Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:37 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dreapta şi stânga, cu un an înainte de alegerile locale 12 partide fac jocurile pentru Primăria Constanţa

ro

14 May, 2015 00:00 2206 Marime text
Cu doar un an înaintea proximelor alegeri locale, în Constanţa se vorbeşte despre dorinţa identificării unui candidat unic al dreptei pentru mandatul de primar, în vreme ce, pentru prima dată, PSD amână desemnarea unui candidat. În acest context, va fi interesant de urmărit cum anume se vor orienta, peste un an, partidele de stânga şi cele de dreapta de pe scena politică de la malul mării. Chiar dacă dreapta ar vrea un candidat unic, este puţin probabil ca acest lucru să se concretizeze, de vreme ce ea pare mai fragmentată ca niciodată. Pe de altă parte, partidele de stânga s-ar putea încolona, ca nişte soldăţei ascultători, în spatele PSD-ului.
 
Deputatul Gheorghe Dragomir, co-preşedintele PNL Constanţa, mărturisea, în urmă cu câteva zile, că ar fi ideal ca dreapta să sprijine un candidat unic la Primăria Constanţa. Declaraţia liberalului a venit în contextul în care PNL-ul va comanda efectuarea, la finalul acestei luni, a primului sondaj de opinie privind un potenţial candidat al partidului la fotoliul de edil-şef.
Dar care sunt partidele care se pretind a fi, la ora actuală, de dreapta? Pe lângă PNL, în care au fuzionat liberalii cu tradiţie şi democrat-liberalii, pe partea dreaptă a politicii tomitane figurează PNŢCD-ul, PMP-ul, M10 (care încă nu funcţionează ca partid, căci proba instanţei nu e încă trecută) şi PLR-ul lui Călin Popescu Tăriceanu, care are, la acest moment, acelaşi statut ca M10-ele Monicăi Macovei, păstorit la Constanţa de fostul consilier judeţean PDL Mihai Petre. Vor susţine acestea un candidat unic la Primăria Constanţa sau vor merge, fiecare, pe mâna propriului aspirant? Având în vedere că numitorul comun al acestor formaţiuni este un uriaş orgoliu, e prea puţin probabil ca ele să parieze, la viitoarele alegeri, pe un singur nume.

Cine se va încolona în spatele PSD?

Pe de altă parte, PSD-ul nu ascunde faptul că ia în calcul, în perspectiva scrutinului local, o negociere cu UNPR-ul condus, la nivel central, de ministrul Gabriel Oprea, iar la nivel local, de George Lipoveanu. Dar UNPR nu înseamnă prea mult la Constanţa, fapt pentru care nu trebuie omis niciun partid, iar aici de menţionat sunt PSRO-ul senatorului Mircea Geoană, dar şi PC-ul. Amintim însă că, acum câteva luni, senatorul Mircea Banias, liderul interimar al PC Constanţa, declara că la alegerile locale din 2016 conservatorii vor avea candidaţi proprii. Cum jocurile şi oamenii politici nu respectă decât rarisim principiul consecvenţei, nu e deloc exclus ca PSRO-ul şi PC-ul să susţină candidatul PSD-ului.

Indecişii

Greu de încadrat pe scena politică, sunt, la ora actuală, PER-ul, PRU-ul şi PRM-ul. Aproape absente din punct de vedere politic în Constanţa, cele trei formaţiuni nu şi-au făcut cunoscute, până la acest moment, nici potenţialii candidaţi la alegerile locale din vara anului viitor, nici eventualele preferinţe cu privire la partidele, respectiv la candidaţii pe care i-ar putea susţine.
În linii mari, acestea sunt partidele de la dreapta şi de la stânga politicii constănţene în funcţie de care se vor face cărţile pentru Primăria Constanţa. Dacă ipoteza unui unic candidat al dreptei nu pare încă viabilă, un singur candidat susţinut de stânga este mai aproape de realitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii