Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bustul fostului sef al SSI, dezvelit la Zebil

ro

28 Oct, 2008 00:00 3792 Marime text
1225143302.jpg

Autoritatile locale din Sarichioi au inaugurat, in week-end, in parcul Moruzovilor, din Zebil, un bust al fostului sef al Serviciului Secret de Informatii, Mihail Moruzov. Ceremonia de sfintire si dezvelire a bustului a precedat cea de-a V-a editie a Festivalului Vinului Pelin.

Initiativa a apartinut viceprimarului comunei Sarichioi, Vasile Teliceanu, si evenimentul a adunat reprezentanti ai autoritatilor locale, dar si un oaspete de seama, pe fiica lui Mihail Moruzov, stabilita in Bucuresti. Bustul, realizat de sculptorul Grigore Carata, pare a fi copia fidela a chipului tatalui sau, dupa cum a apreciat fiica acestuia. "Este o lucrare foarte bine realizata si m-am recunoscut in ea. De la tatal meu am mostenit unele trasaturi si ele exista in aceasta lucrare", a afirmat Aurora Moruzov. Dupa finalizarea ceremoniei de sfintire si dezvelire a bustului, Aurora Moruzov a vizitat scoala generala din localitate, una din cele sase cladiri construite de tatal ei in Zebil. "Cand am pasit in aceasta scoala, mi-au dat lacrimile. Ce-a putut sa faca tata aici! Cu cata dragoste!", a spus Aurora Moruzov. Viceprimarul a precizat ca, in apropierea zonei unde se afla bustul, exista o cladire care s-ar putea transforma intr-un muzeu dedicat acestei personalitati, insa lucrarile sunt ingreunate mai ales din lipsa surselor de finantare: "Speram sa gasim totusi o sursa, pentru ca lucrarile sunt foarte costisitoare. Pana acum, ne-am descurcat numai pe cont propriu".

Ucis ca il descoperise pe maresalul Antonescu bigam

Mihail Moruzov este recunoscut ca fiind cel care a infiintat Serviciul de Informatii al Deltei si care a reusit sa-l captureze pe seful serviciului de informatii german din Dobrogea, Friederich Von Mayer, sa ii deconspire pe agentii secreti din aceasta zona si sa pastreze neatinse depozitele de munitii si alimente ale armatei romane. Nascut pe data de 16 septembrie 1887, Mihail Moruzov a fost numit, in 1929, la conducerea SSI, dupa ce a procurat informatii despre organizatii de spionaj straine ce activau in Romania. Din calitatea de sef al SSI, a infiintat agenturi romane in Europa, a pus bazele colaborarii cu serviciile de informatii similare din strainatate, iar in 1938 a realizat in intreaga tara birouri de contrainformatii. Dupa abdicarea regelui Carol al II-lea si preluarea puterii de catre Ion Antonescu si guvernul legionar, condus de Horia Sima, Mihail Moruzov a fost arestat si apoi ucis pe data de 26 - 27 noiembrie 1940, la Jilava. Dupa decesul tau sau, toate bunurile pe care le detinea au fost confiscate, Aurora Florina Moruzov, singura lui fiica, declarand, in 2000, ca tatal sau a fost arestat din cauza faptului ca descoperise ca maresalul Antonescu era bigam. Timp de 11 ani, fiica sefului SSI s-a prezentat in fata instantei de judecata pentru a dovedi falsitatea acuzelor aduse de autoritatile statului la adresa fostului sef al SSI, potrivit carora acesta si-ar fi insusit bunuri in valoare totala de peste 33.000 de lei. In cele din urma, instanta i-a dat castig de cauza.

Scris de: {autor}Claudia CANDET{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii