Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce averi au şefii instituţiilor cu titulaturi pompoase, dar necunoscute

ro

29 Jun, 2011 01:52 3552 Marime text
averi.jpgPe lângă personajele din conducerile celor mai importante instituţii constănţene, mai avem şi alţi şefi în fruntea unor instituţii mai puţin cunoscute publicului larg, şefi care au avuţii de invidiat chiar şi pentru cei care deţin funcţii de conducere în instituţii mai populare

De pe lista acestora amintim Oficiul Judeţean pentru Consultanţă Agricolă, Oficiul de studii pedologice şi agrochimice, Direcţia Regională de Poştă Constanţa, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale, dar şi altele de care oamenii de rând nu se lovesc în fiecare zi. Nici şefii lor, atunci când aceştia sunt amintiţi pe site-urile instituţiilor, nu sunt dintre cei mai cunoscuţi, cu atât mai puţin cei care sunt în fruntea instituţiilor.

În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva dintre averile unora dintre şefii acestor instituţii, structuri care au platforme electronice actualizate cu declaraţiile de avere. De menţionat că majoritatea structurilor fie nu au site-uri care să funcţioneze, fie nu au decât minimul de informaţii.

averi_stoian.jpgChiar dacă este una dintre instituţiile cunoscute pe plan judeţean, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu are postată pe site declaraţia de avere a directorului de mai bine de jumătate de an. Declaraţia acestuia am găsit-o pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, însă este o declaraţie de avere care a fost completată anul trecut, pe 1 noiembrie. Potrivit acesteia, Romeu Lazăr, cel cunoscut drept directorul care la momentul învestirii în această funcţie, la finele anului trecut, purta mândru o cravată în culorile steagului SUA, susţinea în declaraţia de avere, în calitate de consilier superior, medic-şef în cadrul instituţiei, că deţine o Dacia Solenza din 2004, cumpărată prin credit BRD, şi un venit de 37.186 lei aferent anului 2009, iar soţia sa câştiga 7.117 lei din activitatea de referent la primărie, fără a se menţiona despre ce primărie este vorba.

Datorii mari, conturi pe măsură

Nici directorul Regional al Reţelei Poştale Constanţa, Alexandru Maxim, director susţinut de PDL, nu este un cunoscut în peisajul constănţean. În ceea ce priveşte declaraţia sa de avere, postată foarte recent în comparaţie cu colegii săi de la instituţii mai anonime, acesta nu are prea multe de declarat la capitolul avere. Deţine un apartament cumpărat în 2005 împreună cu soţia sa, un autoturism Volskwagen Polo din 2003 şi un credit în valoare de 25.000 de lei, luat în 2010 pe o perioadă de doi ani. În ceea ce priveşte veniturile înregistrate de familia Maxim, directorul a câştigat anul trecut 50.161 lei de pe urma activităţii pe care a depus-o şi 3.000 de lei de la SC Consultanţă Profesională şi Recrutare de Personal SRL. Soţia sa, Mădălina Maxim, a încasat anul trecut 900 de lei pe lună de la Colegiul Naţional „Carol I" Constanţa.

Cel care se pregăteşte de concurs pentru Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 2 Sud-Est Constanţa, actualul director delegat al instituţiei, este ceva mai bogat decât colegii săi amintiţi mai sus. Acesta are un teren intravilan în Constanţa, cumpărat în 2008, şi un apartament achiziţionat în 1992. În 2010 a vândut un autoturism, iar de pe urma tranzacţiei a primit 13.000 de euro. Stoian are şi două conturi, unul la BRD Constanţa şi altul la Bancpost cu 14.000 de lei, respectiv 32.000 de lei. Chiar dacă are bani în conturi, Stoian are şi două credite, ambele contractate în 2008, a căror valoare este una semnificativă, 91.000 de franci elveţieni şi 70.000 de euro, pe care trebuie să-i dea înapoi până în 2027. Cât despre venitul înregistrat anul trecut din salariu, Stoian a câştigat 68.854 lei, în timp ce soţia sa a încasat de la Trezoreria Constanţa, tot de pe urma salariului, 27.430 de lei. În calitate de cenzor la SC Prolif SA, Stoian a mai adus în bugetul familiei 1.050 de lei. Menţionăm că declaraţia de avere a fost completată pe 19 octombrie 2010. În declaraţia de interese completată tot la acea dată, Stoian menţionează că în calitate de cenzor la SC Prolif SA câştigă lunar 104 lei.

Chiar dacă este o instituţie importantă, Căpitănia Zonală şi conducerea sa nu au ieşit foarte mult în evidenţă. În ceea ce priveşte declaraţiile de avere ale conducerii, directorul CZC, Alexandru Mezei, nu şi-a mai completat declaraţia de avere şi cea de interese încă de acum doi ani, din iunie 2009. La acea vreme, Mezei spunea că are două terenuri intravilane, unul în Constanţa, iar altul în Braşov, la Cheile Râşnoavei, dar şi un apartament şi o casă, ambele în Constanţa, achiziţionate în 1998, respectiv 2006, şi o maşină din 2002. Mezei nu are bani în conturi, investiţii sau bijuterii ori obiecte de mare valoare. În schimb, în declaraţia de interese, Mezei menţiona că este asociat cu 20% în CS Brokers, valoarea acestora fiind 300 de lei. În 2008, câştiga de la CZC un salariu de 78.061 de lei, în vreme ce soţia sa primea de la Autoritatea Navală Română 24.627 lei.

Chiar dacă este una din cele mai importante instituţii, Direcţia Judeţeană de Statistică Constanţa nu este în prim-planul opiniei publice decât în preajma alegerilor, odată la patru ani, chiar dacă activitatea sa este una constantă şi foarte importantă. Nici Enache Buşu, şeful de la Statistică, nu a ieşit foarte mult în evidenţă. În ceea ce priveşte declaraţia sa de avere, completată anul trecut în octombrie, acesta spune că are un teren la Agigea, cumpărat în 1990, o casă în aceeaşi localitate, din 1997, două depozite de 25.000 de euro, deschise anul trecut, şi nicio datorie. Veniturile pe care le-a înregistrat în 2009 din salariul de la Statistică s-au ridicat la 15.000 de lei ca director adjunct la Direcţia de Investiţii. A mai câştigat alţi 18.000 de lei din munca de director executiv, iar soţia sa 10.000 de lei din pensie.

Nici directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, Stere Pufleni, nu a fost foarte mult băgat în seamă, chiar dacă şi activitatea lui şi Agenţia în sine sunt importante. În ceea ce priveşte averea, potrivit declaraţiei depuse în noiembrie 2009, acesta deţine un teren agricol în Tulcea şi altul intravilan în Constanţa, cumpărate în 1993, respectiv 2004, un autoturism Nubira şi un BMW achiziţionate în 2000 şi 2009. Din salariul de la APIA primea, în 2008, 55.000 de lei, iar soţia încasa 35.000 de lei de la Primăria Constanţa.

Una dintre instituţiile mai puţin cunoscute este Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor, o instituţie importantă, dar care nu este mai deloc cunoscută. Inspectorul-şef al instituţiei, Floarea Sincu, este necunoscută opiniei publice, însă ţinând cont de averea pe care o deţine, ea îi întrece pe toţi cei enumeraţi mai sus: are un teren agricol şi unul intravilan în Amzacea, respectiv Valu lui Traian, o casă de vacanţă la Valu lui Traian şi un apartament în Constanţa, un depozit de 30.000 de lei la BRD, deschis în 2009, şi mai multe venituri. Din salariul de la inspectorat a câştigat 33.369 lei în 2009, soţul Mihai Sincu - 24.000 de lei, iar copilul, Alina Sincu - 6.720 lei. În plus, soţul mai primeşte 30.000 de lei din pensia de la MAI, iar inspectorul-şef 900 de lei din dividende.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii