Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cariera Eastern Rock zguduie Pantelimonul

ro

24 Nov, 2009 01:33 3541 Marime text

pantelimon.jpg„Ni se prăbuşesc casele"

O firmă care a luat recent în exploatare o carieră de piatră situată pe teritoriul comunei Pantelimon tulbură somnul localnicilor ale căror gospodării sunt situate în apropierea drumului pe care circulă maşinile ce cară piatră.

Un grup de locuitori ai localităţii Pantelimonu de Sus ne-au trimis la redacţie o scrisoare prin care se plâng de faptul că, de când a început exploatarea resurselor din zonă, nu mai au linişte.

„Buna ziua! Suntem cetăţenii acestei ţări, ai UE,şi avem şi noi pretenţia să trăim decent. De curând s-a dat în exploatare o carieră de piatră în imediata apropiere a localităţii Pantelimonu de Sus, judeţul Constanţa, la aproximativ 300 - 400de metri", se arată în scrisoarea primită la redacţie. Oamenii spun că, din momentul în care maşinile au început să circule prin zona în care locuiesc, nu au mai avut trai.

„Viaţa a devenit un calvar"

„Din acel moment, viaţa noastră a devenit un calvar deoarece se exploatează fără nicio lege, fără niciun program, zi şi noapte, se încarcă în medie 60 - 80, chiar şi 100 de camioane de 20 - 40 t cu piatră, fără a se ţine cont de cele mai elementare lucruri, acestea circulând pe lângă gospodăriile noastre. Se ridică un praf de zici că-i uragan, nu mai putem dormi noapteade zgomotul produs prin deplasarea maşinilor,concasarea, sortarea, încărcarea pietrei", povestesc localnicii. Ei susţin că zgomotul mare produs de imploziile pentru dislocarea pietrei le crapă pereţii caselor. „Altă problemă, la fel de gravă, pe care o întâmpinăm, este detonarea-dislocarea pietrei. Se forează câte 20- 40de găuri şi se detonează toate odată, moment în care se produce un cutremur din a cărui cauză ne-au crăpat pereţii caselor. În ritmul acesta, într-un an ni se vor prăbuşi casele", spun oamenii disperaţi.

Primarul: „Vom face demersuri pentru oprirea carierei"

Pentru mai multe detalii despre situaţia din această localitate, l-am contactat telefonic pe primarul comunei Pantelimon, Vasile Neicu. Edilul ne-a confirmat detaliile transmise prin intermediul scrisorii, declarând că a vorbit personal cu reprezentanţii carierei, cărora le-a spus să nu facă mai multe implozii odată pentru că gospodăriile oamenilor au de suferit. „Au făcut aşa o vreme, după care nu au mai ţinut cont", ne-a declarat primarul. Edilul a precizat că, dacă ar utiliza apă în procesarea pietrei, s-ar lucra mai silenţios şi, în plus, nu s-ar mai face atâta praf. Vasile Neicu a subliniat faptul că va face toate demersurile necesare pentru oprirea carierei şi că, dacă va fi nevoie, va ataca în instanţă contractul de participaţiune pe care administraţia locală l-a încheiat cu această firmă.

pantelimon_1.jpgManagerul carierei, asociat în două firme din grupul Vectra

Societatea care exploatează cariera de piatră de la Pantelimon este SC Eastern Rock SRL. Înfiinţată în anul 2003, firma îl are ca administrator pe Cosmin Moldoveanu, iar ca asociat unic - SC Ares Invest SRL. Dar Ares Invest SRL are acelaşi administrator, iar ca asociaţi, pe Cosmin Moldoveanu şi Nicoleta Moise. Din informaţiile pe care le avem, managerul general al SC Eastern Rock este Gabriel Moise, nimeni altul decât unul dintre asociaţii a două dintre firmele grupului Vectra. Precizăm că Moldoveanu Cosmin este asociat şi în City Invest SRL şi Metal Serv Prest SRL.

Nicoleta Moise, partenera sa de afaceri în Ares Invest, este asociată, alături de Moldoveanu, şi în City Invest. Ea mai deţine părţi sociale şi în SC Andalex Gold SRL. Precizăm că Gabriel Moise este asociat în Saraesa Project SRL, Canteras Prod SRL, Xtreme Media SRL, Vectra Imobiliare SRL, Vectra Betoane şi Agregate SRL şi Gamad Shipping SRL. Precizăm că ultima societate se află în faliment, potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, iar Vectra Imobiliare se află în insolvenţă. În aceeaşi situaţie, de insolvenţă, se află şi SC Vectra Construct SRL, care o are ca asociat unic pe Cristina Moise. De precizat că adresa de domiciliu a Cristinei Moise este aceeaşi cu cea a lui Gabriel Moise. Ţinând cont de anii în care au fost născuţi, Gabriel în 1971, iar Cristina în 1968, aceasta îi poate fi ori soră, ori soţie. Precizăm că Vectra Construct a lăsat pe drumuri aproximativ 300 - 400 de beneficiari, care, deşi au achitat firmei apartamentele contractate, nu au intrat în posesia lor.

În legătură cu situaţia de la Pantelimon am încercat să îl contactăm telefonic pe Cosmin Moldoveanu, care, însă, nu a fost de găsit. De asemenea, am încercat să luăm legătura cu managerul carierei, Gabriel Moise, care, deşi i-am trimis şi un sms cu tema ce ne interesa, nu a binevoit să răspundă apelurilor noastre. Vom reveni cu amănunte.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • dan 11 Jan, 2010 21:55 ceea ce spune primarul nu se va intimpla niciodata pentru ca minte intruna asa ia mintit si cind au deschiso ca le da 200 de locuri de munca ca sa il voteze dar oamenii abia acum sau tezit ca ia mintit si ii minte in continuare ,pentru ca nu are cum sa o inchida el ca nu are nici un drept ,sau mai bine zis are multe avantaje de la abele cariere.ca sunt doua nu una .si sincer va spun si eu ca sint tare suparat ca nu ia nimeni nici o initiativa.deci dupa cum se stie tupeul in ROMANIA FACE BANI NEGRI.