Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaţii ARD în Colegiile 2 Senat şi 3 Camera Deputaţilor Tănase Barde şi Tudor Şerban, în contact direct cu oamenii din Rariştea, satul uitat de lume (galerie foto)

ro

26 Nov, 2012 00:00 3625 Marime text
barde_raristea_1.jpgSatul Rariştea aparţine de comuna constănţeană Ion Corvin. Aproximativ 70 de familii locuiesc aici. Unele dintre acestea îşi duc viaţa de pe o zi pe alta. Zilele lor sunt marcate de sărăcie, uneori de disperare. În localitate nu sunt locuri de muncă. Pe chipurile bătrânilor se citeşte un soi de resemnare. Tinerii din sat, însă, vorbesc cu o furie care parcă mocneşte: de ce nu au unde să muncească? De ce în satul lor doctorul vine o dată la trei luni? De ce nu au un mijloc de transport care să-i ducă până la Băneasa sau măcar până în Ion Corvin? De ce trebuie să parcurgă, din sat până la Primăria Ion Corvin, şase kilometri pe jos, indiferent de vreme - ploaie, ger, zăpadă?

Tănase Barde şi Tudor Şerban, candidaţii ARD Constanţa la un mandat de senator în Colegiul 2, respectiv la unul de deputat în Colegiul 3, s-au aflat, la finalul săptămânii trecute, în localităţile din colegiile lor, în mijlocul oamenilor. Sâmbătă au ajuns în satul Rariştea, comuna Ion Corvin. E greu de descris cum poate arăta un sat dobrogean în secolul XXI. De peste tot pare că pândeşte sărăcia. Pe la câte un colţ, prin câte o curte vezi copii îmbrăcaţi modest, care profită de ultimele zile de toamnă târzie, jucându-se.

Departe de lumea dezlănţuită

barde_raristea_2.jpgOamenii s-au plâns, în discuţiile cu Tănase Barde şi Tudor Şerban, în primul rând de lipsa mijloacelor de transport. Au senzaţia că sunt departe de lumea dezlănţuită şi asta din cauza faptului că nu există un microbuz, o maşină care să le permită să se deplaseze, spre exemplu, măcar până la Ion Corvin. Până acolo sunt şase kilometri, distanţă pe care oamenii o parcurg, de cele mai multe ori, pe jos, fie vară, fie iarnă, uneori la temperaturi greu de suportat. Mai grav este atunci când trebuie să meargă la medic, fiindcă în sat doctorul nu ajunge, potrivit celor spuse de oameni, decât o dată la trei luni. În localitate nu există un dispensar, dar doctorul care vine când şi când are un cabinet în căminul cultural din sat. E drept, există un microbuz şcolar pentru elevi, dar doar aceştia pot beneficia de el.

Drumurile noastre poate... se vor asfalta vreodată

Cei din satul Rariştea nu prea se bucură de drumuri asfaltate. Uliţele, străzile din localitate arată jalnic, unele dintre ele nefiind nici măcar pietruite, fapt pentru care, atunci când plouă, noroiul le ajunge oamenilor până la genunchi. Aspectul general este dezolant şi este parcă accentuat de mizeria de pe marginea unora dintre drumuri.

Niciun investitor nu se arată

Localnicii s-au plâns candidaţilor ARD la alegerile parlamentare din 9 decembrie şi de lipsa locurilor de muncă. Cei tineri îşi doresc să muncească, dar nu au unde. Lipsa oricărui investitor în localitate face imposibil acest lucru. Pentru a-şi întreţine familiile, oamenii muncesc cu ziua sau pentru o perioadă limitată, pe unde apucă. În această perioadă eu sunt însă şi mai disperaţi, căci se apropie iarna, iar în sezonul rece cu greu mai găsesc pe unde să muncească, fie chiar şi cu ziua. În acest context, candidaţii la alegerile generale le-au vorbit oamenilor despre importanţa atragerii investitorilor în zonă, ceea ce ar însemna crearea de locuri de muncă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii