Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul apartenenţei la doi ani de mandat Ce parlamentari de Constanţa au îmbrăţişat independenţa şi traseismul politic(galerie foto)

ro

23 Dec, 2014 00:00 2849 Marime text
Au trecut mai bine de doi ani de la alegerile generale din 9 decembrie 2012, atunci când cetăţenii cu drept de vot din judeţul Constanţa şi-au ales parlamentarii. Astfel, în urma alegerilor derulate, ca şi în 2008, în sistem cvasi-uninominal, constănţenii au trimis în Parlamentul României 20 de deputaţi şi senatori, corespunzători pentru 14 colegii uninominale. Asta pentru că, pe lângă parlamentarii care şi-au câştigat de drept colegiile, au existat şi deputaţi şi senatori desemnaţi câştigători prin redistribuire.

Amintim că, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, în judeţul Constanţa s-au înscris în cursă 80 de candidaţi, dar şi că cele 14 colegii uninominale au fost configurate ca în 2008, zece pentru Camera Deputaţilor, patru pentru Senat.

Astăzi, la jumătatea mandatului, o parte dintre parlamentarii de Constanţa nu mai figurează în partidele pe listele cărora au candidat. Fie au demisionat din acele partide pentru a rămâne independenţi, fie au dezertat pentru a se înscrie în alte formaţiuni politice.

 Primul parlamentar independent din actuala legislatură


 Mihai Tararache a fost, iniţial, deputat din partea PP-DD în Colegiul uninominal nr. 1. La aproximativ şase luni după debutul mandatului, Tararache şi-a anunţat demisia din PP-DD, susţinând că între el şi partidul lui Dan Diaconescu nu ar fi existat niciodată o colaborare politică, ci doar una parlamentară. Tararache a fost primul parlamentar constănţean din legislatura 2012-2016 care a rămas fără apartenenţă politică. După ce a devenit deputat independent, Tararache a cochetat atât cu PNL, cât şi cu PLR.

 Bye, bye, PSD Constanţa!

 Un alt parlamentar de Constanţa devenit independent în actualul mandat este deputatul Colegiului 9, Remus Cernea. Acesta din urmă a candidat, în 2012, din partea USL, dar în primăvara lui 2013, USL s-a dezis de el. De atunci şi până în prezent, Remus Cernea nu s-a înscris în alt partid. Amintim că Cernea a avut, la cele mai recente alegeri generale, toată susţinerea PSD Constanţa. Cel care a anunţat despărţirea deputatului de PSD a fost Cristinel Dragomir, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi secretar executiv al PSD Constanţa.

 Traseismul politic face carieră

 Ceilalţi parlamentari tomitani care au dezertat din partidele pe listele cărora au candidat sunt deputaţii Andrei Răzvan Condurăţeanu şi Florin Gheorghe şi senatorul Marian Vasiliev, „resuscitat” din punct de vedere politic în contextul alegerilor generale din decembrie 2012.
Andrei Răzvan Condurăţeanu, deputat în Colegiul 3 prin redistribuire, a candidat din partea PP-DD. La fix un an după alegeri, el a demisionat din PP-DD şi s-a înscris în UNPR. Ca deputat de Constanţa, Condurăţeanu nu s-a remarcat printr-o activitate deosebită.

Ca şi Condurăţeanu, Marian Vasiliev, senator în Colegiul 3 (tot prin redistribuire), a părăsit, în decembrie 2013, PP-DD, pentru a se înscrie în UNPR.
De departe, cel mai activ parlamentar de Constanţa din punct de vedere al traseismului politic este deputatul Colegiului 10, Florin Gheorghe. În 2012, acesta a devenit deputat din partea PDL. În februarie 2014, Gheorghe părăseşte PDL-ul, devenind deputat independent. Trebuie însă menţionat că, în perioada de aşa-numită independenţă, Florin Gheorghe a fost preşedintele Organizaţiei Municipale a PMP Constanţa şi apropiat al Elenei Udrea, fostul candidat PMP la alegerile prezidenţiale. În septembrie 2014, Florin Gheorghe devine deputat UNPR.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii