Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Care sunt principalele teme de pe agenda şedinţei de azi a CSAT

ro

17 Oct, 2017 14:41 2288 Marime text
Premierul Mihai Tudose şi președintele Klaus Iohannis se întâlnesc astăzi, începând cu ora 14.00, la şedinţa CSAT, informează România TV.

Şeful statului este aşteptat, în continuare, să-şi anunţe decizia în privinţa remanierii Guvernului. Demisiile miniştrilor Sevil Shhaideh, Rovana Plumb şi Răzvan Cuc au fost trimise, luni, de premierul Mihai Tudose, la Palatul Cotroceni, însoțite și de propunerile de înlocuire.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi a precizat că în cadrul şedinţei vor fi discutate aplicarea cooperării structurate permanente (PESCO) şi efectele sale asupra României.


„Va fi analizată tematica privind cooperarea structurată permanentă, PESCO, implicaţii pentru România. Având în vedere importanţa acestui subiect pentru Uniunea Europeană şi în special pentru România, preşedintele României a apreciat că este necesară o astfel de discuţie în cadrul CSAT. Se vor discuta evoluţiile recente referitoare la activarea acestui mecanism, efectele sale pentru România, precum şi decizia politică privind posibila implicare a ţării noastre în formatul cooperării structurate permanente”, a declarat Mădălina Dobrovolschi.


UPDATE: Consiliul a analizat tema referitoare la cooperarea structurată permanentă (PESCO) în domeniul apărării la nivelul Uniunii Europene și a aprobat participarea României la această inițiativă.

PESCO va reprezenta o formă intensificată de cooperare pe dimensiunea Politicii de Securitate și Apărare Comună, în domeniul dezvoltării capabilităților de apărare la nivel european, oferind posibilitatea ca statele membre, care îndeplinesc criterii avansate în domeniul capabilităților militare și doresc să își asume angajamente suplimentare, să realizeze între ele o cooperare structurată.

România își va exprima intenția preliminară de participare la un set inițial de 10 proiecte, din cele avansate până în prezent de către statele membre, condiționat de acceptarea acestora în cadrul PESCO și a căror dezvoltare ulterioară corespunde priorităților naționale privind dezvoltarea capabilităților militare.

De asemenea, membrii Consiliului au aprobat luarea unor măsuri pentru eficientizarea înzestrării Armatei României și creșterea implicării industriei naționale de apărare referitoare la procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare cu transportorul blindat pentru trupe 8x8.

Astfel, se vor crea premisele pentru consolidarea și dezvoltarea în țara noastră a unei capabilități industriale care să producă nu doar transportoare blindate 8x8 și derivate ale acestui program, ci să execute și lucrările de mentenanță a produselor pe durata de viață a acestora.




 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii