Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

În 2011, regretatul pilot a petrecut la Constanţa Melodia „Aviaţia“, dedicată lui Adrian Iovan la nunta lui Robert Diaconescu (Galerie foto+Audio)

ro

21 Jan, 2015 00:00 7758 Marime text
Constănţeanul Gică Vanu a fost coleg cu Adrian Iovan la Şcoala Militară de Ofiţeri de Aviaţie de la Boboc (judeţul Buzău), între 1978 şi 1981. Cei doi au fost prieteni la cataramă şi au păstrat o legătură strânsă şi după încheierea studiilor militare, Adrian devenind pilot de avion, iar Gică pilot de elicopter. În 2011, la nunta de la Constanţa a fiicei sale, Cristina, cu Robert Andrei Diaconescu (actualul şef al arbitrilor dobrogeni de rugby), Gică Vanu l-a avut invitat şi pe Adrian Iovan.
 
Nunta a avut loc pe 5 noiembrie 2011, petrecerea desfăşurându-se la Complexul Diplomatic din Constanţa. Socrul mic a avut ca invitaţi mai mulţi foşti colegi din aviaţie, care au petrecut pe cinste. Printre ei, şi Adrian Iovan, pe care mirele, arbitrul de rugby Robert Diaconescu, l-a cunoscut personal cu acea ocazie. „Îl ştiam de la televizor, iar la nuntă, am avut plăcerea să-i şi strâng mâna. Era un om plin de viaţă. S-a distrat, dar cu discreţie. Ţin minte că aviatorii au stat până dimineaţa, la ora 7.00. De la local au plecat direct la ciorba de potroace. Aviatorii sunt uniţi, au acelaşi caracter ca rugbyştii. După ce se cunosc, rămân prieteni pe viaţă“, povesteşte Robert, care avea 28 de ani în 2011.

 Gică Vanu a spart câteva pahare când l-a îmbrăţişat pe Iovan


 Revederea lui Adrian Iovan, la nuntă, i-a produs o mare bucurie lui Gică Vanu, care s-a dus val-vârtej la uşă să-l îmbrăţişeze pe vechiul său amic. „Adi, prietene, vino să te pup!“, a exclamat socrul şefului arbitrilor constănţeni de rugby, iar gesturile sale largi au dus la căderea şi spargerea mai multor pahare de şampanie de pe tava cu care erau întâmpinaţi invitaţii. „A fost un moment haios. De unde, în acel moment, era gălăgie în salon, dintr-o dată s-a făcut linişte, toţi dorind să vadă ce s-a întâmplat“, îşi aminteşte Robert.

 Robert Diaconescu - „Plângeau prin casă“


 Cel mai bun arbitru constănţean de rugby a rămas cu amintiri de neuitat de la căsătorie, iar Adrian Iovan i-a lăsat o impresie deosebită. Însă, la nici trei ani de la nunta la care a participat la Constanţa, cunoscutul pilot avea să-şi găsească sfârşitul în tragedia aviatică din Munţii Apuseni, de pe 20 ianuarie 2014. Prematur şi nedrept. Vestea prăbuşirii pe Vârful Pietroasa a avionului pe care îl pilota Adrian Iovan a picat ca un fulger în familiile Diaconescu şi Vanu. „Am avut cu toţii un şoc. Socrul şi soacra mea plângeau prin casă. Ei vorbeau săptămânal cu Adrian şi se întâlneau des. Au suferit şi suferă încă foarte mult“, arată Robert Diaconescu. Arbitrul a urmărit cu sufletul la gură operaţiunile de salvare, în condiţiile în care el a fost pompier SMURD, lucrând întâi la descarcerare, iar apoi activând paramedic pe motocicleta SMURD. În această calitate, Robert a salvat numeroase vieţi omeneşti şi ar fi vrut din tot sufletul să-l salveze şi pe prietenul său. Gândul că Adrian Iovan se găseşte încarcerat între fiarele avionului, pe o vreme câinoasă, în munţi, iar el se află neputincios la mare distanţă de locul impactului, la Constanţa, i-a sfâşiat inima lui Robert. A fost o tragedie care i-a marcat pe toţi apropiaţii de la Constanţa ai lui Adrian Iovan.

 Pe lângă avioane, lui Adrian Iovan îi plăceau mult şi motocicletele


 Gică Vanu a rămas doar cu amintirile, după ce un destin crunt l-a despărţit mult prea devreme de „fratele“ său. „Am fost promoţia 1981 a Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie de la Boboc. Adrian avea aceeaşi vârstă cu mine. În 2015, ar fi împlinit 57 de ani. În anul întâi, am fost colegi de clasă. Apoi am fost mutaţi, prin tragere la sorţi. Eu am mers pe elicopter, iar el pe avion. Amândoi am încheiat şcoala cu gradul de locotenent, activând apoi în aviaţia civilă. Am zburat toată cariera cu un elicopter Kamov K-26, aparţinând de aviaţia utilitară. Am avut misiuni avio-chimice (împrăştiind substanţe pe culturi agricole), atât în zona judeţului Constanţa, cât şi în restul ţării. Adrian a fost un om deosebit, sociabil, cu un caracter ales. Am avut o relaţie deosebită. Îi plăcea foarte mult să zboare. Alte pasiuni ale sale, pe care le împărtăşeşte şi ginerele meu, erau motoarele şi motocicletele“, spune Gică Vanu, care activează şi într-o formaţie muzicală, „Voie Bună“ Constanţa, în care cântă la chitară şi este solist vocal. În repertoriul grupului se află şi melodia „Aviaţia“!  

 „Aviaţia dă senzaţia şi te-ndeamnă să trăieşti, măi frate!“


 Ieri, când s-a împlinit un an de la moartea pilotului, soţia lui Robert, Cristina Vanu Diaconescu, a postat pe pagina personală de Facebook o poză de la nunta din 2011 (în care apare şi Adrian Iovan) şi un mesaj de condoleanţe, preluate, pe reţelele de socializare, şi de Robert, şi de formaţia „Voie Bună“. Pe lângă Adrian Iovan, la evenimentul din 2011 au participat şi alţi foşti colegi de aviaţie ai celor doi, precum Cristian Mărăşoiu (naşul lui Iovan) şi Florin Chiriţescu, Stelian Nicolau, Petrică Marcu, Aurel Neagu, Romică Lupaşcu, Viorel Ţăranu sau Dumitru Ivaşcu. La nuntă, atmosfera a fost însufleţită, normal, de formaţia „Voie Bună“, iar piloţii au cântat cu foc melodia „Aviaţia“. „Aviaţia dă senzaţia  şi te-ndeamnă să trăieşti, măi frate / Aviaţia dă senzaţia şi te-ndeamnă să iubeşti“, au fredonat piloţii, într-un glas. „Special pentru toţi colegii mei aviatori, să trăiască!“, le-a dedicat cântecul Gică Vanu.

 Cântecele care îl ungeau pe suflet pe Adrian Iovan


 „Pe lângă aviaţie, mie mi-a mai plăcut foarte mult muzica. Şi în liceu, şi în Şcoala Militară cântam în formaţii. Am urmat apoi Şcoala Populară de Artă Constanţa, la clasa de canto a profesoarei Elena Cojocaru. De mai mulţi ani, am înfiinţat formaţia «Voie Bună». Interpretăm şi o melodie dedicată aviatorilor, «Aviaţia». Am adaptat cântecul şi i-am adăugat o strofă în care vorbim de elicoptere. În Şcoala Militară, Adrian Iovan nu cânta, dar îi plăcea muzica. Melodiile sale preferate erau «Aviaţia» şi «Cine-a pus cârciuma-n drum»”, dezvăluie Gică Vanu. Acesta s-a născut în satul Gârliţa, din comuna constănţeană Ostrov, iar liceul l-a urmat la Băneasa.
 
Formatia Voie Buna - Aviatia


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii