Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:52 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce modificări aduce OUG 41/2012 Guvernul a eliminat contabilizarea separată a voturilor de pe listele suplimentare. Prefectul spune că nu!

ro

24 Jul, 2012 01:00 2470 Marime text

hutucamodificare-sectiedevotcopy.jpgModificările aduse la Legea Referendumului prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern prevăd desfiinţarea birourilor electorale din comune, oraşe şi municipii, dar şi eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare.

Conform ordonanţei de urgenţă, „în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti". De asemenea, Ordonanţa de Urgenţă modifică modelele proceselor-verbale care constată rezultatul referendumului, fiind eliminată menţionarea alegătorilor care votează pe listele suplimentare. Procesele-verbale la referendum nu menţionează separat voturile celor din listele suplimentare.

Guvernul a introdus sintagma „numărul participanţilor" la referendum, precizând că acesta se calculează prin cumularea „numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «DA»", „a numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul «NU»", la care se adaugă numărul voturilor nule.

Din forma anterioară a Legii Referendumului, Guvernul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separată a „numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă" dar şi a „numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne şi nu sunt cuprinşi în copia de pe lista electorală permanentă, înscrişi în tabelul/lista electoral", precum şi a „numărului total al alegătorilor care au votat utilizând urna specială, înscrişi în tabelul/lista electoral".

În plus, din modelul proceselor-verbale este eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea „Votat" în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar ori starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.

Ce spune Prefectura despre aceste modificări?!

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Bogdan Huţucă, susţine că prin HG 685/2012 s-au aprobat modelele ştampilelor care vor fi folosite la birourile electorale, modelul buletinului de vot, al listelor electorale şi al proceselor-verbale care vor fi folosite la referendumul naţional din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea preşedintelui. De asemenea, în cuprinsul anexei nr. 9 este menţionat modelul listei electorale suplimentare. În cuprinsul anexelor 10 şi 11 sunt menţionate modelele proceselor verbale ale secţiilor de votare, respectiv al biroului electoral judeţean, iar la punctul 2 din aceste procese verbale trebuie menţionaţi şi cetăţenii care votează pe liste suplimentare. Totodată, conform art. 23 din Legea nr. 3/2000 modificată prin OUG nr. 41/2012 au rămas secţiile de votare de la nivelul municipiilor, oraşelor şi comunelor, prin HG 685/2012 au fost aprobate modelele ştampilelor care vor fi folosite la referendum, iar în anexa nr. 5 se regăseşte modelul ştampilei „Votat".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii