Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:31 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Candidati pe liste proprii la alegerile generale

ro

09 Jul, 2004 00:00 1021 Marime text

Bilant pentru Partida Rromilor: functii de viceprimar si consilier local in cinci localitati

Rromii au devenit consilieri ai localitatilor Cumpana, Ostrov, Nicolae Balcescu, Galita, Limanu, iar la Mircea Voda au obtinut chiar si functia de viceprimar * Rromii au ajuns la concluzia ca isi pot permite sa mearga singuri la alegerile generale * Decizia se va lua, insa, la Conferinta Nationala a Partidei Rromilor Social-Democrata, programata sa se desfasoare la sfarsitul acestei luni, la Bucuresti * Nu este exclus ca rromii sa aiba un candidat propriu si pentru fotoliul de presedinte al Romaniei

Partida Rromilor Social-Democrata, chiar daca nu functioneaza ca un partid politic, ci ca o organizatie care reprezinta interesele unei minoritati, a reusit la alegerile locale din 6 iunie sa obtina rezultate pe care putini si le-ar fi putut imagina. Initial, in baza protocolului semnat, in prima faza la nivel national si apoi la nivel local, cu reprezentantii Partidului Social Democrat, candidatii Partidei Rromilor ar fi trebuit sa incapa pe listele de candidati ai partidului de guvernamant. Realitatea din teritoriu a demonstrat, insa, ca pe respectivele liste nu au incaput pe primele randuri, cum era de asteptat, decat membrii partidului. In ultimul moment, conducerea judeteana a PRSD a elaborat si depus la birourile electorale de circumscriptie propriile liste, initiativa care s-a dovedit a fi spre binele filialei. Rromii au devenit consilieri ai localitatilor Cumpana, Ostrov, Nicolae Balcescu, Galita, Limanu, iar la Mircea Voda au obtinut chiar si functia de viceprimar. Mircea Alexandru, presedintele filialei judetene a PRSD, nu neaga faptul ca ar putea ajunge in Consiliul Local al Municipiului Constanta in situatia in care unii dintre actualii consilieri ar renunta la aceste functii daca, prin organizarea alegerilor generale, ar putea reprezenta judetul in Parlament. Rezultatele alegerilor au scos la iveala ca, in localitatile in care ponderea tiganilor nu poate fi trecuta cu vederea, PRSD a reusit sa obtina mai multe functii de consilier si chiar una de viceprimar. Presedintele organizatiei judetene a PRSD, Mircea Alexandru, a declarat ca abia acum isi da seama ca varianta legata de desemnarea unor candidati pe listele PSD nu a fost cea mai buna. "Puteam sa scoatem mai multi viceprimari si consilieri, dar i-am zapacit pe oameni", a declarat Mircea Alexandru.

Rezultate si concluzii

Experienta de la locale a creat o alta viziune asupra problemei. Pentru ca la locale si-au masurat puterile cu candidati a caror forta politica nu poate fi contestata, rromii au ajuns la concluzia ca isi pot permite sa mearga singuri la alegerile generale. Decizia se va lua, insa, la Conferinta Nationala a Partidei Rromilor Social-Democrata, programata sa se desfasoare la sfarsitul acestei luni, la Bucuresti. Mircea Alexandru a declarat ca rezultatele obtinute in urma alegerilor la Constanta ii vor permite sa elaboreze listele de candidati pentru Senat si Camera Deputatilor, fara nici un amestec de afara. Conducerea judeteana a declansat o ampla campanie de identificare a unor potentiali candidati la fotoliile de parlamentari si care sa posede calitatile necesare unui demnitar in asa fel incat sa nu faca de ras formatiunea pe care o reprezinta. Presedintele filialei judetene a PRSD a spus ca a discutat si cu liderul la nivel national, deputatul Nicolae Paun, problemele din teritoriu. Alexandru sustine ca argumentele pe care le-a formulat au fost suficiente sa convinga conducerea PRSD despre elaborarea unor liste proprii pentru generale. Presedintele PRSD Constanta a mai spus ca nu este exclus ca rromii sa aiba un candidat propriu si pentru fotoliul de presedinte al Romaniei, problema ce se va discuta tot la Conferinta nationala.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii