Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:16 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu si-a luat topor

ro

26 Aug, 2008 00:00 1376 Marime text
Atasamente: 1219689507.pdf
1219689507.jpg

Dupa indelungi negocieri, a reusit sa-i induplece pe comercianti sa-i vanda trei obiecte in forma de buzdugan si toiag cu 600 de lei

In urma cu doua seri, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, si-a achizitionat doua toiege si un buzdugan, de la standul unui comerciant din satul lui Creanga, Humulesti. Dupa ce, in week-end, presedintele CJC a fost "prins" manifestandu-se ca acasa, la Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia, duminica, cei aflati in piateta Cazinoului au putut sa-l asiste pe mai-marele judetului cum negociaza cand isi achizitioneaza cate un obiect mai deosebit. Mai ales ca, din postura pe care o are acum, are suficienta experienta astfel incat sa nu poata obtine ce-si doreste. Aflat cu familia sa la cumparaturi, seful CJC nu a putut rezista tentatiei (si, probabil, fermecat de mitul creat in jurul obiectelor) de a nu-si achizitiona cateva insemne ale puterii, doua toiege si un buzdugan, de la standul unui comerciant din satul lui Creanga, Humulesti. Dupa ce le-a studiat foarte atent, aproape jumatate de ora, impreuna cu fiul sau, zambind in continuu si chestionandu-i pe comercianti in legatura cu modalitatea in care au fost lucrate, Constantinescu a decis ca i-ar prinde bine trei "instrumente" de lucru si decor, unul mai interesant decat altul. Probabil, dusmanii sunt multi... Unul dintre ele, de aproape un metru si jumatate, cu insemnul sarpelui, amintind de inceputuri, altul sub forma de toiag, cu varful slefuit ca un topor (pregatindu-se pentru vremurile triste ale batranetilor), iar cel de-al treilea, un buzdugan cu intarituri din metal. Chiar daca fiecare din cele trei obiecte costau in jur de 300 de lei fiecare, Constantinescu a reusit sa-l induplece pe mestesugar sa-i faca o reducere, vanzandu-i-le cu 600 de lei. Mai mult, pretinzand ca are doar valuta la el, Constantinescu s-a induplecat si i-a dat comerciantului 200 de euro.

Insemnele puterii, la mare cautare

Ionela Lungu, mestesugar in Humulesti, impreuna cu sotul ei, ne-a explicat ca cele doua tipuri de obiecte reprezinta principala atractie a barbatilor. "Sotul meu a vazut prima oara, la Muzeul Taranului, o copie xerox a unui baltag. Dupa acest model, a inceput sa creeze propriile baltage. Este un insemn al puterii. Toti barbatii de la cinci la 80 de ani, care trec prin fata standului nostru, sunt atrasi de el si fiecare sustine ca, daca isi cumpara unul, devine instantaneu mai puternic", a explicat comercianta.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii