Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:56 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avem prefect fara avere

ro

11 Jan, 2005 00:00 1329 Marime text

Conform declaratiilor de avere, doar un sfert dintre reprezentantii Guvernului in teritoriu detin averi importante

Potrivit actelor completate, nici unul dintre prefecti nu se situeaza in topul celor mai bogati romani * Doar o parte dintre noii administratori ai judetelor se pot mandri cu averi importante * De exemplu, Radu Bud, prefectul liberal din Satu Mare este un cunoscut om de afaceri si asociat la una din cele mai mari fabrici de paine din judet * La polul opus se numara prefectii judetelor Bacau, Arad, Buzau, Iasi, Teleorman, Vaslui, Brasov, Harghita sau Sibiu * De ieri, judetul Constanta este condus de bancherul Danut Culetu * Membru fondator al PNL Constanta, Culetu s-a aflat inca din anul 1998 la carma sucursalei ING Bank * Potrivit declaratiei de avere, fostul consilier local si judetean detine un apartament cu valoarea de impozitare de 500 milioane lei * Fara terenuri, depozite sau autoturisme, noul prefect al judetului are obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 5000 Euro

La sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu a facut cunoscute primele 35 de nume ale noilor prefecti. Majoritatea posturilor atribuite, vineri, prin hotarari de guvern, au revenit Partidului National Liberal, restul functiilor fiind atribuite Partidului Democrat, cu patru posturi mai putin decat PNL, si Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. Dintre functiile de prefect atribuite pana in prezent, liberalilor le-au revenit 18 posturi, democratilor le-au fost atribuite 14 posturi, in timp ce UDMR a obtinut patru posturi de prefecti. Odata cu instalarea in functia de reprezentanti ai Guvernului in teritoriu, noii prefecti sunt obligati sa isi faca publice averile detinute.La o scurta privire asupra declaratiilor de avere ale celor 35 de prefecti, oricine a fost interesat sa le acceseze ramane cu o singura concluzie: in comparatie cu parlamentarii sau succesorii lor, noii reprezentanti ai administratiilor judetene sunt saraci. Cel putin dupa acte. Cert este ca nici unul dintre prefecti nu se situeaza in topul celor mai bogati romani. Dintre cei 35 de prefecti deja numiti, doar un sfert sunt ceva mai instariti. Acesta este cazul liberalului Marian Petrache din Ilfov, care la varsta de 45 de ani are 28 ha teren agricol, un depozit de 185.000 Euro, creante de un miliard lei si actiuni la o firma in valoare de 606 milioane lei. Si Radu Bud, prefectul liberal din Satu Mare, este un cunoscut om de afaceri, asociat la una din cele mai mari fabrici de paine din judet si dealer Citroen si Suzuki pe Satu Mare. Si judetul Neamt se poate mandri cu un prefect mai instarit. Liberalul Toader Mocanu, de 48 ani, avea la data de 22 iulie 2004, o avere estimata la 1200 mp de teren intravilan, doua apartamente, patru autoturisme si un depozit de 5000 Euro. Nici reprezentantul Guvernului in judetul Arges, democratul Ion Carstoiu, fost deputat in legislatura trecuta, nu se poate spune ca este prea sarac. Conform declaratiei de avere intocmite la data de 10 mai 2004, prefectul de Arges detine 600 mp de teren intravilan, un apartament, o casa de vacanta, un autoturism Peugeot 406 si depozite de 11.000 dolari si respectiv 950 milioane lei. La polul opus, se numara prefectii judetelor Bacau, Arad, Buzau, Iasi, Teleorman, Vaslui, Brasov, Harghita sau Sibiu. In cazul prefectilor acestor judete, majoritatea au declarat ca detin un apartament, un autoturism sau actiuni la societati comerciale. De exemplu, prefectul de Bacau, liberalul Gabriel Berca, a trecut in declaratia sa de avere un apartament evaluat la suma de 800 milioane lei.

Un bancher la carma judetului Constanta

Premierul Tariceanu l-a desemnat pentru functia de prefect al judetului Constanta pe liberalul Danut Culetu. Acesta este cunoscut ca liberalul care pana acum a refuzat toate functiile publice care i-au fost oferite. Ba mai mult, in toti acesti ani a refuzat sistematic sa candideze pentru Parlament, desi de fiecare data i s-a pus la dispozitie un loc eligibil. Motivul poate fi si faptul ca este considerat unul dintre cei mai grei bancheri din Constanta. Membru fondator al PNL Constanta, Culetu s-a aflat inca din anul 1998 la carma sucursalei ING Bank Constanta. Potrivit declaratiei de avere intocmite la data de 6 mai 2004, fostul consilier local si judetean detine un apartament achizitionat in anul 1994, care are valoarea de impozitare de 500 milioane lei. Fara a detine terenuri, depozite sau autoturisme, noul prefect al judetului are obligatii cu o valoare ce depaseste echivalentul a 5000 Euro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii