Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bogdan Dima face analiza alegerilor Dobrogea a votat cu Basescu

ro

06 Jan, 2010 03:46 1565 Marime text
Potrivit analizei elaborate de DDHM Strategic Consulting Group, referitoare la alegerile prezidenţiale din noiembrie anul trecut, voturile electoratului din Transilvania, Banat şi Dobrogea i-au asigurat lui Traian Băsescu prima poziţie în primul tur de scrutin# În plus, în primul tur al alegerilor, Mircea Geoană s-a situat la cea mai mică distanţă înregistrată vreodată între primii doi clasaţi la toate rundele de alegeri prezidenţiale

La analiza realizată a contribuit şi Bogdan Dima, pe site-ul căruia se află şi materialul complet.

La mai bine de o lună după încheierea alegerilor prezidenţiale şi după ce, în cele din urmă s-a format şi Guvernul, cei de la DDHM Strategic Consulting Group au prezentat un raport de analiză a scrutinului electoral din luna noiembrie 2008, pe fiecare din primii trei candidaţi clasaţi în top. De asemenea, în studiul efectuat s-a ţinut cont de toate cele şase runde de alegeri prezidenţiale, dar şi de cele parlamentare care s-au derulat din 1990 până în prezent. În plus, având la bază aceste investigaţii, s-au întocmit mai multe scenarii pentru anul ce tocmai a început.

Dacă în 2008, în primul tur de scrutin, actualul preşedinte al României obţinea 3.153.640 voturi, adică 32,44%, situându-se pe locul I, în 2004, acesta a reuşit să atragă doar 3.545.236 de voturi, ieşind pe locul II, cu 33,92% din sufragii, după candidatul PSD-ului, Adrian Năstase.

Analiza efectuată a reliefat faptul că în primul tur, în regiunile şi judeţele unde în mod constant portocalii câştigau, diferenţa de voturi dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană a fost mai mare decât diferenţa de voturi dintre Geoană şi Băsescu în regiunile şi judeţele tradiţional roşii. Un exemplu concret îl reprezintă Transilvania, unde diferenţa de voturi dintre Băsescu şi Geoană a fost de 335.864 în favoarea primului. Voturile electoratului din Transilvania, Banat şi Dobrogea i-au asigurat lui Traian Băsescu prima poziţie în cel dintâi tur al alegerilor.

Antonescu, cel mai bun candidat după 1990

Şi în mediul rural Traian Băsescu a obţinut multe voturi¸ dar cele mai multe le-a luat adversarul său, Geoană. Chiar dacă Geoană a obţinut mai puţine voturi decât Alianţa PSD+PC în alegerile generale din 2008, la alegerile parlamentare din 2009, PSD a obţinut locul I, având cel mai mare număr de sufragii. De asemenea, Geoană a luat mai multe voturi decât a căpătat partidul în 2008 la alegerile parlamentare.

Chiar dacă nu a fost pe primul loc în nici un judeţ, candidatul PNL, Crin Antonescu a luat cel mai bun rezultat obţinut de un candidat PNL la Preşedinţia României după 1990.

În cel de-al doilea tur, chiar dacă Geoană a luat cu 14.738 de voturi mai mult decât Băsescu, voturile din diasporă ale lui Traian Băsescu i-au adus acestuia victoria.

Bodgan Dima evidenţiază şi faptul că au fost judeţe mari unde diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost foarte mare. Unul dintre judeţe este chiar Constanţa, unde Traian Băsescu a obţinut 204.433 (53,34%) iar Mircea Geoană doar 176.747 (46,36%). Deosebirea dintre cei doi candidaţi este că în judeţele câştigate de Geoană diferenţele nu au fost atât de mari precum diferenţele dintre Traian Băsescu şi Mircea Geoană, în judeţele câştigate de Băsescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • MIHAI 06 Jan, 2010 06:22 CINE DRACU. E BOGDAN DIMA?!