Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nu vom avea alegeri anticipate Cine va da viitorul viceprimar al Constanţei?

ro

03 Jun, 2015 00:00 3199 Marime text
Consiliul Local Constanţa a luat act, ieri, de demisia lui Radu Mazăre din funcţia de primar al municipiului Constanţa. Demisia sa a fost citită de Marcela Enache, secretarul Consiliului Local. Procedural, traseul este următorul: o copie a demisiei, un referat al Consiliului Local și procesul-verbal al ședinţei de ieri vor fi transmise prefectului judeţului Constanţa, Constantin Ion. Reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa va emite, în baza acestor documente, ordinul de încetare înainte de termen a mandatului fostului social-democrat Radu Mazăre.
 
Potrivit declaraţiilor prefectului Constantin Ion, așa cum prevede Legea 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, lege actualizată în 2008, „cu un an înainte de expirarea duratei normale a mandatului nu se mai organizează alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene, pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pentru primarul general al Municipiului Bucureşti“. Asta înseamnă, evident, că nu vom avea alegeri locale anticipate pentru Primăria Constanţa.

Viitoarea conducere a administraţiei publice locale constănţene este însă previzibilă din punct de vedere politic. Decebal Făgădău, actualul viceprimar cu atribuţii de primar, ar putea fi ales primar în locul ocupat, până recent, de fostul său șef pe linie de partid, Radu Mazăre. Va urma însă un alt moment important pentru Constanţa, şi anume alegerea, din rândul actualilor consilieri locali, a unui nou viceprimar. Acesta din urmă va proveni fie din PSD, fie din PNL. Dacă viitoarea conducere a administraţiei locale va face un joc de imagine, va propune, evident, alegerea unui viceprimar liberal. Iar din acest punct de vedere, mai puţin experimentatul tânăr Radu Matei ar putea fi o opţiune. Matei a declarat însă că o posibilă propunere a sa va trebui discutată, din punct de vedere al oportunităţii, în interiorul PNL Constanţa.

Alte două nume vehiculate sunt cel al social-democratului George Vișan, director comercial în cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, și cel al social-democratului Valentin Pârvulescu, cel cunoscut drept un apropiat al lui Valentin Gheorghe Ionescu, inculpat alături de Radu Mazăre și de Nicușor Constantinescu în celebrul Dosar al Retrocedărilor. Este însă puţin probabil ca Făgădău, dacă acesta va fi viitorul primar, să propună, respectiv să accepte un viceprimar din rândul consilierilor PSD care îi sunt apropiaţi. La nivel de imagine, preferat va fi, cum spuneam, un liberal, dar rămâne de văzut cât de agreat este Radu Matei nu doar de consilierii PSD, ci chiar de către propriii colegi de partid, el fiind, de altfel, și cel mai tânăr dintre aceștia. Amintim, în această ordine de idei, și faptul că Făgădău a fost ironic la adresa lui Matei, reproșându-i tânărului liberal că nu este consecvent atunci când vine vorba despre votarea unora dintre proiectele de hotărâre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii