Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detinutii politici discriminati de Primaria Constanta!? (galerie foto)

ro

13 Jan, 2010 02:13 2620 Marime text
detinuti_politici.jpgO delegaţie a foştilor deţinuţi politici condusă de preşedintele AFDPR Constanţa, Paul Andreescu, a solicitat sprijin prefectului Claudiu Palaz

Necunoaşterea prevederilor legale în vigoare ori reaua voinţă a adus circa 1.000 de foşti deţinuţi politici în situaţia de a nu mai beneficia de transport gratuit pe mijloacele de transport în comun. Cazul pare a fi unicat la nivel naţional, cea ce a determinat un grup al membrilor AFDPR Constanţa să ceară reprezentantului Guvernului în teritoriu să se implice în soluţionarea acestei situaţii.

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România - filiala Constanţa, Paul Andreescu, însoţit de alţi zece membri ai acestei structuri s-au prezentat ieri, la primele ore ale dimineţii, la Instituţia Prefectului judeţul Constanţa. Motivul „vizitei" întreruperea dreptului de a circula gratuit pe mijloacele de transport în comun.

Andreescu i-a adus la cunoştinţă prefectului Claudiu Palaz că legea a fost încălcată în sensul suspendării dreptului foştilor deţinuţi politici de a circula gratuit. „Conform Decretului Lege nr. 118/1990 art. 6 alin I lit. B, foştii deţinuţi politici au acest drept, iar contravaloarea acestor legitimaţii trebuie suportată din bugetul local, în speţă din bugetul Primăriei Constanţa", a adăugat preşedintele AFDPR - filiala locală, Paul Andreescu. El a menţionat că RATC a încheiat un protocol cu Casa Judeţeană de Pensii pentru beneficiarii Legii 189/2000, deţinuţii politici neavând nimic în comun cu prevederile acelui normativ. „Noi suntem în jur de 1.000 de beneficiari de abonamente RATC, iar pe legea 189 sunt în jur de 16 mii şi se referă la strămutaţii etnici din perioada 1940 - 1945", a adăugat Andreescu. În opinia sa, situaţia fost generată de Primăria Constanţa, şi, iniţial, a considerat că nu poate să se ducă „la cei care încalcă legea". „Cred că este o rea-voinţă. Nu se poate să nu citeşti o lege şi să publici în ziar un anunţ cu referire la alt act normativ ce nu ne vizează. Primăria Constanţa dă dovadă de necunoaşterea legii şi de rea-voinţă", a subliniat preşedintele AFDPR Constanţa.

De altfel, şi purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii, Kristina Mutiş, a specificat că, nu instituţia pe care o reprezintă datorează către RATC sumele reprezentând contravaloarea legitimaţiilor deţinute de beneficiarii prevederilor Decretului Lege nr. 118/1990, ci acestea trebuie decontate prin bugetul local.

Ameninţare veche

Convingerea lui Andreescu privind reaua voinţă a conducerii Primăriei Constanţa are la bază şi o „ameninţare mai veche". Acesta susţine că, în decembrie 2003, pe vremea când era consilier judeţean şi urma să fie votat bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pe anul 2004 ar fi fost avertizat cum trebuie să voteze pentru a nu se recurge la represalii asupra AFDPR. „Atunci mi s-a transmis de către primar (n.r. referire la Radu Mazăre) că ori votez bugetul CJC în varianta PSD şi voi avea două miliarde lei vechi pentru cimitir ori îmi va distruge asociaţia, primul pas fiind să-mi ia aceste legitimaţii de călătorie a foştilor deţinuţi politici... Cum să mă duc, acum, la un asemenea om", a afirmat Paul Andreescu în cadrul întâlnirii cu prefectul judeţului, Claudiu Palaz, derulată în prezenţa presei.

„Nu găseşti pe nimeni"

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menţionat că, înainte de a se prezenta la el, deţinuţii politici ar fi trebuit să ia legătura cu conducerile instituţiilor implicate pentru a le expune situaţia şi a obţine un punct de vedere oficial. „Sunt paşi ce trebuie urmaţi pentru a se ajunge la o mediere în cunoştinţă de cauză pentru toţi factorii implicaţi", a adăugat Palaz. În consecinţă, delegaţia AFDPR Constanţa s-a deplasat la sediul Primăriei Constanţa pentru a discuta cu primarul Radu Mazăre sau cu unul dintre viceprimarii urbei. Însă, surpriză, în jurul orei 10.00, niciuna dintre persoanele menţionate nu se afla în Primărie. „De aceea nu am venit la Primărie... pentru că aici nu găseşti pe nimeni. Când să venim, că nu se ştie când e viceprimar şi primar în instituţie. Doar să stăm să aşteptăm la roata norocului, la uşa Primăriei", a declarat preşedintele AFDPR, Paul Andreescu, după ce domnişoara de la biroul informaţii i-a spus că nu e niciuna dintre persoanele solicitate pentru a purta o discuţie.

Prefectul va încerca o mediere

„Ţinând cont de conţinutul memoriului ne vom documenta în cursul zilei de astăzi (n.r. ieri) în sensul identificării unde şi dacă a fost încălcată legea, urmând ca apoi să facem demersurile necesare pentru a da curs solicitărilor membrilor AFDPR prin intermedierea unui dialog între părţile direct implicate", a declarat prefectul Claudiu Palaz, la finalul întâlnirii cu foştii deţinuţi politici.

În contextul în care circa 50.000 de pensionari constănţeni beneficiază de gratuitate sau de subvenţionarea parţială a călătoriilor pe mijloacele de transport în comun, ridicarea acestui drept celor 1.000 de deţinuţi politici seamănă a discriminare, cu atât mai mult cu cât este vorba de respectarea unui act normativ. „În funcţie de elementele care se vor identifica, vom formula un punct de vedere. Dacă se încalcă o lege, consider că această situaţie trebuie să înceteze", a precizat prefectul judeţului Claudiu Iorga Palaz. De altfel, el a declarat deţinuţilor politici că memoriul ce i-a fost înmânat va fi înaintat Primăriei Constanţa, deşi instituţia respectivă nu se află în relaţie de subordonare cu Instituţia Prefectului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii