Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:14 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Basescu e constantean. Mazare ameninta cu plecarea

ro

16 Dec, 2009 01:13 2689 Marime text

cap2.jpgMotivul înfrângerii PSD Constanţa:

Pesediştii nu vor schimbări în structura de conducere, foştii PSD-işti evidenţiază diferenţele de mentalitate dintre şefi şi potenţialii alegători

Ca şi în alegerile prezidenţiale din 2004, organizaţia judeţeană PSD Constanţa n-a reuşit să asigure candidatului său la mandatul de şef al statului, Mircea Geoană, o victorie. În acest context, am încercat să aflăm cum văd foştii şi actualii pesedişti această înfrângere.

În timp, reprezentanţii echipei Mazăre au „ajutat" la şifonarea imaginii PSD prin afacerile derulate şi procesele ai căror protagonişti sunt şi au afişat aceeaşi aroganţă. Aceste aspecte au condus, probabil, şi la rezultatul înregistrat în ultimul test electoral pe care PSD Constanţa l-a pierdut pe 6 decembrie. În opinia unora, înfrângerea lui Mircea Geoană la o diferenţă netă (n.r. de 7,27 procente) ar trebui, pe de-o parte, să determine fie o schimbare a strategiei de campanie coroborată cu o împrospătare a echipei de conducere, iar pe de alta, menţinerea aceleaşi formule care ar fi adus un scor bun.

Mulţi dintre foştii membri PSD au urmărit cu interes campania electorală derulată de echipa Mazăre-Constantinescu şi, mai cu seamă, au aşteptat reacţia electoratului exprimată prin vot. Rezultatul a fost elocvent şi, chiar dacă nu au exprimat public ceea ce gândeau, pe considerentul că nu-i mai interesează sau n-au fost în interior pentru a constata cum şi cât s-a muncit, în sinea lor au avut o satisfacţie. Şi asta pentru că majoritatea a plecat, ca urmare a preluării conducerii PSD Constanţa de către tandemul Mazăre-Constantinescu.

E nevoie de oameni cu altă viziune

Printre oamenii care au activat mult timp în PSD, iar „eliminarea" lui s-a făcut cu încălcarea Statutului PSD, se află şi unul dintre foştii preşedinţi ai filialei, Petre Stancă.

Pentru împrospătarea memoriei opiniei publice reamintim că, la un moment dat, Stancă a participat la fuzionarea organizaţiilor PDSR cu PSDR fiind ales preşedinte al filialei judeţene PSD Constanţa. Scorul obţinut de Geoană în turul II l-a determinat pe fostul lider PSD să sublinieze că s-au confirmat cele declarate la plecarea sa din partid. La vremea respectivă, Stancă afirma că „organizaţia a fost dată în franciză unei găşti de golani şi derbedei". De asemenea, o eventuală plecare a lui Radu Mazăre de la şefia organizaţiei nu era considerată o pierdere „existând, din fericire, destui potenţiali înlocuitori". Şi la ora actuală, Petre Stancă este de părere că „acea gaşcă trebuie eliminată din PSD Constanţa şi aduşi oameni noi, cu o altă viziune privind modul în care se face politică". „Era de aşteptat ca electoratul tomitan să voteze Traian Băsescu, deoarece este constănţean şi şi-a dorit plecarea lui Radu Mazăre în Brazilia", a opinat fostul preşedinte al PSD Constanţa, Petre Stancă.

Nu se putea mai mult

Deputatul social-democrat Manuela Mitrea, a recunoscut că nu o miră foarte tare rezultatul înregistrat în Colegiul 8 (n.r. Traian Băsescu a ieşit învingător), deşi îl regretă. „În Constanţa n-am stat foarte bine ca partid de stânga, dar echipa Mazăre a dus la câştigarea scrutinelor electorale din ce în ce mai mult. La prezidenţiale nu mă aşteptam să-l devansăm pe Traian Băsescu, pentru că este un om al locului", a declarat Manuela Mitrea. Ea a subliniat că în campania premergătoare prezidenţialelor „s-a muncit foarte mult, inclusiv în Colegiul 8". Una peste alta, deputatul PSD a ţinut să sublinieze că rezultatul înregistrat de Mircea Geoană în judeţul Constanţa este peste media pe ţară.

Fără a avea intenţia de a-şi lăuda şefii pe linie de partid, întrucât nu este genul, Manuela Mitrea a ţinut să sublinieze că echipa de la Constanţa a muncit, dar „nu se putea mai mult". „Inclusiv Mircea Geoană, dacă s-ar gândi să le impute ceva, ar greşi", a adăugat parlamentarul. Privind eventuale modificări în staff-ul PSD Constanţa, Mitrea a fost clară: „nu se impun schimbări. Este formula cu care PSD a obţinut cele mai bune rezultate".

colaj1.jpg„Oamenii nu rezonează cu şefii"

Un alt lider marcant al PSD Constanţa, Gheorghe Donţu, a evitat să se pronunţe tranşant referitor la necesitatea unei reorganizări a filialei constănţene şi a împrospătării echipei de conducere. Şi totuşi el a constatat că PSD Constanţa „a obţinut un rezultat surprinzător de slab comparativ cu cel al alegerilor locale din vară", ceea ce demonstrează că „nu se ştie cât interes şi implicare a existat". Donţu nu exclude nici varianta ca strategia aleasă de conducere PSD Constanţa să nu fi fost „tocmai inspirată". „Această abordare tranşantă n-a fost cea mai fericită, mai ales că s-a constatat atât în electoratul constănţean, cât şi-n rândul pesediştilor, se produc mutaţii. Între şefi şi cei care-i votează e o mare diferenţă. Oamenii nu rezonează cu şefii", a subliniat Gheorghe Donţu, fost preşedinte al organizaţiei municipale PSD Constanţa după preluarea conducerii judeţene de către tandemul Mazăre-Constantinescu. Privind eventuale schimbări în structura de conducere, acesta consideră că actuala echipă „nu-şi va căuta oameni noi care să-i încurce".

Rezultat destul de mulţumitor

„Pe colegiu sunt destul de mulţumită de rezultat. Este un colegiu foarte mare şi foarte greu, iar electoratul din unele zone, în care mă aşteptam la un scor bun, nu m-a dezamăgit", a afirmat deputatul PSD din Colegiul 9, Antonella Marinescu. Ea a subliniat că, pe judeţ, Mircea Geoană a pornit de la un scor de 13%, că într-o lună, este dificil să ridici prea mult acest procent şi totuşi „în primul tur diferenţa dintre cei doi candidaţi a fost foarte mică".

Iată de ce, Antonella Marinescu apreciază că actuala conducere reprezintă „cea mai tare echipă pe care o are PSD şi la Centru este apreciată la fel" şi în această formulă „se lucrează foarte bine, ca o echipă".

Confuzia lui Geoană = pierderea de voturi

Fost deputat al PDSR, Marian Motoc, ajuns între timp preşedinte al filialei municipale PC Constanţa, deci aliat al social-democraţilor, consideră că efectuarea unor schimbări în conducerea PSD Constanţa „nu ar fi o soluţie". „Au făcut tot ce se putea ca Geoană să fie votat dar, se pare că a fost o uşoară confuzie în mintea candidatului, ceea ce a dus la pierderea a multe voturi", a opinat Motoc. Deşi apariţia tandemului Mazăre-Constantinescu la şefia PSD a fost motivul ce l-a determinat să se reorienteze politic, Marian Motoc a declarat că „nu este formula ideală (n.r. referire la echipa actuală de conducere a organizaţiei judeţene a PSD), dar este mult mai bună decât cea în cadrul căreia am funcţionat eu pe vremea când activam aici. A schimba în funcţie de rezultatul obţinut, s-a dovedit că nu-i întotdeauna decizia bună".

„Contează personalitatea şi prestaţia candidatului"

Decepţia senatorului PSD din Colegiul 2, Nicolae Moga a venit, după cum a recunoscut, de la filialele din Mangalia şi Cernavodă. Per ansamblu, pe colegiu, el este mulţumit că a reuşit să aducă mai multe voturi partidului decât la parlamentare. „Chiar dacă am fost sub Traian Băsescu, am reuşit să scoatem oamenii la vot şi ăsta e un câştig, iar rezultatul este concludent. Contează personalitatea şi prestaţia candidatului şi mai puţin partidul care este în spatele său şi mobilizează alegătorii", a precizat Moga. Senatorul PSD a subliniat că rezultatul n-are legătură cu echipa de conducere a organizaţiei. „Nu există fisuri în filiala PSD Constanţa. Este puternică şi printre cele mai bune din ţară, dar aici, nu aveam cum să recuperăm handicapul că Traian Băsescu este constănţean. Nu puteam face mai mult. Totodată, consider că publicitatea negativă nu dă rezultatul scontat şi, cel mai probabil, se întoarce împotriva ta. Poate pe viitor se va merge pe o campanie mai curată şi mai civilizată de ambele părţi", a conchis senatorul PSD, Nicolae Moga.

{mos_ri:Traian Basescu,Radu Mazare} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion2 18 Dec, 2009 12:06 Domnule Petre Stanca aveti mare dreptate ,PSD aincaput pe mina unei gasti de imbuibati care pozeaza in Sociali Democrati in schimb se afiseaza in public cu cele mai scumpe vestimentatii,masini de lux si averi de nu le mai stiu nici ei numarul.Asta vara Dl.Primar Mazare se plimba toata ziua cu sky-jetul in Mamaia,cand mai avea timp de Primarie ori de organizatia de partid?Cred ca au comfundat functiile dobandite prea usor, cu o mostenire vesnica.
  • dd 16 Dec, 2009 23:09 Jos cu huliganii, mogulii si oligarhii. Dovediti-ne cum ati strans averile fabuloase pana acum. Hai Moga, clanu Mazare, Constantinescu si altii, iesiti la interval!!!!!!!!!!!
  • un_pesedeu 16 Dec, 2009 10:14 Un fleac..... Ne-au ciuruit! :(((