Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:59 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amendamente la proiectul Legii vaccinării Deputatul Cristina Dumitrache (PSD) vrea să-i „salveze“ pe părinţi de la abuzuri, hărţuire sau caracterul penal al normativului!

ro

10 Nov, 2017 00:00 13138 Marime text
Deputatul PSD Cristina Dumitrache militează ca Legea 216/2017 privind vaccinarea persoanelor din România să reglementeze cadrul legal pentru activitatea de vaccinare, dar nu şi pentru obligativitatea sa ori transformarea într-un instrument de abuz împotriva părinţilor.
 
În cadrul unei întâlniri de presă, deputatul a explicat că, în forma actuală, actul normativ promovat cu asiduitate de ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, lasă loc de abuzuri şi de hărţuire a părinţilor care, fără voia lor, se pot transforma în adevăraţi infractori vinovaţi de „neglijenţă medicală“!
 
Parlamentarul a afirmat că românii sunt printre puţinii sau chiar singurii care vaccinează copiii imediat după naştere, în timp ce în alte ţări din Uniunea Europeană, vaccinarea intervine după trei luni de la naştere.
 
Alarmată de numărul mare de sesizări pe tema vaccinării, Cristina Dumitrache spune că a studiat extrem de serios proiectul de lege, care la Senat a trecut ca prin brânză, şi a realizat că acesta conţine enormităţi ce pot aduce prejudicii grave părinţilor sau tutorilor, dar şi adulţilor care refuză vaccinare.
 
În acest sens, deputatul constănţean a depus o serie de amendamente la proiectul Legii 216/2017 privind vaccinarea persoanelor din România, amendamente susţinute şi de alţi 95 de colegi social-democraţi, dar şi de la 60 de medici de familie şi asistente care nu susţin vaccinarea obligatorie.
 
Totodată, Cristina Dumitrache spune că a discutat despre această chestiune şi cu preşedintele PSD Constanţa, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, care sprijină in integrum toate amendamentele deputatei.
Unul dintre amendamentele depuse de parlamentarul PSD urmăreşte eliminarea literei l) din articolul 40, cu privire la definiţia neglijării medicale, refuzul vaccinării şi sesizarea DGASPC în cazul copiilor nevaccinaţi. Dumitrache afirmă că decăderea din drepturi a părinţilor este o măsură exagerată atunci când vorbim de un tratament medical cu rol de prevenţie.
 
Un alt amendament vizează eliminarea literei q) de la articolului 3, prin care, în forma actuală, părinţii care refuză vaccinarea ar putea fi hărţuiţi şi, în final, amendaţi cu până la 10.000 de lei de Comisia Judeţeană de Vaccinare, pentru refuzul repetat de a-şi vaccina copiii.
 
Deputatul nu este de acord nici cu o altă prevedere din proiectul de lege, prin care cadrelor medicale li se interzice să-şi exprime păreri contra unui vaccin şi să furnizeze vreo informaţie pro un anume vaccin. Prin amendamentul depus, Dumitrache vrea ca medicii, asistenţii şi farmaciştii să ofere toate informaţiile necesare pentru ca pacienţii să facă alegerea pro-vaccinare în cunoştinţă de cauză.
 
O altă aberaţie pe care involuntar o promovează acest normativ priveşte efectele şi reacţiile adverse secundare ale vaccinării, care urmează să fie reglementate ulterior aprobării legii printr-o hotărâre de Guvern. Mai exact, executivul ar trebui să stabilească şi să despăgubească anumite reacţii adverse. Tot ce nu se va transpune în legislaţie de către specialişti nu există, ceea ce este aberant, mai spune deputatul, care consideră că documentul necesită din ce în ce mai multe amendamente.
 
Actul normativ care a generat proteste de stradă şi nemulţumiri atât în rândul părinţilor, al adulţilor, dar şi al unor cadre medicale ar putea intra la vot în Camera Deputaţilor în următoarele două săptămâni.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Elena 10 Nov, 2017 14:02 Victor...cand al tau copil sau chiar tu ai sa ai reactii postvaccinale si medicul nu iti poate da in scris ca e reactie postvaccinala..ca de nu e lasat..ba mai mult e si amenintat de catre guvern ca i se retrage licenta...sa ma cauti si mai stam de vorba..draga ..."acest"..deputat a pus accent pe anumite "litere" din aceasta lege..mai citeste odata atat legea cat articolul...apoi vezi si ce mai contine un vaccin...acei medici care nu sustin aceasta lege..or fi prosti oare?????...raspundeti singur la intrebare...apoi sa spui "crima"...
  • Dan balan 10 Nov, 2017 09:34 Crima pe termen lung , care se doreste a fi legala ! Mai grav ca este indreptata asupra copiilor ,care nu se pot apara singuri !
  • victor 10 Nov, 2017 07:57 orice fentare a vaccinarii copilului fara o justificare venita din partea medicului ar trebui inclusa la crima cu premeditare !