Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contestatarii vor organiza şi ei alegeri Congres cu final aşteptat la UDTTMR - Gelil Eserghep a fost ales preşedinte!

ro

22 May, 2017 00:00 3659 Marime text
Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR) a organizat Congresul naţional, în cadrul căruia a fost aleasă noua conducere a organizaţiei. Evenimentul s-a desfăşurat abia în luna mai, după ce, în luna martie, UDTTMR pierdea apelul formulat la Tribunalul Constanţa împotriva lui Metchiurie Gafar, preşedinte al filialei Bucureşti a uniunii, şi lui Varol Amet, fost preşedinte UDTTMR şi fost deputat al tătarilor în Parlamentul României. Cei doi au contestat legitimitatea convocării Congresului UDTTMR din 9 ianuarie 2016, la care a fost reales, în unanimitate, Gelil Erseghep, pentru un nou mandat în funcţia de preşedinte al UDTTMR. Prin anularea acestei hotărâri, a fost dezînvestită conducerea UDTTMR, respectiv Gelil Eserghep, din funcţia de preşedinte al UDTTMR. Reamintim că, pe fondul tensiunilor şi acţiunilor din instanţă, UDTTMR a pierdut anul trecut şi reprezentarea în Parlament, pentru prima oară în ultimii 27 de ani, deşi este cea mai numeroasă etnie din Dobrogea.

Congres cu un singur candidat

La evenimentul de sâmbătă, un singur candidat şi-a exprimat dorinţa să conducă destinele UDTTMR. Este vorba despre fostul preşedinte, Gelil Eserghep, care a candidat pentru un nou mandat din partea filialei Constanţa a uniunii. La Congres au fost aşteptaţi 302 delegaţi de la toate filialele UDTTMR, faţă de 404 delegaţi, câţi au fost convocaţi la evenimentul din ianuarie 2016. Pe teritoriul României sunt declarate funcţionale 37 de filiale ale UDTTMR.
 
Cu 272 de voturi „pentru“ şi unul „împotrivă“, Gelil Eserghep a fost ales preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România. Delegaţii la Congresul naţional au votat şi raportul cu privire la gestiunea/activitatea consiliului reprezentanţilor.
 
Reamintim că, săptămâna trecută, reprezentanţii Grupului de Iniţiativă, care îl contestă pe Eserghep, au participat la o încercare de executare silită, care nu a mai avut loc. Aproximativ 80 de oameni au aşteptat în faţa sediului UDTTMR ca Eserghep să deschidă uşa imobilului şi să predea însemnele uniunii. Aceştia au protestat paşnic şi au cerut organizarea de alegeri democratice şi să li se permită accesul în sediu. Membrii Comitetului de Iniţiativă şi cei care se revendică fondatori ai uniunii au precizat că vor organiza şi ei congresul lor după Ramadan (27 mai - 25 iunie) şi că vor ataca în instanţă hotărârile evenimentului care a avut loc sâmbătă.
După congres, aproximativ 500 de delegați și alți membri ai comunității au participat la un marș comemorativ în memoria victimelor care au pierit în timpul Surghiunului din 18 mai 1944. Marșul s-a desfășurat pe traseul Gara Constanța (parc) – Bd. Ferdinand– Bd. I.Gh. Duca – Str. Ștefan cel Mare – Str. Mihai Viteazul – Bd. Ferdinand - Bd. Tomis (Platoul din fața Instituției Prefectului – Județul Constanța). Reprezentanții UDTTMR au depus un memoriu la Consulatul Republicii Turcia, unde au fost așteptați de către consulul general Mustafa Uygar Sertel, la cel al Federației Ruse la Constanța, unde a fost depus în cutia poștală, și la Instituția Prefectului Județului Constanța, unde participanții la marș au fost așteptați de subprefectul Levent Accoium.
 
 
Citeşte şi:
 
Executarea silită civilă de la sediul Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani nu a mai avut loc. Tătarii au congres pe 20 mai. Urmează noi procese! (galerie foto + documente)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii