Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum au cucerit patru femei primăriile din judeţ? Dorinela Irimia - „Femeia-primar face cât doi-trei bărbaţi la un loc"

ro

18 Jun, 2012 01:00 5799 Marime text
femei-DorinelaIrimia.jpgÎn perioada 2008 - 2012 patru femei s-au aflat în fruntea a patru autorităţi locale din judeţ. Este vorba de Mariana Mircea, la Cernavodă, Mariana Gâju - Cumpăna, Gabriela Iacobici - Grădina şi Vasilica Matei - Horia. În urma alegerilor locale din acest an, Mariana Gâju şi Gabriela Iacobici şi-au menţinut statutul. Lor li s-au alăturat Ancuţa Daniela Belu, la Mihail Kogălniceanu, şi Dorinela Irimia, la Saraiu.

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a ajuns anul acesta la cel de-al patrulea mandat, fiind cel mai longeviv primar femeie din judeţ. Primarul de la Grădina, Gabriela Iacobici, a câştigat şi ea cel de-al doilea mandat. Ancuţa Daniela Belu şi Dorinela Irimia sunt noile nume de femei-primar care promit să facă pentru localităţi ceea ce predecesorii lor bărbaţi nu au reuşit.

Ancuţa Belu: „O femeie este un gospodar mai bun"

femei-AncaBelu2.jpgLiberala Ancuţa Daniela Belu a câştigat alegerile locale la Mihail Kogălniceanu cu 48% dintre voturile cetăţenilor. „A fost o luptă grea şi nu cu aceleaşi arme. PSD-ul, prin primarul Valer Mureşan, a avut prima şansă, dar nemulţumirile oamenilor l-a dat la o parte pe fostul primar", a declarat Ancuţa Daniela Belu. Liberala susţine că se va implica pentru a transforma grupurile sociale din comună în localităţi, proiect pe care fostul primar nu l-a pus în aplicare în cei opt ani de mandat, deşi reprezenta o prioritate pentru comună. La cererea localnicilor, stadionul din localitate va purta numele lui Sinan Cabul, unul dintre fotbaliştii de renume ai comunei, a mai menţionat Belu. O altă problemă neglijată de fostul primar este cea a programului mijloacelor de transport în comun, care va fi prelungit astfel încât localnicii care muncesc la Constanţa să nu mai fie nevoiţi să se întoarcă seara de la serviciu cu taxiul, a precizat primarul Ancuţa Belu. „Mi-am propus să mă achit de ceea ce am promis oamenilor", a subliniat noul primar al comunei Mihail Kogălniceanu. Ancuţa Belu este de părere că o femeie este un mai bun gospodar decât un bărbat. „O femeie este un mai bun gospodar. Nu vreau să fiu considerată rea, dar şi acasă tot femeia duce toate greutăţile familiei", a menţionat Ancuţa Belu. Primăriţa nu crede însă că faptul că este femeie reprezintă 100% un avantaj. „Mulţi privesc femeia ca pe o persoană slabă şi toate lumea aşteaptă ca ea să demonstreze ce poate. Abia după ce văd rezultatele ajung să creadă în ea. Eu îmi doresc să-i mulţumesc pe toţi localnicii", a afirmat Ancuţa Daniela Belu.

Gâju: „Localnicii sunt forţa şi suportul nostru!"

femei-MarianaGaju.jpgMariana Gâju a câştigat detaşat cel de-al patrulea mandat la şefia Primăriei Cumpăna, 80% dintre alegători acordându-i voturile. „Fără sprijinul localnicilor, nu am fi reuşit nimic! Ei sunt forţa şi suportul nostru şi al acestei comune", a declarat primarul Mariana Gâju. Proiectele prind în continuare viaţă la Cumpăna, aşa cum s-a întâmplat timp de 12 ani la rând. Obiectivul privind construirea unui campus şcolar în valoare de 8,5 milioane de euro a devenit o certitudine, urmând ca în acest an să aibă loc licitaţia pentru realizarea lui. În acest moment, în localitate se lucrează la construcţia unui centru medico-social pentru realizarea căruia este alocată suma de un milion de euro. Centrul va fi inaugurat la sfârşitul lunii septembrie. De asemenea, se află în curs de execuţie un centru multifuncţional pentru tineret, precum şi realizarea a 64 de apartamente ANL. Mariana Gâju declară că în urmă cu 12 ani a decis să candideze la funcţia de primar pentru a asigura condiţii optime de trai pentru localnici, dar şi pentru a încuraja familiile să rămână în Cumpăna, iar în acest sens localnicii au fost ajutaţi să-şi construiască aici case. Tot pentru localnici, an de an sunt puse bazele a noi şi noi proiecte privind dezvoltarea infrastructurii, construirea de şcoli, racordarea la utilităţi. Gâju declară că nu este uşor să fii primar femeie în România şi că mai avem de muncit cu mentalitatea unora dintre bărbaţi, care consideră că doamnele nu au ce căuta în fruntea autorităţilor locale şi a instituţiilor publice în general. Spre deosebire de bărbaţi, femeia este consecventă, se apleacă mai mult asupra problemelor de natură socială şi îşi îndreaptă atenţia cu prioritate asupra lucrurilor delicate, susţine cel mai longeviv primar femeie din judeţ. Primarul Mariana Gâju declară însă că din echipa unui primar femeie nu trebuie să lipsească bărbaţii. „În echipa primarului trebuie să se afle şi bărbaţi şi femei, şi tineri şi bătrâni, dar şi oameni din categorii socio-profesionale diferite. Numai aşa se poate ajunge la un echilibru", afirmă cel mai longeviv primar femeie din judeţ.

Singurul primar UNPR din judeţ este o femeie

Dorinela Irimia a câştigat Primăria Saraiu cu 62,5% din voturile alegătorilor, acumulând 300 de voturi în plus faţă de fostul primar, social-democratul Vasile Băjan. Şefa autorităţii locale se declară dezamăgită de ceea ce a găsit în Primărie. „Primăria nu a formulat şi nu a depus niciun proiect pentru accesarea de fonduri europene. De săptămâna acesta, vom lucra la un proiect pentru a rezolva problema alimentării cu apă a comunei", a declarat Dorinela Irimia, menţionând că apa din localitate este cu impurităţi. Nu doar proiectul privind alimentarea cu apă a determinat-o să candideze. În cei patru ani de mandat, Dorinela Irimia şi-a propus şi înfiinţarea unui centru medical, precum şi dotarea acestuia cu o ambulanţă. Până să ajungă primar, Dorinela Irimia a fost administratorul SC Toporaşul Verde SRL, o firmă care a câştigat numeroase lucrări în judeţ. Dorinela susţine că a renunţat la afaceri întrucât a simţit nevoia să vină în sprijinul comunităţii cu proiecte noi. „Dacă în afacerea mea am avut succes, voi putea realiza şi proiectele propuse de mine şi de echipa mea pentru dezvoltarea localităţii", a afirmat Irimia. Primăriţa crede că femeia primar face cât doi-trei bărbaţi la un loc, întrucât este mult mai perseverentă. „Femeile care au ajuns primar, deşi puţine la număr, fac cinste judeţului", a menţionat Dorilena Irimia.

Gabriela Iacobici: „Conştiinţa nu îmi permite să închid ochii în faţa nedreptăţilor"

femei-GabrielaIacobici.jpgPrimarul de la Grădina, Gabriela Iacobici, a câştigat cel de-al doilea mandat cu 48,02% din voturile alegătorilor, obţinând cu 11,59% mai multe procente decât fostul candidatul al PRM, Ghionul Mustafa, poziţionat pe locul doi în preferinţele electoratului. „Când am decis să candidez, mi-am dat seama că nu voi putea rămâne indiferentă la problemele oamenilor din Grădina, la nevoile lor şi la greutăţile cu care se confruntă zilnic. Conştiinţa nu îmi permite să închid ochii în faţa nedreptăţilor, a sărăciei şi, mai ales, în faţa celor care, în loc să dezvolte comuna, vor să o prăduiască", declară pe blogul său, primarul de la Grădina.

Trei primari economişti şi unul inginer

Primarul de la Mihail Kogălniceanu, Daniela Ancuţa Belu, are 44 de ani şi este de profesie economist, cu master în Contabilitate armonizată. Primarul de la Cumpăna, Marian Gâju, are de 52 de ani şi este economist de profesie. Dorinela Irimia are 44 de ani, este din Saraiu, fiind de profesie inginer chimist alimentar. Primarul de la Grădina, Gabriela Iacobici, are 47 de ani, fiind născută pe 9 iulie 1965. În urma frecventării cursurilor din cadrul Facultăţii de Studii Economice Administrative, specializarea Administrarea Afacerilor, primarul s-a licenţiat în domeniul cu acelaşi nume.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii