Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Octavian Bellu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport

ro

18 Feb, 2008 00:00 1055 Marime text
Octavian Bellu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport, a acordat un interviu pentru Agentia Nationala de Presa ROMPRES in care se refera la sansele sportivilor romani la Olimpiada de la Beijing-2008, premiul primit de la World Records Academy, infrastructura, anchetele DNA din fotbal si situatia de la FR de Tenis. Duminica 17 februarie, Octavian Bellu implineste 57 de ani. Octavian Bellu s-a nascut la Ploiesti, a practicat atletismul, voleiul si baschetul, iar dupa ce a absolvit Academia de Educatie Fizica si Sport, a devenit profesor la Valea Calugareasca, in perioada 1974-1978. Intre 1978 si 1981 Bellu a fost antrenor la CS Petrolul Ploiesti, iar intre 1981 si 2005 a fost antrenor al lotului olimpic feminin de gimnastica. A participat la 6 editii ale Jocurilor Olimpice, la 16 editii ale Campionatelor Mondiale, 13 editii ale Campionatelor Europene, 5 editii de Cupa Mondiala, 11 editii ale Campionatelor Europene de Juniori. In perioada 2005 - 2006 a fost Consilier de Stat la Administratia Prezidentiala, iar din 2007 a fost numit presedintele Agentiei Nationale pentru Sport. Pe perioada cand a fost antrenor al Lotului olimpic feminin de gimnastica a obtinut 279 medalii (106 de aur, 86 de argint si 87 de bronz), dintre care 39 medalii olimpice (16 de aur, 9 de argint, 14 de bronz), 75 medalii mondiale (29 de aur, 23 de argint, 25 de bronz), 78 medalii europene (seniori) (28 de aur, 24 de argint, 16 de bronz), 61 medalii europene (juniori) (23 de aur, 22 de argint, 16 de bronz), 24 medalii la Cupa Mondiala (10 de aur, 8 de argint, 6 de bronz). Iata interviul integral cu Octavian Bellu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport:

ROMPRES: Domnule presedinte, mai intai, felicitari si "La multi ani!", pentru aniversarea dumneavoastra.


Octavian Bellu: Va multumesc.

ROMPRES: La 1 decembrie, World Records Academy v-a acordat titlul de cel mai de succes antrenor din lume. Ce inseamna acest titlu?


Octavian Bellu: In primul rand vreau sa spun ca am fost surprins, nu am stiut ca exista o nominalizare in domeniul antrenorilor din toate sporturile si ca se realizeaza si un astfel de clasament. Am fost surprins placut, iar semnificatia o vad strict legata activitate si succesele gimnasticii romanesti, in ultimii zeci de ani, un succes care nu mi-l asum in totalitate, sau individual, nu sunt atat de orgolios, sunt realist. Consider ca este un semnal bun pentru gimnastica romaneasca, o recunoastere a scolii de gimnastica din Romania. Impart cu bucurie acest titlu cu toti cei care au fost in jurul meu, colegi, antrenori, federatie, toti cei care au contribuit ca acest fenomen, gimnastica romaneasca, sa se dezvolte si sa cunoasca rezultate atat de spectaculoase.

ROMPRES: Probabil multa lume va invidiaza pentru acest titlu?

vOctavian Bellu: Mereu aceste ierarhii lanseaza dispute, sunt acceptate sau sunt criticate sa spunem criteriile folosite pentru aceste nominalizari pentru aceste clasamente. Sunt cu gradul respectiv de eroare sa-i spunem. Practic a fost o cuantificare a unui numar de medalii, probabil concluzia celor de la Academie, si care ma onoreaza, a venit dupa analiza foarte amanuntita, dupa anii 80, de cand am fost la lotul olimpic al Romaniei. Nu am fost entuziasmat peste masura si nici nu am raspuns la eventualele contestatii care apar. Imi amintesc si de nenominalizarea filmului lui Mungiu la Premiile Oscar care a dus la o adevarata stare conflictuala in sanul academicienilor, cu ghilimelele de rigoare. Dupa cum am citit, se va schimba si regulamentul de nominalizare a Premiilor Oscar. Exista si o doza de subiectivism. S-a facut un calcul al medaliilor obtinute, poate au impresionat cele 5 titluri consecutive de campion mondial pe echipe, cele 2 titluri consecutive olimpice la echipe la echipe, celelalte medalii obtinute. Este o apreciere in plus fata de gimnastica romaneasca. Eu, ca produs al acestui sistem, un om care am evoluat in interiorul acestui sistem, nu pot sa fiu decat multumit.

ROMPRES: Ce sanse sunt ca un alt roman sa obtina acest premiu?


Octavian Bellu: Asemenea recorduri exista ca sa fie batute. Aceasta este si esenta sportului, chiar daca esti atlet sau antrenor. Incerci sa faci mai mult decat cel dinaintea ta, sa treci peste recordurile realizate. Sa faci un palmares care sa te reprezinte in CV, pe care il ai mai ales in relatia cu mass-media. Fara o mediatizare pe masura, nu poti avea deschiderea catre ce se intampla lume, nu esti cunoscut. Atat la sportivi, cat si la antrenori rolul mass-media este decisiv. Performantele lor sunt cunoscute pe canalele mediatice. Probabil cineva isi va propune sa treaca peste acest record. Cat va fi de usor sau greu nu pot sa evaluez in momentul de fata. Asa cum am parcurs aceasta perioada de 24 de ani la lotul national, cred ca nu ar fi bine sa fie acel antrenor obsedat de acest record. O munca responsabila, vocatia de antrenor si un anumit fler in selectie, dirijarea pregatirii si de apropiere de sportivi. Daca ai un calendar de 10-20 de ani, daca punctezi la fiecare competitie importanta, poti avea un palmares impresionant. Daca nu atingi un record, nu este o suparare. Trec in alt domeniu, pictorii celebrii s-au straduit sa faca portrete, dar nimeni nu a mai reusit sa surprinda zambetul Giocondei. Unele lucruri nu se depasesc. Dar in sport orice este posibil, sa ai mai multe medalii, participarea la mai multe Olimpiade... Poti avea un palmares bogat in functie de cat rezisti in functia de antrenor. Totul tine de longevitate. Dupa numai 5 ani este normal sa nu poti obtine medalii atatea cat a obtinut un antrenor in 25 de ani.

ROMPRES: Care este situatia sportului romanesc, cu sase luni inainte de Olimpiada de la Beijing?


Octavian Bellu: Federatiile pe care ne bazam la Jocurile Olimpice sunt cam aceleasi federatii pe care ne-am bazat la ultimele 6 - 8 editii, chiar 10 olimpiade. Ma refer la federatiile de atletism, gimnastica, natatie, tir, scrima, lupte, judo, handbal. Ne asteptam la o figura frumoasa din partea handbalului feminin, mai speram ca si echipa de polo sa se califice. Aceleasi federatii trebuie sa duca in spate si aceasta olimpiada si sa obtina rezultate foarte bune.

ROMPRES: La cate medalii ne putem astepta?


Octavian Bellu: Cate medalii, de ce culoare, sau de ce valoare este greu de spus. Cert e ca vom lua medalii la JO.

ROMPRES: Cum va fi Olimpiada de la Beijing?


Octavian Bellu: Fiecare olimpiada are specificitatea sa, conjunctura ei, Olimpiada din China oricum nu poate sa fie comparata cu cea de la Atena sau Sydney. Va fi o competitie pe care chinezii o doresc unicat din punct de vedere organizatoric si al infrastructurii pusa la dispozitia sportivilor. Chinezii si-au propus sa obtina cel mai mare numar de medalii obtinut de China vreodata. Au toate atuurile sa obtina acest obiectiv. Sper ca si Romania sa aiba la Beijing conjunctura si forma necesara pentru ca sportivii care compun delegatia sa se bata pentru medalii la ramurile de sport pe care le consideram deja traditionale pentru medalii.

ROMPRES: Cine credeti ca are cele mai mari sanse sa devina campion olimpic?


Octavian Bellu: Asteptam si surprize. Nimeni nu se astepta ca Diana Mocanu sa ia doua medalii de aur la JO de la Sydney, stiind infrastructura de la natatie. Federatiile amintite au sportivi care spera la medalii. Conteaza forma de moment, conjunctura si nu in ultimul rand, starea de sanatate. Degeaba asteptam de la Marian Oprea o medalie la triplu salt, daca el nu are starea fizica necesara pentru a obtine aceasta performanta. Daca este sanatos, valoarea si potentialul lui ii dau dreptul la o medalie. Daca nu este sanatos, trebuie sa se multumeasca cu o incercare, doua.

ROMPRES: Se poate spune ca sunt niste semne bune in infrastructura din sportul romanesc? Ma gandesc la viitorul stadion National.


Octavian Bellu: Discutia cu infrastructura trebuia sa o avem acum 17-18 ani. S-a pierdut un tempo si chiar mai mult in realizarea acestor proiecte. Infrastructura nu poate sa apara de la o zi la alta, sau nici macar de la un an la altul. Infrastructura inseamna o suma importanta de bani, inseamna o dezvoltare a proiectului care sa nu se impiedice de legislatie confuza, de birocratie. Pe hartie proiecte exista. Sunt proiecte mari, Schiul in Carpati, Festivalul olimpic al tineretului european in 2013, Jocurile Marii Negre in 2010, construire celor 70 de bazine, construirea unor sali, patinoare. Toate sunt in faza de proiect, altele sunt la licitatie. Va dura pana vom avea o infrastructura, nu neaparat ca peste ocean, dar si mai aproape de noi. Suntem intr-o reasezare administrativa. Intentia este pozitiva, de a duce bazele sportive catre comunitate. Intentia exista, dar si comunitatea trebuie sa accepte acest lucru. Sunt primarii care doresc sa preia baze sportive, sa le reabiliteze, alte primarii isi construiesc propriile baze. Cel mai bun bazin de natatie si polo este la Oradea, facut de primarie. Alte primarii preiau baze sportive, iar in doi ani de zile ele se degradeaza dramatic. Nu se investeste nimic. Inainte ANS le putea prelua si sa investeasca, acum legea nu mai permite asa ceva. Proasta administrare tine de bugetul local si de omul care sfinteste locul. Omul pasionat de sport poate sa faca lucruri bune impartind bugetul local, fara sa neglijeze sportul. Se pot indrepta sume importante catre scolile vocationale, catre cultura, religie. Trebuie sa se duca ceva si la sport, si nu neaparat la fotbal. Sa aiba o paleta de sporturi pe care le doreste comunitate. ROMPRES: Va stimula dezvoltarea infrastructurii sportul de masa?
Octavian Bellu: Pe masura ce infrastructura se va dezvolta, numarul de practicanti sau numarul de copii care se indreapta spre sport este din ce in ce mai mic. Sa nu avem o infrastructura spectaculoasa peste 10 ani, sali si bazine sau spatii pentru sport sa fie nepopulate sau sa fie cu circuit inchis, privat, care sa asigure acel agrement. Nu este rau nici asta. Dar in orarul fiecarei baze pot sa fie ore pentru gradinite, pentru scoli, cluburile sportive scolare.

ROMPRES: Apropo de fotbal, cum apreciati ancheta DNA in cazul transferurilor de fotbalisti in strainatate? Va fi condamnat cineva?


Octavian Bellu: Nu este problema mea. Nici nu vreau sa ma implic in a face aprecieri si analize pe aceasta tema. Este treaba specialistilor. Nu suntem noi primii in toata Europa - sunt astfel de analize facute la federatiile de fotbal. Vedeti ce se petrece in Serbia in ultima vreme, a fost in Italia o intreaga tevatura care s-a lasat cu efectele pe care le cunoasteti. Eu zic sa ii lasam pe cei care sunt abilitati sa descalceasca aceste lucruri. La final, cine nu a incalcat legea va fi exonerat de orice raspundere, cine a incalcat legea va suporta consecintele. Nu vad ceva spectaculos in acest lucru, cand acum un an, doi ani, trei ani, sau acum o saptamana sau doua astfel de actiuni au fost in Europa, de descalcire a problemelor din fotbal, extrem de complicate, intr-o zona in care se vehiculeaza foarte multi bani.

ROMPRES: Este cazul ca si in alte sporturi sa se faca asemenea investigatii?


Octavian Bellu: Comparand sumele care se vehiculeaza in fotbal si cu cele care se vehiculeaza in celelalte sporturi, cred ca ar fi mai mare cheltuiala pentru investigatii decat descoperirile. Am ramas, sunt un romantic - conservator. Nu pot crede ca suntem un popor de infractori. Este o suspiciune cu o nuanta maladiva la noi. Nu pot sa nu am incredere in cei din jurul meu. Am incredere ca cei care vor sa faca sau sa implice in sport nu au ca motivatie principala banul. Nu pot sa ii privesc pe colegii mei, pe antrenori, pe colegii din ANS, din conducatorii federatiilor. Nu pot sa-i privesc ca pe niste oameni care au ca principala motivatie banul. Daca ar fi asa, si ANS si o mare parte din federatii s-ar depopula. Castigurile nu sunt impresionante, iar daca nu ai nici rezultate, este greu sa supravietuiesti.

ROMPRES: Se mai poate face sport de performanta fara bani? Mai exista modele in sport?


Octavian Bellu: Sport de performanta si sportul de masa nu se mai fac fara bani. Medalia care ne obsedeaza nu trebuie sa fie decat efectul unei bune functionari a unui sistem pus la punct. Facem o munca de laborator. Devenim vizibili si reprezentativi prin exceptii, care nu au pe verticala un suport. Avem capacitatea de a scoate sportivi exceptionali, 1-2-3 campioni. Avem din ce in ce mai putine modele, din ce in ce mai putini sportivi atat de reprezentativi pe plan mondial, incat sa devina motorul dezvoltarii ramurii de sport in Romania. Dau doua exemple. Dupa Nadia, dupa Montreal, toate fetitele doreau sa faca gimnastica. Dupa perioada Nastase - ´iriac, si eu pe acea vreme, toti foloseam acele ustensile de bucatarie pentru taiat paine pentru a juca tenis pe strada. Trageam o linie cu creta si jucam ore intregi peste acea linie. Avem din ce in ce mai putine astfel de modele si producem din ce in ce mai putine modele.

ROMPRES: Se poate vorbi de o revigorare a sportului romanesc? Ma gandesc la calificarea nationalei de fotbal la Euro 2008, un loc 4 la mondialele de handbal feminin.


Octavian Bellu: Putem spune ca suntem intr-o situatie mai putin spectaculoasa din punct de vedere al rezultatelor, ma refer la tot sportul romanesc. In aceasta conjunctura, aceste rezultate vin sa dea un semnal ca jocurile incearca sa revina la valoare si la statura de alta data. Am avut 4 titluri mondiale la handbal. Acum avem Sankt Petersburg cu locul doi, am fost aproape de o medalie la Campionatul Mondial din Franta, avem aceasta sansa sa ne luptam pentru o medalie la JO, iata vine si echipa de polo dupa ani buni de zile poate sa faca o figura frumoasa la Olimpiada. Semnale pozitive sunt si de la lupte, semnale pozitive sunt si de la lupte, un Eusebiu Diaconu are potential sa se lupte pentru o medalie, la judo - Alina Dumitru, o sportiva capabila sa se lupte pentru medalia de aur. Deci sunt cateva semnale, cateva sclipiri sa le spunem. Anul 2007 a fost un an fara medalie de aur la proba sau la un sport olimpic la campionatele mondiale (la campionatele europene au mai fost) asta a format o senzatie de neimplinire, de saracie din punct de vederea al performantelor.

ROMPRES: Sunt destui bani pentru sportul romanesc?


Octavian Bellu: Sunt multe domenii de activitate, invatamant, aparare, etc, care absorb bani de la buget. Sportul a primit in jur de 72 milioane euro cu 19 milioane venituri proprii, in jur de 90 de milioane euro pentru sportul romanesc. Am auzit discutii, poate o federatie de nu stiu unde are aceasta aceasta suma. O echipa din campionatul englez de fotbal are acea aceasta suma numai pentru transferuri. Se fac comparatii. §i banii acestia care sunt mai multi ca anul trecut, iar cei de anul trecut au fost mai multi ca acum doi ani, trebuie gestionati cu multa intelepciune. Eu cred ca se face si multa risipa. Sufera cei care ar merita sa fie mai mult sustinuti. Trebuie sa intoarcem unghiul din care privim sportul. Sa privim mai mult atentia catre sportul de masa. Varfurile nu exista fara sportul de masa. Sa existe acea cooperare pe care o simt deja ca are efecte dintre ANS, Ministerul Educatiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii, etc. Daca ne interesam ce buget dedicat activitatilor sportive are fiecare din aceste institutii, veti vedea ca bugetul sportului la nivel national, este mult mai mare decat cele 72 de milioane euro pe care ii primim de la bugetul de stat. Fiecare aceasta institutie are un buget destinat sportului. Noi avem un buget pentru toate cele 62 de federatii. Asta e menirea noastra. Sa gestionam problemele din teritoriu. Efortul pentru revigorarea sportului romanesc nu poate sa fie facut de o singura institutie sau un singur om. Chiar este regretabil ca unii nu inteleg acest lucru si arunca spre ANS anatema, iata mai moare o federatie de tenis. Se uita ca aceste federatii sunt entitati private, de utilitate publica. Deocamdata si nu stiu pana cand, primesc buget de la stat. Este un gen de struto-camila, o structura privata care isi gestioneaza problemele prin statut. Practic are venituri proprii pentru programe, dar federatia are buget de la stat. In functie de performante, de traditie, de potential si perspectiva, primeste buget. Suntem inca in situatia ca ANS suporta salariile unor salariati ai federatiilor. Este greu de inteles. Nu pot rezolv aceste lucruri cat mai stau aici, dar intentia este de a realiza niste ONG-uri locale, nu am alt cuvant, unde sa fie implicati prefectul, primarul, inspectorul scolar, conducatorul jandarmeriei, preotul. Toti sa traga intr-o directie. Acum, din motive subiective, obiective, politice sau altele, ei trag exact opus. Daca prefectul vrea sa faca ceva, primarul nu este de acord, si invers. Organele locale sunt impartite in tabere care se ataca reciproc. Probleme multe sunt si la patrimoniu. Vrem sa facem un registru al bazelor sportive.

ROMPRES: Ce se va intampla la Federatia de tenis dupa demisia lui Ilie Nastase?


Octavian Bellu: La FR de Tenis nu pot sa semnez demisia domnului Ilie Nastase. Nu am aceasta calitate. si nu intra in atributiile ANS. Domnul Ilie Nastase este ales de Adunarea Generala, Adunarea Generala ia act de demisia domniei sale care este un act unilateral si stabileste termenii pentru alegerea noului presedinte. Iata o confuzie intre atributiile ANS si statutul privat al federatiilor. Se depun candidaturi sunt analizate de Biroul executiv al federatiei. In Adunarea Generala se alege un nou presedinte.

ROMPRES: O ultima intrebare se refera la orizontul dumneavoastra de asteptare. Ce se va intampla dupa terminarea misiunii in fruntea ANS. Va veti reintoarce in sala de gimnastica?


Octavian Bellu: Orizontul meu de asteptare este legat strict la rezistenta in fata dezamagirilor din ce in ce mai numeroase fata de intentia de a optimiza un sistem si efectul activitatii mele. Este foarte greu. Cine crede ca un singur om poate sa miste un sistem intepenit si care a fost eficient o perioada, apoi a trait din inertia sa. Acest sistem trebuie sa capete dimensiunea si eficienta unui sistem performant. Suntem un sistem stufos cu multi oameni care nu imi este clar ce fac chiar si pentru salariile mici. Incet incet si ANS-ul se va depopula. Majoritatea oamenilor pleaca in zona privata de la turist pana la alte activitati. Nu stau pentru 11 milioane. Merg pentru dublul sumei, si pentru raspundere mai mica. Vreau sa platesc o datorie pentru ceea ce mi-a dat mie sportul. Acum inteleg ce se intampla in laboratorul ANS. Cand veneam din afara doream si eu sa rezolv lucrurile in una - doua zile. La sport avem problema fotbalului unde sunt 22 de milioane de antrenori, toata lumea se pricepe la fotbal, apoi la sport, la toate sporturile. Nu se mai iau medalii. Dar nu este vina ANS, care este un ordonator de credit. Am in birou prezentate atributiile presedintelui ANS. Nu pot sa fac pe presedintele la fiecare federatie. Si in Franta, tara pe care am luat-o ca exemplu, exista Agentia Nationala pentru Sport, nu mai este minister. Nu este importanta titulatura, incercam sa facem ceva. Sunt si disfunctionalitati in sport, dar care tin de seriozitatea si profesionalismul cu care fiecare isi face treaba.

ROMPRES: Va multumesc.

Scris de: {autor}ROMPRES{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii