Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:33 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din cauza banilor putini nimeni nu se inghesuie la functii cu raspundere in sectiile de votare

ro

31 May, 2004 00:00 1852 Marime text

Judecatorii pusi in dificultate inainte de alegeri

Damian Mitea, presedintele BEM Constanta, nu se astepta sa se confrunte cu o avalansa de cereri de renuntare la functia de presedinte de sectie de votare sau de loctiitor * Nici macar posibilitatea de a plati amenzi contraventionale usturatoare nu i-a convins pe cei ce doresc sa fie doar alegatori, si nu persoane cu functii la sectiile de votare, sa abandoneze gandul de a renunta la functii * Conducerea BEJ este convinsa ca multe dintre situatiile semnalate la sectiile de votare privind desemnarea reprezentatilor partidelor vor fi rezolvate prin contestatii

In programul stabilit pentru organizarea alegerilor din 6 iunie se stipuleaza ca termenul pentru completarea birourilor sectiilor de votare a expirat... ieri. Aceasta etapa ar fi fost depasita fara probleme daca, incepand chiar de vineri, cand s-a efectuat tragerea la sorti pentru desemnarea presedintilor sectiilor de votare si a loctiitorilor acestora nu ar fi inceput sa curga cu... cereri de renuntare la functii semnate de persoanele ce au figurat pe listele de propuneri intocmite de administratiile locale. Unii dintre cei ce au devenit presedinti sau loctiitori nu au putut fi contactati pentru a participa la prima instruire organizata de conducerea Biroului Electoral al Municipiului Constanta. Altii s-au razgandit cand au aflat ca, desi vor munci mai mult, nu vor fi platiti decat cu un milion pentru patru zile, suma impozabila. Ieri dimineata, la BEM existau semnale conform carora peste 100 de persoane isi exprimasera dorinta de a nu participa la alegeri in calitate de presedinte de comisie de votare sau loctiitor. Pentru ca situatia era clara pentru peste 70 de astfel de cazuri, Mihaela Ganea, presedintele Tribunalului Constanta, a procedat la o noua tragere la sorti pentru desemnarea conducerii sectiilor de votare. Propunerile avansate de Prefectura Constanta nu au fost insa suficiente pentru a acoperi numarul celor care au preferat sa nu participe la alegeri in posturile de presedinti sau loctiitori la sectiile de votare. Mihaela Ganea a ales din urna, mai intai, presedintii de sectii si, din ce a mai ramas, au fost desemnati loctiitorii. Propunerile nu au reusit, insa, sa acopere cererea prea mare, asa ca sase sectii de votare au ramas fara loctiitor. Legea nu prevede nici un termen pentru depunerea cererilor de renuntare la functiile de presedinte sau loctiitor. Persoanele care au fost desemnate au posibilitatea sa abandoneze birourile sectiilor chiar si in ziua in care se predau la BEJ procesele-verbale in care se consemneaza rezultatele alegerilor si buletinele de vot. Presedintii desemnati si loctiitorii lor care au absentat nemotivat pot fi sanctionati cu amenda contraventionala cuprinsa intre 5 si 7 milioane de lei.

Confuzie si necunoastere a legii

Nu se poate spune ca situatia este roz pentru Biroul Electoral al Municipiului Constanta. Damian Mitea a reusit sa mai acopere niste "goluri" apeland la rezervele ce au devenit, peste noapte, presedinti sau loctiitori la sectii. In afara de penuria de persoane dispuse sa participe la alegeri in alta postura decat cea de alegatori, BEM s-a trezit ca are probleme si cu completarea birourilor sectiilor de votare cu reprezentanti ai partidelor, pentru ca nu existau... conducerile. Situatia a devenit critica in momentul in care s-a constatat ca, desi au fost instruiti, presedintii de sectii nu au stiut cum sa procedeze pentru completarea birourilor. Inca de saptamana trecuta, partidele ar fi putut depune listele cu propuneri pentru completarea birourilor. Singurul partid care nu a facut acest lucru a fost PNL. Este adevarat ca listele ar fi putut fi depuse si la sectiile de votare, dar conducerea BEM a apreciat ca va fi mai usor daca, dupa instructaj, presedintii ar fi primit propunerile, iar tragerea la sorti pentru completarea birourilor s-ar fi efectuat chiar sambata. Se pare ca Damian Mitea a vorbit pentru pereti. Desi a repetat de mai multe ori modul in care se efectueaza tragerea la sorti, unii dintre presedintii de sectii au introdus in urne, in loc de denumirile partidelor, nume de persoane. Astfel, la una dintre sectiile din Constanta, in birou au fost desemnati trei reprezentanti ai PSD. Mai simplu a fost la sectiile unde PNL nu a depus liste de propuneri, caz in care numarul reprezentantilor partidelor ar fi fost egal cu numarul de membri stabilit de lege.Situatii dificile s-au inregistrat la unele sectii de votare amenajate in scoli si semnalate la BEM. Presedintii au gasit usile incuiate sau au fost alungati de personalul institutiilor de invatamant, dornic sa petreaca sfarsitul de saptamana in familie. Mai mult, oamenii s-au plans ca nu au dulapuri securizate, pe care sa se aplice sigiliu, in care sa depoziteze materialele necesare votarii si nici chei de la salile de clasa in care sunt amenajate sectii si pe care se aplica sigiliul in momentul in care programul membrilor birourilor se incheie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii