Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi foşti PDL-işti, acuzaţi de tentativă de „îndulcire“ a „Decalogului PNL“

ro

08 Dec, 2015 00:00 2121 Marime text


La finele săptămânii trecute, membrii birourilor reunite ale PNL Constanţa au analizat  şi aprobat criteriile de integritate pentru candidaţii ce vor reprezenta partidul în competiţiile electorale de anul viitor.
 
Mai bine de două ore au dezbătut liberalii constănţeni „decalogul PNL“. Deşi au supus la vot şi toţi l-au susţinut, ei nu s-au putut abţine să nu facă unele amendamente „de formă, nu de fond“. Puţin probabil ca propunerile venite din teritoriu să fie luate în considerare la Centru în contextul în care societatea civilă a devenit tot mai „pretenţioasă“ şi mai „impunătoare“. Oricum, forma finală a Decalogului PNL va fi supusă la vot şi aprobată vineri, 11 decembrie, în cadrul Consiliului Naţional al PNL, voturile din teritoriu fiind doar cu rol consultativ.
 
Încă de sâmbătă,5 decembrie, cotidianul ZIUA de Constanţa vă informa despre portiţele de scăpare pe care unii liberali ar fi încercat să le introducă în acest decalog.

Citeşte şi Portiţe de scăpare în loc de reformă internă - Decalogul liberalilor care vor să candideze în 2016 modificat şi adăugit în varianta PNL Constanţa

 
Pentru a clarifica eventualele „interpretări“ ale presei pe această temă, ieri, deputatul Gheorghe Dragomir, copreşedinte al PNL Constanţa, a explicat cum s-au petrecut lucrurile şi cum orice tentativă a vreunui coleg de partid ar fi fost fără efect. De fapt, potrivit liderului PNL, tentativele de modificare au vizat, în principal, „porunca“ a 10-a a decalogului - Probleme penale, iar cei care au solicitat au fost doi foşti PDL-işti: George Măndilă şi Romeo Murea. Intervenţiile lor ar fi fost bazate pe faptul că punctele c şi d ar încălca prezumţia de nevinovăţie oferită de legislaţia în vigoare oricărui cetăţean până la pronunţarea definitivă a instanţei.
 
„Unii colegi din fostul PDL au cerut eliminarea infracţiunii de corupţie din criteriile de integritate. Nu s-a acceptat această cerinţă, fiind solicitarea primordială a societăţii civile. Altul a cerut anularea punctelor b, c şi d pe motiv că ar contraveni prezumţiei de nevinovăţie. Mulţi tindeau spre ceea ce spun Legea şi Constituţia, dar s-a convenit ca PNL să ţină cont de ce spun cetăţenii. Aşa se pot lua măsuri de sus până jos, chiar dacă vor fi nemulţumiţi, pierderi etc. Domnul Măndilă a atenţionat că punctele b şi c ne costă electoral şi trebuie să dispară. El şi Murea Romeo au insistat“, a afirmat liderul liberal.
 
La final, decalogul integrităţii a fost votat în unanimitate. Forma finală a documentului a fost definitivată ieri la nivel Central, iar vineri, la Consiliul Naţional al PNL, va fi supus la vot şi ar trebui să devină literă de lege pentru liberalii care aspiră la diverse funcţii în administraţia publică locală şi centrală. În opinia liderului PNL Constanţa, decalogul va trece chiar dacă va fi în defavoarea unor colegi de partid şi se va aplica tuturor. 
 
„Dacă vrem să fim luaţi în seamă de electorat, trebuie respectate toate punctele Decalogului chiar dacă, poate, sunt prea dure. Pentru a minimaliza situaţia în care se află acum clasa politică, trebuie să ţinem cont de ceea ce solicită cetăţenii. O monitorizare ulterioară, în cazul în care nu se confirmă că ceea ce am votat s-a aplicat, ar duce la acuzarea PNL că nu a respectat ce a promis. Poate pierdem un mandat, dar facem un pas înainte. Aceste criterii se impun acum mai mult ca niciodată. Fiecare partid trebuie să aibă aceste criterii minimale. Acum vom fi mai exigenţi ca oricând, de la vârf până la bază“, a concluzionat copreşedintele PNL Constanţa, deputatul Gheorghe Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii