Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:06 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Calvarul iarna

ro

18 Dec, 2007 00:00 976 Marime text
1197924666.jpg

Ca de obicei, prima ninsoare cazuta a creat probleme soferilor aflati, ieri, in trafic atat la nivelul judetului, cat si al municipiului Constanta.

Doar cateva ore de ninsoare au fost suficiente pentru a ingreuna traficul rutier. Institutiile abilitate au asteptat pana ieri dimineata pentru a interveni, cat de cat, pe cateva drumuri judetene. In schimb, la nivelul municipiului Constanta, utilajele specifice si angajatii societatii "arvunite" sa intervina pe arterele municipiului resedinta de judet nu au fost zariti la munca. Purtatorul de cuvant al Serviciului Politiei Rutiere Constanta, subinspectorul Marius Ghita, a confirmat ca circulatia se desfasoara cu dificultate si pe principalele artere din municipiul Constanta, iar cozile de masini se intind pe cativa kilometri. Efectul indiferentei a autoritatilor a facut ca in doar 24 de ore sa se inregistreze peste 140 de tamponari la nivelul judetului. Potrivit unei informatii transmise de Prefectura Constanta, abia in urma solicitarilor venite la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, in localitatile Baneasa, Topraisar, Tariverde, Cheia, Cuza Voda, Harsova si Garliciu s-a actionat, de duminica, cu materiale antiderapante.

Calvar si pe drumurile nationale

Cine s-a incumetat sa parcurga, cu masina, distanta dintre Navodari si Constanta a fost nevoit sa se inarmeze cu mult calm. In conditii normale, drumul putea fi parcurs in circa 20 de minute, insa ieri dimineata, din cauza zapezii si a ghetii de pe carosabil, aceeasi distanta se facea in mai bine de o ora. Daca administrarea drumurilor judetene intra in sarcina Regiei Judetene de Drumuri si Poduri Constanta, regie aflata in subordinea Consiliului Judetean, de starea arterelor nationale este responsabila Directia Regionala de Drumuri si Poduri (DRDP) Constanta. In data de 8 noiembrie, la o sedinta convocata de prefectul judetului, conducerea DRDP Constanta sustinea ca exista in stoc materiale antiderapante in procent de 90% . "Pentru obtinerea materialelor antiderapante pentru intreaga perioada de iarna s-au inceput procedurile de achizitie. In prezent, toate drumurile din competenta sunt dotate cu cate un utilaj proprietatea DN, iar in perioada 15-20 noiembrie se vor finaliza procedurile de inchiriere de utilaje pentru interventii in situatii de criza. Pentru intretinerea drumurilor europene exista 8 autobasculante, iar pentru celelalte drumuri 6 utilaje de cate 24 tone". Acesta era raportul la vremea respectiva. Ieri, din spusele soferilor care s-au incumetat sa strabata judetul a reiesit ca traficul s-a desfasurat cu dificultate atat pe drumul national 22B, cat si drumul national 2A. Probabil, cei de la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Constanta asteapta formarea unor troiene pentru a interveni cu materiale antiderapante si a elibera soselele de omat. Pentru urmatoarea perioada, meteorologii au anuntat ca se vor inregistra ninsori slabe, conditii de ceata si chiciura noaptea si dimineata. In contextul prezentat si avand in vedere ca autoritatile sunt luate, an de an, prin surprindere sau intervin cu intarziere, singura solutie a posesorilor de autoturisme pentru a evita evenimentele neplacute in trafic ar fi sa devina, pentru o perioada pietoni.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii