua categorie l-aş încadra şi pe deputatul PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu. Membru al Camerei Deputaţilor din 1996, adică la al cincilea mandat (ultimul obţinut în Circumscripţia Electorală nr. 14 Constanţa), se pare că Voicu a obosit, deşi o analiză a activităţii sale parlamentare nu ar confirma efortul. În actualul mandat, deputatul PSD şi-a pus semnătura pe doar 24 de iniţiative legislative, a luat cuvântul doar când a depus jurământul şi a iniţiat un singur proiect de hotărâre din 2012 până în prezent.
 
Despre activitatea în colegiu n-aş putea spune nimic, atâta vreme cât am auzit constănţeni care ar fi dorit să vorbească personal cu parlamentarul pe care l-au votat, dar nu au avut posibilitatea.
De altfel, încă din primul mandat de deputat din partea Partidei Romilor, când se presupune că ar fi trebuit să fie plin de idei şi cu chef de muncă, nu s-a spetit. Activitatea sa parlamentară s-a limitat, în perioada 1996-2000, la şase propuneri legislative, dintre care una a devenit lege, două declaraţii politice şi trei luări de cuvânt în şedinţe, una fiind depunerea jurământului.
 
Trecerea la PDSR, devenit ulterior PSD, se pare că l-a activat. Dar nu în ceea ce priveşte propunerile legislative iniţiate (conform site-ului Camerei Deputaţilor, doar două propuneri legislative a iniţiat în legislatura 2000-2004), ci ca activitate în comisii de mediere, Mădălin Voicu fiind membru în 28 de astfel de comisii. Legislatura 2004-2008 se rezumă la două luări de cuvânt şi tot atâtea propuneri legislative iniţiate, pentru ca, în legislatura următoare, să ajungă la 28 de propuneri legislative, dintre care patru au devenit legi, să semneze zece moţiuni şi să grăiască în plen de trei ori. Şi totuşi, pentru cele cinci mandate de deputat, indiferent cât s-a ostenit, va beneficia, conform legislaţiei în vigoare, de o pensie specială consistentă.
 
În privinţa averii deţinute de deputatul PSD, situaţia este şi mai neclară. Asta deoarece pe site-ul Camerei Deputaţilor apar postate doar declaraţii de avere din perioada 2008-2012. În 2008, Mădălin Voicu avea un apartament, o casă, un autoturism Mercedes, fabricat în 2002, pe care l-a primit cadou, bijuterii evaluate la 100.000 de euro şi venituri considerabile, de aproximativ 84.000 de euro. În decembrie 2012, (ultima declaraţie de avere postată pe site), avuţia deputatului PSD s-a redus doar la bijuterii estimate la 50.000 de euro şi venituri încasate în anul fiscal 2011 în valoare de 20.000 de euro şi 4.200 de lei.

Decizie previzibilă

În contextul prezentat, este greu de înţeles de ce unii reprezentanţi ai presei centrale au catalogat anunţul deputatului PSD prin care îşi anunţa retragerea din Parlament şi din politică drept „o lovitură grea pentru PSD“.  În cadrul unei emisiuni la postul TV Antena 3, Mădălin Voicu a specificat că decizia se va materializa la finalul acestui mandat parlamentar, cel mai probabil, în luna noiembrie.
 

„După acest mandat, mă retrag. O să termin cu tot ce înseamnă politică, indiferent de formă. (…) Pe mine m-a obosit această perioadă de 20 de ani (n.r. referire la perioada în care a activat în politică şi în Parlament). Nu mai pot cu nervii, nu mai rezist“, a declarat Mădălin Voicu, pentru Antena 3. În cadrul aceleiaşi intervenţii, deputatul PSD a confirmat că îşi doreşte să revină la prima sa dragoste, muzica. „Vreau să mă întorc la meseria mea de muzician, de om de cultură“, a conchis deputatul PSD de Constanţa Mădălin Voicu.

 
Citeşte şi 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii