Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:54 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cere-i deputatului tău să oprească tăvălugul din Sănătate! Managerii de spitale, numiţi pe criterii politice? (document)

ro

18 Jan, 2017 00:00 2200 Marime text
Acţiunile întreprinse în ultimele luni pentru reforma în sistemul sanitar sunt pe cale să se spulbere în următoarea perioadă. Ordonanţa a fost respinsă de Senat şi urmează să fie analizată şi admisă (sau respinsă) de Camera Deputaţilor.
 
Una dintre măsurile care, odată stopate şi modificate, vor arunca din nou în aer sistemul de sănătate este revenirea la controlul politic al sistemului sanitar. Mai exact, parlamentarii sunt chemaţi să se pronunţe în legătură cu revenirea la vechile prevederi din legea sănătăţii prin care managerii de spitale publice pot să facă parte nestingheriţi din organele de conducere, administrare şi control ale partidelor politice, companiilor private; să îşi promoveze rudele pe poziţii de conducere (şefi de secţie, laborator etc.) în acelaşi spital; să fie selectaţi doar dintre cadre universitare şi medici primari în toate spitalele clinice; să primească finanţări pentru activităţi didactice sau de cercetare de la furnizori ai spitalului; să numească şefii de secţie/laborator fără niciun fel de concurs, desigur, la recomandarea universităţilor (sau, acolo unde este cazul, să separe secţia în mai multe secţii mai mici, ca toată lumea sa fie mulţumită - cum este şi situaţia Secţiilor de Chirurgie I şi II din Spitalul Clinic Judeţean Constanţa).
 
Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, iniţiatorul unor măsuri de reformă în domeniu (concurs pentru postul de manager, delimitarea politicului cu sistem), susţine: „Jaful ale cărui rezultate le vedem acum în Sănătate nu s-a făcut doar din Ministerul Sănătăţii şi de la sediile partidelor! Jaful cel mai mare s-a făcut în spitale, de manageri numiţi politic. Spitalul este instituţia cu rol de pâlnie în sistem, pâlnia în care se toarnă bani de la CNAS, bani de investiţii de la Ministerul Sănătăţii, bani de la primării şi consilii judeţene, bani din fondurile europene, bani care se scurg către firme prietene şi de familie (...). Iar dacă ei vor avea nevoie de servicii medicale, vor merge în străinătate. Iar când tu sau ai tăi veţi avea nevoie, va trebui să împingi la deal un bolovan imens. Dacă vei avea resursele să îl împingi, te vei salva. Dacă nu, te va strivi, pe tine sau pe cei dragi ţie“.

De ce este importantă susţinerea OUG 79/2016

Miza ordonanţei era să cureţe managementul spitalelor. Practic, ordonanţa ar fi putut face ca accesul la funcţiile de management să fie bazat mai mult pe criterii meritocratice decât politice sau de influenţă personală. Ordonanţa a fost respinsă de Senat şi urmează să fie analizată şi admisă (sau respinsă) de Camera Deputaţilor.
 
Punctual, iată câteva dintre prevederile ordonanţei:
Elimină restricţiile pentru participarea la funcţia de manager, cum ar fi aceea că aplicantul trebuia să fie absolventul „unor cursuri de perfecţionare (...) agreate de Ministerul Sănătăţii Publice şi stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii publice“ -  practic, cine a studiat în străinătate nu are ce căuta în managementul românesc, rezervat influenţilor din medicina românească.
 
Impunea ca managerul să facă management. În prezent, mulţi manageri operează, consultă, predau, în loc să se ocupe de activităţile specifice funcţiei de management pe care o deţin.
 
Impunea ca rudele managerului de spital să nu deţină acţiuni la firme sau alte organizaţii care au legături cu spitalul.
 
Pentru a susţine menţinerea reformei managementului de spitale, cere Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor să ia atitudine! Aici găseşti componenţa ei: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.co?idc=8
 
O altă cale pentru a stopa modificările care vizează politizarea managementului spitalelor este să ceri deputatului tău să oprească tăvălugul mizeriei în Sănătate! Aici îl găseşti: http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura2015.ce?idl=1
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii