Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, incompatibilitate şi remuneraţii Aleşii locali pot fi membri în AGA şi în CA-uri

ro

06 Oct, 2016 00:00 4181 Marime text

 

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost adoptat, cu 198 de voturi „pentru“, şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. În acest context, aleşii locali - primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali şi judeţeni - vor putea fi membri AGA ai societăţilor comerciale, dar fără a fi remuneraţi.
 
Propunerea legislativă a fost depusă în primăvara acestui an de un grup format din 123 de deputaţi şi senatori, majoritatea membri PNL, cărora li s-au alăturat şi alţi parlamentari de la UDMR, PLC, UNPR şi chiar unul social-democrat. Printre susţinători se regăsesc şi patru deputaţi PNL de Constanţa - Gheorghe Dragomir, Mihai Lupu, Victor Manea şi Mihai Tararache.
 
Interesant de remarcat este faptul că, fiind an electoral, propunerea legislativă a trecut pe repede înainte. Dacă pe 26 septembrie era adoptat în plenul Senatului, iată că, la aproximativ o săptămână, mai precis pe 4 octombrie, a primit şi girul deputaţilor.  Adoptarea proiectului de lege le va permite primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene să fie reprezentanţi în Adunările Generale ale Acţionarilor (AGA) entităţilor economice înfiinţate în subordinea administraţiilor publice locale sau cu participaţie din partea unităţilor administrativ-teritoriale. 
 
Acelaşi normativ îi va scăpa de o stare de incompatibilitate şi pe consilierii locali şi judeţeni, ei putând fi membri în consiliile de administraţie (CA) ale unităţilor ce au fost înfiinţate sau la care primăriile au participaţii.

Modificări legislative operate

Articolul 87, alineatul (1), litera d) prevede că funcţiile de primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai consiliilor judeţene sunt incompatibile cu: „d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generala a acţionarilor, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice“. 

Un nou alineat a decis că aleşii locali nu vor primi niciun venit pentru faptul că sunt membri în AGA sau în CA-urile societăţilor înfiinţate în subordinea primăriilor sau la care UAT-urile au participaţie. „1^1: Activitatea desfăşurată de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean în calitate de membru al consiliului de administraţie al unei activităţi economice din subordinea sau la care unitatea administrativ-teritorială pe care o conduce deţine participaţie sau de învăţământ locale nu este retribuită“. Desigur, parlamentarii au prevăzut aceeaşi situaţie şi în cazul consilierilor locali şi judeţeni. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii