Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:13 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criteriile de integritate alungă potențialii candidați!? Dragomir - „Sunt împotriva acestei ANI din interiorul PSD!“

ro

26 Dec, 2015 00:00 2544 Marime text
La Comitetul Executiv Național al PSD a fost adoptat Codul de etică și conduită pentru membrii săi. Documentul cuprinde o serie de criterii de integritate pe care candidații social-democrați la alegeri locale și parlamentare de anul viitor trebuie să le îndeplinească pentru a intra în competiție. Varianta adoptată a fost un pic modificată, în sensul că trimiterea în judecată pentru evziune fiscală a dispărut din lista criteriilor.

Chiar și așa, secretarul executiv al organizației județene PSD Constanța, Cristinel Dragomir, a catalogat acest Cod de etică și conduită drept 
"un fel de Agenția Naționala de Integritate (ANI)" în interiorul PSD. Totodată, el nu exclude posibilitatea ca aplicarea strictă a criteriilor să genereze riscul ca nimeni să nu mai vrea să candideze. "Sunt niște criterii, ne străduim să le îndeplinim pentru că astea-s vremurile pe care le trăim și înțeleg că anul acesta e semnalul care trebuie dat: domne, ne înnoim. Să vedem cu cine ne înnoim, că s-ar putea să nu vrea nimeni să vină să candideze. Eu aș fi făcut altfel, dacă ar fi depins de mine, dar stiți cum este, la partid ce e ordin nu se discută. Eu sunt împotriva acestei ANI din interiorul PSD-ului, că asta e un fel de ANI, codul ăsta, de fapt, nu e niciun fel de cod, codul trebuie să fie de bun simț. Important este că, la alegeri, trebuie să fie oameni reprezentativi și nu ne trebuie nici comisii și nici multă carte ca să ne ducem la țară și să vedem dacă X sau Y are notorietate pozitivă sau negativă. Părerea mea, personală, este că e chiar un ANI în interiorul partidului. Eu nu sunt împotrivă, eu n-aș fi făcut așa, eu aplic. Părerea mea este că e total ineficient, dar asta e situația, ne conformăm. În partid e așa: îți convine aplici, nu-ți convine, pleci" a afirmat Dragomir, la finalul ultimei ședințe a Consiliului Județean Constanța din acest an. În cazul în care s-ar afla sub incidența vreunui criteriu de integritate marca PSD, Dragomir a precizat: ”ori îmi dau demisia, ori voi sesiza Comisia”.

Comisia de etică activează…opțional?!

Potrivit secretarului executiv al PSD Constanța, lista cu propunerile de candidați pentru alegerile locale din vara viitoare ar trebui definitivată până pe 15 ianuarie 2016. "S-a stabilit termen 15 ianuarie pentru candidații din județe, iar pentru cei desemnați pentru municipiile reședință de județ a fost până pe 15 decembrie. Comisia de etică va analiza dosarele, este formată din nouă persoane, oameni mai înțelepți, iar președinte este Petre Dinică (n.r. directorul Direcției Județene de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța)”, este de părere Cristinel Dragomir.

Teoretic, până pe 15 ianuarie 2015 toți aspiranții la mandatele de primar trebuie verificați dacă îndeplinesc criteriile impuse de Cod. Liderul PSD Constanța susține că au decis candidații ”aproape în unanimitate”, au localități unde aceștia au fost stabilit ”de aproape trei ani” , însă ”o să vedem dacă îndeplinesc criteriile”.

”Această Comisie de etică este permanent și și-a început activitatea. În Codul de etică se precizează că, la sesizare sau la sesizare din oficiu această comisie se întrunește și face verificări. N-am de unde să știu ce și când analizează…domne, se lucrează”, a fost replica lui Dragomir la întrebarea referitoare la activitatea sau inactivitatea comisiei respective privind dosarele viitorilor candidate PSD pentru alegerile locale. Altfel spus, membrii acestei comisii au libertatea de a hotărâ când, cât și pe cine verifică astfel încât organizația PSD Constanța să iasă victorioasă din bătălia electorală programată în vara anului viitor.

” Nu o să se întâmple nimic dacă nu vom fi gata până pe 15, important este să câștigăm alegerile. E ca la fotbal: dacă am scuipat pe teren sau joc în 10 și am câștigat cu 1-0 și am avut cel mai urât meci, scorul rămâne înscris și tot pe primul loc ești. Deocamdată, s-a întrunit…dar condamnații în primă instanță (n.r. referire la președintele CJC Nicoșor Constantinescu) nu i-a văzut, în cazul lor nu s-a autosesizat”, a constatat secretarul executiv al PSD Constanța, Cristinel Dragomir.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii