Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu si Murgeanu au batut palma pentru Constanta

ro

07 Aug, 2009 02:27 1543 Marime text

cap_3.jpgŞeful CJC şi secretarul de stat în MDRL au semnat, ieri, contractele de finanţare pentru reabilitarea drumului Nazarcea - Ovidiu, a Spitalului de Pneumoftiziologie şi a două instituţii în care se află copii cu nevoi speciale

Cine-a spus că nu funcţionează Coaliţia?! Secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL), democrat-liberalul Răzvan Murgeanu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, au semnat, ieri, patru contracte de finanţare importante pentru judeţ.

Cei doi reprezentanţi ai partidelor de guvernământ au bătut palma pentru finanţarea a patru obiective prioritare pentru autorităţile judeţului. Strângerea de mână dintre Murgeanu şi Constantinescu aduce Constanţei aproximativ 20 de milioane de euro. Banii vor fi investiţi în reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean DJ 228 Nazarcea - Ovidiu, în reabilitarea infrastructurii, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, extinderea Şcolii Speciale nr. 2 şi a Complexului Terapeutic Centrul Albatros. Proiectele sunt finanţate din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional, Axele prioritare 2 şi 3.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat că proiectele pentru care s-a obţinut finanţarea reprezintă urgenţe, având în vedere faptul că este vorba despre instituţii în care se află copii cu dizabilităţi, care au dreptul la condiţii decente de trai şi de educaţie. Şeful CJC a subliniat, de asemenea, că şi reabilitarea Spitalul de Pneumoftiziologie reprezenta o prioritate, având în vedere că unitatea sanitară, deşi este cea mai importantă instituţie de specialitate din judeţ şi din regiune, arată deplorabil.

Avans de 30% pentru demararea lucrărilor

Totodată, Constantinescu a precizat că prin reabilitarea DJ 228 Nazarcea - Ovidiu se va crea o variantă de descărcare a traficului de pe Autostrada Soarelui către mare, care va prelua un volum de trafic mai mare decât în prezent. „Este o iniţiativă lăudabilă a autorităţilor judeţului Constanţa de a băga fonduri europene în aceste instituţii destinate persoanelor cu dizabilităţi. Guvernul va aloca un avans de 30% din valoarea totală a proiectelor, la semnarea contractelor de lucrări, astfel încât se va pune o presiune mai mică pe bugetul local", a declarat, la rândul său, Răzvan Murgeanu.

Directorul executiv al Direcţiei Informatizare şi Cooperare la Marea Neagră şi Managementul Calităţii, Sevil Sumanariu, a declarat că, în acest moment, CJC are depuse, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, proiecte, aflate în diverse faze de prefinanţare, în valoare totală de 73 milioane de euro.

cjc_finantare.jpgDJ 228 va prelua din traficul spre mare

În ceea ce priveşte reabilitarea tronsonului DJ 228, care face legătura între DN 22C (Nazarcea) şi DN 2A (Ovidiu), Sevil Sumanariu a declarat că valoarea totală a proiectului este de aproape 14 milioane de euro, din care aproximativ 500.000 euro reprezintă finanţarea CJC. Repararea tronsonului include şi realizarea a 17 podeţe noi şi a unui pod. Printre beneficiarii potenţiali ai rezultatelor acestui proiect se numără participanţii la trafic din localităţile limitrofe drumului (Castelu, Poarta Albă, Lumina şi Ovidiu), dar şi participanţii la trafic de pe drumurile naţionale

DN 22C şi DN 2A. De asemenea, participanţii la trafic pe DN 22C, pe direcţia Bucureşti - Cernavodă, Medgidia spre/dinspre Tulcea, Năvodari, Mamaia, nu vor mai ocoli pe alte rute şi vor prefera acest traseu.

Condiţii adecvate pentru copiii cu nevoi speciale

În ceea ce priveşte extinderea Şcolii Speciale nr. 2, în care învaţă 183 de copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 18 ani şi cu cerinţe educative speciale (sindrom autist, sindrom Langdon - Down, deficienţă de intelect severă, medie şi moderată+HIV), valoarea totală a investiţiei se cifrează la 277.200,09 euro, din care 14.819,09 euro reprezintă contribuţia CJC. Este vorba, practic, despre construirea unui spaţiu P+1 dotat cu ascensor pentru copiii cu dizabilităţi, realizarea unei camere cu stimulare senzorială, a unei ludoteci şi a unei săli de calculatoare.

Extinderea Complexului terapeutic Centrul Albatros, în care se află 145 de copii cu cerinţe educative speciale, va fi o investiţie de 1.644.038,46 euro, din care 77.302,45 euro reprezintă contribuţia CJC. Lucrările se vor concretiza în realizarea unei săli de sport şi festivităţi, cu dotările necesare, a unui cabinet de fizioterapie şi masaj, a unei săli de stimulare senzorială şi a unui centru de informare. De asemenea, vor fi construite cabinete de terapie prin artă, de logopedie, o ludotecă, iar clădirea va fi dotată cu lift pentru persoanele cu dizabilităţi. Investiţia include dotarea cu mobilier specific, materiale didactice şi de specialitate, precum şi achiziţionarea de softuri educaţionale şi echipamente IT.

Ambulatoriul TBC, reabilitat integral

Reabilitarea şi echiparea ambulatoriului de specialitate TBC din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa va fi o investiţie de 3.226.518,62 euro, din care 121.901,99 reprezintă contribuţia CJC. Cu aceşti bani se va realiza atât reabilitarea şi modernizarea interiorului, exteriorului şi instalaţiilor, precum şi dotarea cabinetelor cu echipamente, aparatură de specialitate şi mobilier.

Sevil Sumanariu a adăugat că s-au depus la ADR Sud - Est încă şapte proiecte, aflate în faza de evaluare, a căror valoare se ridică la 20 milioane euro.

Preşedintele CJC a mulţumit secretarului de stat al MDRL pentru alocarea avansului necesar începerii investiţiilor şi a precizat că lucrările vor fi demarate imediat ce se vor finaliza procedurile de achiziţie.

{mos_ri:CJC,Nicusor Constantinescu}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii