Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum fenteaza legea consilierii locali

ro

31 Jan, 2010 08:03 1404 Marime text
cap_7.jpgLa fiecare început de an, aleşii locali trebuie să-şi depună fiecare câte un raport de activitate pe anul precedent în care să arate care a fost activitatea pe care au desfăşurat-o anul precedent. Numai că anul trecut, pentru activitatea desfăşurată în 2008, doar cele două consiliere PSD, Ecaterina Prodan şi Paula Cioceanu şi-au îndeplinit atribuţiile legale.

Articolul de lege referitor la acest aspect se regăseşte la articolul 52 aliniatul 4 din Legea administraţiei publice, sub incidenţa lui aflându-se şi viceprimarii. Secretarul primăriei, Marcela Enache este persoana care se ocupă de strângerea documentelor.

Vorba din popor care face referire la faptul că „unde e lege nu este tocmeală" se încalcă cu bună ştiinţă în administraţia locală de la malul mării. Chiar dacă legea după care funcţionează administraţia stipulează clar ce obligaţii au cei pe care i-am ales să ne reprezinte municipiul pentru patru ani, aleşii noştri se dezic de la a o respecta.

Probabil intenţionat - pentru că altfel nu găsesc, momentan, o explicaţie - aceştia lasă „pe altădată" sau „pe niciodată" îndatorirea pe care ar trebui să o aibă la fiecare început de an. Raportul ar trebui să conţină şi rezultatul tuturor cererilor şi sesizărilor pe care fiecare consilier în parte le-au rezolvat în anul precedent dar şi numărul audienţelor pe care le-au avut. Pentru că în lege nu este stipulată nicio prevedere care face referire la vreun termen limită de depunere a actelor în cauză consilierii nu pot fi traşi la răspundere în legătură cu acest aspect.

La sfârşitul anului 2009, nici un consilier dar nici viceprimarii nu i-au pus la dispoziţie secretarului de municipiu respectivele rapoarte. Cât priveşte documentele primite la începutul lui 2009 pentru 2008, Marcela Enache ne-a declarat că nu a primit decât de la cele două consiliere PSD, Ecaterina Prodan şi Paula Cioceanu. Niciun alt consilier nu a catadicsit să-şi depună documentul care atestă munca pe care a depus-o pe parcursul unui an întreg.

Numai că cele două consiliere sunt şi singurele care s-au preocupat de această sarcină şi şi-au depus şi pentru 2009 rapoartele de activitate. În rest, nimeni.

La fel şi cu declaraţiile de interese

Acelaşi lucru se întâmplă şi la termenul limită pentru declaraţiile de interese pe anul 2009. Potrivit celor declarate de Marcela Enache, chiar dacă termenul limită de depunere a declaraţiilor de interese este 1 februarie, până ieri după amiază nimeni venise cu hârtia prin care se arată firmele în care sunt asociaţi aceştia dar şi calităţile de membru în conducerea unor societăţi ori alte instituţii. „Mai au timp luni să-şi depună documentul", a conchis secretara municipiului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii