Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Chevron nu va exploata gazele de şist anul acesta Ecologiştii nu renunţă (Galerie foto)

ro

03 Apr, 2012 00:00 1627 Marime text
vama_verde_protest.jpgPentru judeţul Constanţa singura activitatea planificată pentru anul 2012 vizează realizarea unui studiu de fizică a pământului, după care grupul Chevron va decide dacă va fora o sondă de explorarestandard, a anunţat ieri societatea americană.

Compania americană Chevron a transmis ieri un comunicat de presă prin care a anunţat că nu va face foraje în 2012 pentru explorarea gazelor de şist în România. Cu toate acestea, membrii organizaţiei non-guvernamentale Vama Verde continuă protestele împotriva exploatării gazelor de şist.

Reprezentanţii ONG Vama Verde avertizează populaţia că dacă Chevron va începe forarea prin metoda fracturării hidraulice vom asista la un dezastru ecologic şi nu ne va rămâne în viitor decât să ne facem bagajele şi să părăsim ţara. Preşedintele ONG Vama Verde, Paul Iurea, speră însă că în final îşi vor face bagajele cei de la Chevron, firma care ar urma să se ocupe de exploatări. Societatea americană va fi acceptată de societatea civilă doar dacă va dovedi că are în intenţie folosirea unor metode prietenoase cu mediul în privinţa exploatărilor. „Firma a fost alungată din mai multe state americane tocmai din cauza metodei de extracţie a gazelor de şist pe care o foloseşte. Din Brazilia, nu numai că a fost alungată pentru că a distrus Amazonul, dar i s-a aplicat şi cea mai mare amendă dată vreodată în istoria omenirii de către inspectorii de mediu, în valoare de 9,5 miliarde de dolari", susţine Paul Iurea.

„Vom intra în conflict cu Bulgaria"

Bulgarii i-au interzis şi ei de curând firmei Chevron să mai exploateze gazele de şist de pe teritoriul său. De aceea, dacă vor începe exploatările în Dobrogea, nu este exclus ca ţara noastră să intre în conflict cu Bulgaria. „Forarea din zona Vama Veche va afecta din multe puncte de vedere şi pânza freatică a Bulgariei, unde este interzisă firma Chevron. Dacă în Dobrogea vor începe exploatările, vom intra în conflict cu Bulgaria", este de părere preşedintele ONG Vama Verde. Pentru a sensibiliza autorităţile, dar şi pentru a evita dezastrul ecologic ce bate la uşa Dobrogei, Paul Iurea va organiza o amplă acţiune de protest în data de 1 mai, când este decis să adune 50.000 de semnături şi să promoveze o lege care să interzică acest tip de foraje pe care îl practică cei de la Chevron prin metoda fracturării hidraulice, care poluează atât apa, cât şi aerul, dăunând oamenilor, dar şi animalelor. Potrivit preşedintelui ONG Vama Verde, metoda de extragere (fracţionarea hidraulică) se face prin utilizarea unor substanţe periculoase, unele chiar cancerigene, iar forarea la marea adâncime va afecta pânza freatică. Exploatarea poate deteriora calitatea apei, pentru că puţurile de extracţie ar urma să fie amplasate la cinci kilometri distanţă faţă de sursa de apă potabilă. De asemenea, vor avea de suferit calitatea aerului - prin vaporii emanaţi, dar şi apa mării - prin deversarea de substanţe chimice. Paul Iurea nu înţelege cum Guvernul încuviinţează exploatarea în zona Vama Veche în condiţiile în care aceasta este declarată zonă protejată prin lege.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii