Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:11 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fratele şi nepotul ei au fost fotbalişti la Farul şi Callatis Actriţa Cecilia Bîrbora are rude apropiate la Mangalia (galerie foto)

ro

04 Oct, 2014 00:00 8382 Marime text
Numele Bîrbora este unul cunoscut atât în fotbalul constănţean şi românesc, cât şi în cinematografie. Constantin Bîrboră, care a jucat la FC Farul, FC Braşov, Rapid sau Callatis Mangalia, este fratele cunoscutei actriţe Cecilia Bîrboră. Cu timpul însă, de la „Bîrboră” s-a trecut la „Bîrbora”, aşa fiind cunoscuţi acum, cu „a”, nu cu „ă”, atât fostul fotbalist, cât şi actriţa. Unicul copil al lui Constantin, Constantin Ion, are şi el legătură cu ambele domenii, practicând fotbalul la Callatis, iar de curând reuşind la examenul de admitere la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „IL Caragiale“.
 
Fostul fotbalist Constantin Bîrboră, de 47 de ani (vârstă pe care a împlinit-o joi, 2 octombrie), are de ce să fie mândru de fiul său, Constantin Ion (19 ani). Tânărul şi-a moştenit tatăl în ce priveşte fotbalul, jucând la Callatis Mangalia şi fiind component al loturilor naţionale de juniori, dar s-a dedicat şi învăţăturii, absolvind cu brio liceul şi reuşind în Bucureşti la facultate, şi nu orice fel de facultate.

 Costi Ion Bîrboră a jucat la echipa naţională


 Copil fiind, Costi junior a început fotbalul la CSS Mangalia, cu antrenorul Marian Negoiţă, iar apoi a lucrat la juniori cu Dorel Cristea, Bănică Oprea şi Cristian Petcu. Aptitudinile tânărului jucător (care evolua în teren precum tatăl său, mijlocaş central de regulă) le-au sărit în ochi şi celor de la loturile naţionale ale României, astfel că tânărul Bîrboră a fost cooptat şi în reprezentativele tricolore de până în 15 ani şi 16 ani (antrenor era atunci Cristian Sava). Lui Costi i se prevedea un viitor frumos, tatăl său şi mama sa, Lidia, se bucurau că numele Bîrboră avea şanse mari să rămână de actualitate în fotbalul românesc, însă, la numai 18 ani, deziluzionat şi dezamăgit de situaţia de la Mangalia, Costi a decis să renunţe la sportul-rege.

 Costi junior, intrat al optulea la Facultatea de Film


 Tatăl său, un fost mare jucător, a suferit, iar la început s-a împăcat greu cu această hotărâre, dar a înţeles, până la urmă, că băiatul a ales ce e mai bine pentru el în viaţă. Renunţând la fotbal, Constantin Ion s-a dedicat studiilor, iar rezultatele pe care le are la carte vorbesc de la sine despre un tânăr inteligent, cultivat şi ambiţios. A promovat examenul de Bacalaureat la Colegiul Economic Mangalia cu a treia medie (fiind primul băiat, după două fete), iar luna trecută şi-a împlinit visul şi a devenit student la Facultatea de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „IL Caragiale“. Au fost 14 locuri pe ţară, iar Constantin Ion Bîrboră a intrat al optulea. „Suntem mândri de Costi. Este un băiat foarte cuminte, care nu ne-a creat niciodată probleme. Nu bea şi nici nu fumează. A cochetat cu filmele de mic. A avut ambiţia să intre la UNATC şi a reuşit“, a declarat Bîrboră senior, care, în prezent, este profesor de educaţie fizică la Colegiul Economic din Mangalia, unde activează de 15 ani.

 Cum a ajuns familia Bîrboră la Mangalia


 Dacă la fotbal, băiatul şi-a moştenit tatăl, la film, a avut în faţă exemplul ilustru al mătuşii sale, cunoscuta actriţă de teatru şi film Cecilia Bîrboră, autoare a numeroase roluri memorabile. Aceasta este sora mai mare a fostului fotbalist al Farului, cei doi fiind născuţi în satul Crivina din judeţul Mehedinţi. Costi Bîrboră a ajuns în judeţul Constanţa de tânăr, alături de familie, tatăl său, cadru militar, fiind detaşat la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, iar ulterior, la Vama Veche. Cu anii, Constantin Bîrboră s-a stabilit la Mangalia, unde şi-a întemeiat şi familia. Cu un fizic (pe care şi-l întreţine la sala de forţă) şi cu o înfăţişare de actor de la Hollywood şi fotomodel (înalt, chipeş şi şarmant), tânărul Constantin Ion pare făcut pentru lumea filmului. La UNATC a optat însă pentru specializarea Multimedia (sunet - montaj), care pregăteşte editori (imagine şi sunet) şi monteuri profesionişti pentru domeniile audiovizual, televiziune şi film. Băiatul fostului jucător al Farului este atras în egală măsură şi de modelling.

 Constantin Ion Bîrboră, fotografii cu Cristi Munteanu şi Ioan Niculae


Deşi tânărul Bîrboră a renunţat la fotbal, acest sport încă sălăşluieşte în sufletul tânărului, Costi rămânând un suporter fervent. Merge în continuare la meciuri, neratând nici confruntări de old-boys, precum a fost, în vară, meciul Farul - Dinamo, de la Mangalia, în care, pentru echipa „marinarilor“, a evoluat şi tatăl său. Juniorul Bîrboră s-a fotografiat atunci cu mulţi dintre cei prezenţi pe gazon, printre care portarul Cristian Munteanu şi patronul Astrei, Ioan Niculae.

 Costi are tricoul lui Cadu


De asemenea, Costi are o colecţie impresionantă de tricouri, fulare (nelipsind cele cu Farul), fanioane sau fotografii cu autografe, unele dintre ele (de la CFR Cluj - tricoul lui Cadu, Pandurii Tg. Jiu şi Oţelul Galaţi) primindu-le prin intermediul naşului său de botez, antrenorul Marian Dinu (care este şi naşul de cununie al părinţilor tânărului). Costi a fost la multe meciuri ale echipei FC Braşov, la care tatăl său a jucat doi ani. În oraşul de sub Tâmpa, familia Bîrboră are şi un apartament, iar la afinitatea pe care Costi Ion o are şi pentru FC Braşov a contribuit şi faptul că mama sa e braşoveancă. De asemenea, când echipa Pandurii Tg. Jiu juca la Severin, Costi era prezent des la partide, ţinând cont că oraşul unde se jucau meciurile era aproape de locul natal al tatălui său.
 
Sursa foto 4: cinemarx.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii