Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:06 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Casa Verde", primul program esuat al lui Nemirschi

ro

21 Jan, 2009 01:23 1553 Marime text

DECUPAJ__Nicolae_Nemirschi_01.jpgMinistrul Mediului nu exclude că Guvernul ar putea decide să direcţioneze sursa de bani prevăzută pentru program către „zone care pot produce locuri de muncă şi bani pentru România"

Lansat în octombrie 2008 de Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Programul „Casa Verde" a avut parte, până acum, de două amânări, iar şansele punerii lui în practică par să scadă tot mai mult. În contextul economic actual, nu este exclus ca Executivul să anuleze programul privind înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzit cu sisteme care utilizează energie solară, energie geotermală şi energie eoliană.

Aşa cum preciza predecesorul actualului ministru al Mediului, Attila Korodi, acest program urma să funcţioneze similar celui pentru schimbarea parcului auto „Rabla". Persoanele fizice care doreau să beneficieze de subvenţionare aveau de făcut trei paşi: alegerea unui agent comercial validat de către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), depunerea dosarului la agentul ales şi obţinerea unei note de acceptare de la firma aleasă. Dosarul trebuia să cuprindă o copie a actului de identitate, o copie legalizată a actului de proprietate, un act de acord al asociaţiei de locatari, dacă este cazul, şi un act specific (căsătorie sau schimbare de nume). După ce firma instala sistemul cerut, 90% din investiţie urma să fie virat de către AFM în contul firmei. Fondurile totale alocate acestui program se ridică la 520 milioane lei, numai pentru persoanele fizice fiind alocate 400 de milioane lei. Programul trebuia să demareze pe 5 ianuarie şi să se încheie pe 5 decembrie anul curent. Ex-ministrul Mediului, Attila Korodi, susţinea că programul este aplicabil, dar au apărut mici inadvertenţe ca urmare a solicitărilor numeroase (n.r. la 5.000 de cereri depuse şi 1.954 de firme aduseseră documentaţia necesară), ceea ce a dus la procesarea cu întârziere a dosarelor. Firmele interesate aveau posibilitatea de a se înscrie în program până pe 28 noiembrie 2008, iar lista celor aprobate trebuia publicată, iniţial, pe 20 decembrie 2008.

Nemirschi_Nicolae.jpgAmânări peste amânări

Pe 30 decembrie, noul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, anunţa că Programul „Casa Verde" a fost amânat până pe 15 ianuarie 2009 şi asta după ce lista firmelor acceptate nu fusese publicată. Pe lângă acest motiv, a mai apărut o „cauză secundară". Demnitarul a explicat că, deocamdată, banii nu există fizic, cu toate că programul beneficia de o alocare importantă (n.r. 520 milioane lei) din încasarea taxei de poluare auto. Cum bugetul ce revine Fondului de Mediu nu a fost încă aprobat de Executiv, ministrul preconiza ca programul să poată demara peste o lună (!?)
Seria amânărilor avea să continue întrucât, pe lângă neaprobarea bugetului pentru AFM, şeful de la Mediu a descoperit şi alte hibe ale programului. „Am identificat patru probleme care au determinat amânarea acestui program. Prima ţine de o incapacitate la nivelul Administraţiei Fondului de Mediu de a îndeplini prima sarcină, şi anume validarea instalatorilor. A doua se referă la nişte nereguli din ghidul solicitantului, legate de neclarificarea principiului «primul venit, primul servit». De asemenea, cred că mulţi solicitanţi vor cere banii pentru case de vacanţă şi nu mi se pare oportună cheltuirea atâtor bani pentru aceste locuinţe, pe care oamenii le folosesc cel mult de câteva ori pe an", a firma Nemirschi recent. Demnitarul şi-a exprimat şi unele nemulţumiri generate de lipsa unor precizări referitoare la provenienţa echipamentelor de energie eoliană, temându-se ca acestea să nu fie aduse din Asia, unde preţurile sunt reduse, dar au o calitate îndoielnică. În acest context, există mai multe variante: ghidul să fie revizuit, să se recurgă la reducerea parţială a finanţării Programului „Casa Verde" sau guvernanţii să decidă continuarea lui în forma propusă iniţial. Însă, având în vedere situaţia economică actuală, precum şi deficitul bugetar, nu este exclus ca Programul „Casa Verde" să fie anulat. „Sursa de bani poate fi îndreptată atât în aceasta zonă (n.r. spre acest program), cât şi spre alte zone care pot produce locuri de muncă şi bani pentru România", a confirmat şi ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Casa Verde a dus şi la demiteri

Chiar dacă motive importante fac imposibilă, deocamdată, demararea programului, în data de 20 ianuarie a.c., ministrul Nicolae Nemirschi s-a decis să recurgă la măsuri drastice. El a înaintat premierului Boc propunerea de revocare din funcţie a şefului Administraţiei Fondului de Mediu, Mihai Toti, pe motiv că nu a respectat termenul de publicare a listei instalatorilor validaţi în cadrul acestui program.  „Motivul acestei decizii constă în nerespectarea termenului de publicare a listei instalatorilor validaţi (din cadrul programului de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energiile regenerabile), conform Ordinului Ministrului Mediului 1632 din 24.12.2008", se specifica într-un comunicat remis de Ministerul Mediului la vremea respectivă.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii