Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA de Constanța îl omagiază pe academicianul Marian-Traian Gomoiu, la împlinirea a opt decenii de viață

ro

14 Aug, 2016 14:04 6260 Marime text


Singurul academician în viaţă născut în Dobrogea, profesorul universitar Marian-Traian Gomoiu, împlineşte pe data de 15 august 80 de ani.

Marian-Traian Gomoiu s-a născut în 1936, la Bazargic, județul Caliacra, şi a trăit toată viaţa în Dobrogea, dedicându-şi întreaga activitate locurilor de baştină. Numele său a devenit reprezentativ pentru oceanografia biologică şi ecologia marină la Academia Română. Fiind biolog și geograf, unul dintre cei mai activi cercetători ai Mării Negre din ultimele cinci decenii, o reputată personalitate științifică cunoscută și recunoscută de comunitatea internațională, a semnat peste 200 de lucrări științifice.
Pe baza lor i s-au acordat înalte premii şi distincţii, dintre care amintim Premiul „Emanoil Teodorescu” al Academiei Române (1987) şi Medalia Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Mării Negre (Istambul, 2009).
Director al filialei din Constanţa a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină, Guvernatorul Deltei Dunării, cel care a pus bazele unor specializări în Universitatea „Ovidius“ și care a condus 35 de doctorate, Profesor de Onoare al Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi şi Doctor Honoris Causa al Universității „Goldiș“ din Arad sunt câteva din titlurile care-i confirmă notorietatea.

În ediţia de mâine, în exclusivitate, cotidianul ZIUA de Constanţa va aduce un omagiu academicianului şi va publica un interviu realizat cu profesorul universitar Marian-Traian Gomoiu, în care vă dezvăluie povestea sclipitoarei sale cariere științifice.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari