Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:22 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea atinge punctul critic al desertificarii

ro

25 Aug, 2007 00:00 1841 Marime text
1187984502.jpg

Managerul ANIF, Nicolae Maracine, sustine ca, din cele 400.000 de hectare amenajate pentru irigatii in Constanta, doar 16.000 au fost udate

Desertificarea ameninta Dobrogea. Din cele 707.100 hectare ale judetului Constanta, 564.500 sunt destinate circuitului agricol, iar 24.800 hectare sunt ocupate cu paduri. Procentul impaduririi este de doar 3,5% in Constanta, 26,7% in Romania si 34% in Europa. Statisticile au fost prezentate, ieri, in dezbaterea "Dobrogea in contextul desertificarii", organizata de Consiliul Judetean Constanta. La analiza au luat parte ministrul secretar de stat din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Albu, directorul general al Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, Nicolae Maracine si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu. Managerul ANIF a atras atentia ca judetul dispune de cea mai vasta retea de irigatii din tara, insa anul acesta s-a udat o suprafata foarte mica. "In 2003, apa a ajuns pe 109.000 hectare, deci se poate iriga, iar sistemele pot livra apa", a precizat Nicoale Maracine, atragand atentia primarilor prezenti la dezbatere la pericolul desertificarii. "Saptamana trecuta, am intrat intr-o disputa cu unul dintre reprezentantii Bancii Mondiale. Se incearca limitarea suprafetei de pompare la 70 de metri, ceea ce inseamna dezastru pentru judetul Constanta", a mai atras atentia Maracine. El a adaugat ca, doar daca primarii fac front comun cu autoritatile centrale, fenomenul va fi limitat. "Am ajuns aici cu manuta noastra", a mai spus el.

Efecte devastatoare

In timp ce instalatiile sunt fie distruse, fie nefolosite in lipsa fondurilor pentru plata energiei electrice, ponderea terenurilor degradate creste de la an la an. Fenomenul a atins cote alarmante, in special in nordul judetului, respectiv zona Saraiu. Ministrul secretar de stat, Gheorghe Albu, a declarat ca cea mai eficienta metoda pentru combaterea desertificarii este infiintarea perdelelor forestiere. Albu a recomandat primarilor sa acceseze surse de finantare din partea Uniunii Europene, guvernamentale sau alte surse pentru luarea de urgenta a masurilor de prevenire a desertificarii: realizarea sistemului national al perdelelor forestiere, utilizarea rationala a terenurilor agricole prin rotirea culturilor si reducerea suprapasunatului si dezvoltarea surselor alternative de venituri.

Scris de: {autor}Cristina RACOARE{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii