Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Deputatul PSD pierde postul de consul şi este în vizorul ANI Mădălin Voicu, prins că şi-a angajat nora

ro

15 Oct, 2015 00:00 4468 Marime text


În vara acestui an, mai precis pe 22 iulie, deputatul PSD de Constanţa Mădălin Ştefan Voicu, deţinător a cinci mandate de parlamentar, avea să fie numit consul general al României la Bonn (Germania), iar pe 15 septembrie ar fi trebuit să se prezinte la noul său loc de muncă. Era al doilea parlamentar de Constanţa, după colega sa de partid Antonella Marinescu (n.r. numită în octombrie 2012 consul al României la Toronto, Canada), care ajungea să reprezinte ţara peste hotare.
 
La vremea aceea, Voicu declara, pentru ZIUA de Constanţa: „Eu cred că este un progres, un pas înainte. Nu mă mai regăseam de foarte mult timp în politica dizgraţioasă din România. Cred că pot fi mai de folos României acolo decât sunt aici“. Numai că, pentru a-şi lua postul în primire, deputatul social-democrat trebuia să demisioneze din Parlament, ceea ce nu s-a întâmplat. Mai mult, luna trecută, Mădălin Voicu renunţa la funcţia de consul în Bonn.
 
„Adevărul adevărat este că eu nu fac parte din sistem. Eu sunt un om de cultură, am încercat să îmi fac treburile acolo, am lucrat, dar cu Germania, care să se opună venirii mele acolo... Eu m-am retras, am renunţat (...) Pe mine nu m-a dovedit Securitatea lui Ceauşescu şi mă dovedesc organele de azi? Eu nu sunt aliniat niciunei forme speciale, ca să nu zic secretă. Nu pot să fiu înrolat, racolat, învăţat ce şi cum să fac. Guvernul m-a numit, onorabil şi onorant pentru mine, după care au început verificările. Acolo s-a oprit“, explica Mădălin Voicu, pe 16 septembrie, la Antena 3.

Bine faci… bine găseşti

Nici n-a trecut de primul „hop“, că „organele de azi“ îi aduc o altă problemă pe cap. Ieri, într-un comunicat remis presei, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) anunţau că 32 de foşti sau actuali parlamentari au încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Printre cei ajunşi în vizorul ANI se află şi deputatul Mădălin Ştefan Voicu (PSD), care, pentru o perioadă, ar fi fost în „conflict de interese administrativ“. Inspectorii ANI susţin că, „în calitate de deputat, a încheiat, în legislatura 2008 - 2012, un contract civil prin care și-a angajat nora în funcţia de consilier în cadrul propriului birou parlamentar, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 70 și art. 71 din Legea nr. 161/2003. În baza contractului civil încheiat, nora sa a obţinut venituri salariale în cuantum total de 3.302 lei“.
 
În comunicatul ANI se stipulează că, „în cazul a 28 de membri ai Parlamentului, a intervenit termenul de prescripţie de cinci ani pentru conflictul de interese de natură penală, așa cum este prevăzut la art. 301 din Codul Penal. Persoanele menţionate au încălcat, potrivit ANI, următoarele prevederi legale: art. 70 și 71 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor ce îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative; Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitatea, integritatea, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public»; art. 301 din noul Cod Penal al României, potrivit căruia «fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.
Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]»“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii