Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Luptele de la Măgura Uroiului Rugbystul Ionuţ Lungu, din Constanţa, comandant de legiune romană (galerie foto+video)

ro

14 Sep, 2015 00:00 7092 Marime text
Rugby-ul şi reconstituirea istorică sunt cele două mari pasiuni ale rugbystului constănţean Ionuţ Marian Lungu, de la echipa „Rechinii“. La Festivalul Antic Tomis şi la Festivalul Dac Fest, sportivul de 39 de ani a avut funcţie înaltă, a fost legatus legionis.

Pasionat, pe lângă rugby, de istoria antică, Ionuţ Lungu a devenit, în acest an, membru al Asociaţiei de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna“, care a fost înfiinţată în anul 2007, având sediul la Cluj-Napoca. În 2014, rugbystul a fost voluntar, ajutând la activităţile de la Festivalul Antic Tomis, iar în acest an a participat din nou la acţiunea de la Constanţa, dar şi la Festivalul Dac Fest, de la Măgura Uroiului.

Potrivit site-ului oficial al „Terra Dacica Aeterna“, aceasta este prima asociaţie din România care se ocupă cu reenactment-ul perioadei antice şi numără peste 70 de membri şi colaboratori, grupaţi în trei grupe: daci, romani şi sarmaţi. Fiecare dintre aceştia are un rol (sau mai multe) în asociaţie: războinic, meşteşugar, bucătar, artist. Reenactment-ul este o modalitate prin care istoria este „retrăită“ la propriu, prin confecţionarea de îmbrăcăminte, arme, unelte, locuinţe, pe care pasionaţii de reenactment („reenactorii“) le folosesc în cadrul unor momente mai mult sau mai puţin regizate. Perioada istorică aleasă pentru a fi prezentată publicului este cea în care s-au desfăşurat conflictele militare dintre daci, romani şi sarmaţi (în jurul secolelor I î.Hr. - II d.Hr.). În afară de aceste grupări, în asociaţie s-au recreat şi echipamente ale unor aliaţi ai acestor popoare, cum ar fi celţii, burii, palmyreenii sau batavii. Sunt recreate atât momente din istoria militară a acestor popoare, cât şi din viaţa civilă şi religioasă.

Fan al filmului „Gladiatorul“


„La început, eu eram hotărât să fac parte din grupa dacilor, însă, până la urmă, am devenit «roman». Am învăţat de la cei de la «Terra Dacica Aeterna» ce presupun, printre altele, tacticile romane de luptă, dar m-am documentat şi din alte surse. Am văzut filmul «Gladiatorul» de nenumărate ori. Mă dau în vânt după aceste producţii. În 2014, am participat, ca voluntar, la Festivalul Antic Tomis, de la Constanţa, iar în acest an, am luat parte din nou la acesta, dar şi la ediţia a şasea a Festivalului Dac Fest, care s-a desfăşurat în zona sitului arheologic Măgura Uroiului, de lângă oraşul Simeria, din judeţul Hunedoara. La cele două manifestări am participat în calitate de membru al asociaţiei, calitate de care mă bucur din luna martie a acestui an“, a declarat Ionuţ Lungu.

„E ceva de vis“

Atât la Constanţa, cât şi la Măgura Uroiului, rugbystul constănţean a interpretat rolul unui „legatus legionis“ (comandantul suprem al unei legiuni romane), echipat ca pe timpul Imperiului Roman. „E ceva de vis, care nu se poate descrie în cuvinte. Reconstituirea istorică te duce în altă lume, te fascinează. Rugby-ul, «Rechinii» şi Asociaţia «Terra Dacica Aeterna» sunt viaţa mea. Manifestările din acest an legate de prezentarea istoriei antice de pe teritoriul ţării noastre s-au încheiat, astfel că m-am întors la rugby. Abia aştept însă acţiunile viitoare“, a mai spus Ionuţ Lungu. La ediţia din acest an a „Dac Fest“, au fost amenajate ateliere civile şi militare antice, fortificaţii temporare şi s-au desfăşurat parade, confruntări militare între daci şi romani, jocuri de gladiatori, concursuri („Sica de Aur“, „Dacii şi romanii“) sau ghidaj specializat în situl arheologic Măgura Udroiului, plus vizionări de filme, concurs de fotografii, ritualul „Focul sacru“, spectacol folcloric ori concerte de muzică rock şi folk.

Inima sa a continuat să bată pentru rugby

Născut pe 28 octombrie 1975, Ionuţ Lungu a început rugby-ul la 14 ani, la clubul Farul Constanţa, primul său antrenor fiind Nicuşor Dinu. Ca junior al Farului (unde juca aripă sau fundaş), Ionuţ a devenit campion naţional, la începutul anilor '90. Pe lângă Nicuşor Dinu, Ionuţ Lungu a mai fost pregătit la clubul constănţean, pe perioada junioratului, de antrenorii Cornel Vasile, Emilian Grigore şi Adrian Pllotschi, iar printre foştii săi colegi se numără Dorin Talabă, Dan Chelaru, Dan Botezatu, Edi Niţă, Tudor Criş, Marian Bucur, Ionel Bucur sau Paul Mandeş. După ce Ionuţ Lungu şi-a satisfăcut stagiul militar, a existat varianta unui transfer la echipa de rugby din Cluj, care nu s-a materializat însă. După ce sportivul a renunţat la activitatea competiţională, inima sa a continuat să bată pentru rugby, astfel că, de mai mulţi ani, este component al echipei de old-boys „Rechinii“ Constanţa.
 
Sursa foto reconstituire istorică: Facebook (Kore Aurumetti, Florin Marius Cazan, Ioan Todor, Zoard Bocaniciu, Emil Despescu, Alessia Marinescu); sursa video: Facebook (Kenan Abraham)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii