Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidaţii ALDE vor scoate câte 63.000 de lei din buzunar pentru parlamentare, iar filiala Constanţa, o contribuţie de 25.000 de lei

ro

15 Sep, 2016 00:00 2126 Marime text
Mai mulţi lideri locali ALDE ar fi deranjaţi că taxa de 63.000 de lei, contribuţia la campania electorală pentru alegerile parlamentare, nu este foarte clar definită şi se tem să nu fie o cotizaţie către Centru, în loc ca banii să fie destinaţi finanţării campaniei în judeţul în care fiecare competitor va candida.

Potrivit unor surse politice, nemulţumirile vin din partea reprezentanţilor fostului Partid Conservator condus de Daniel Constantin. Amintim ca ALDE s-a format prin fuziunea dintre Partidul Conservator şi Partidul Liberal Reformator al lui Călin Popescu-Tăriceanu.
Senatorul ALDE Christian Gigi Chiru a declarat că „această sumă de 63.000 reprezintă maximul pe care îl poate cheltui orice candidat la parlamentare şi este absolut firesc ca fiecare candidat să-şi susţină campania”.
 
Chiar dacă aceste sume ar fi colectate de Centru şi apoi vor fi transferate materialele de campanie către teritorii, nu ar trebui să existe o problemă, a mai spus Chiru. „Preocuparea noastră ar trebui să fie să depăşim pragul electoral, să intrăm în Parlament şi să ne putem recupera legal banii investiţi. Eu nu fac parte din grupul celor care au îndoieli în legătură cu această contribuţie”, a explicat Chiru.
 
Potrivit legii, partidele care depăşesc pragul electoral de 5% îşi vor putea recupera cheltuielile de campanie în condiţiile legii.
Aceste discuţii au reapărut după ce, la începutul acestui luni, s-ar fi stabilit ca fiecare filială să doneze o sumă pentru perioada de precampanie, iar cei care vor să candideze, câte 63.000 de lei, suma maximă prevăzută de lege pentru a fi cheltuită.
 
Senatorul constănţean a precizat că la nivel de filială nu s-a stabilit încă o contribuţie, în schimb, instrucţiunile de la Centru sunt clare şi vizează amplasarea a cel puţin patru bannere şi sigla partidului pe fiecare sediu din teritoriu.
Copreşedintele ALDE Mircea Banias a precizat, la rândul său, că aceste discuţii s-au purtat în această săptămână în cadrul şedinţei de fuziune de la nivel naţional.
 
„Nici mie nu-mi este foarte clar legat de suma cu care trebuie să contribuie fiecare candidat, este o sumă destul de mare, de fapt, suma maximă, dar cu siguranţă această contribuţie nu va fi decât pentru mandatele eligibile. Cât priveşte filiala Constanţa, pentru că noi suntem considerată o filială mare, contribuţia organizaţiei judeţene pentru precampanie va fi de 25.000 de lei. Banii vor fi achitaţi până la începutul lunii octombrie, contribuţia candidaţilor urmând să fie achitată până la începutul campaniei electorale”.
 
Listele finale pentru parlamentare vor fi gata pe la jumătatea lunii octombrie.

Până în acest moment, în cadru intern şi-au depus „candidaturile” Mircea Banias, Christian Gigi Chiru, Mariana Bolcheş, George Fulina, Mihai Şagău, Dorin Opreanu, Alexandru Gherman şi Dan Pelcinschi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii