Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acum 12 ani, Petrică Anghel le lua ochii starurilor României Puştiul-minune de la „Vreau să fiu mare“ s-a însurat la Constanţa (galerie foto şi video)

ro

27 Jan, 2016 00:00 7319 Marime text


În 2004, un tânăr jucător din Constanţa, Petrică Anghel, impresiona la selecţia naţională de la „Vreau să fiu mare“. Fentele şi driblingurile sale, unele marcă înregistrată, l-au impus atenţiei   

Petrică Anghel a început fotbalul la şapte ani, la Portul Constanţa, cu regretatul antrenor Vasile Luban. La 16 ani, a fost remarcat într-o selecţie naţională. Puştiul promitea. Petrică a jucat de la o vârstă fragedă în eşaloanele doi şi trei din România, a ajuns la lotul naţional de juniori şi putea semna cu Poli Timişoara. Mirajul evoluţiilor în străinătate l-a atras însă spre Cipru, iar apoi spre Spania, însă aceste experienţe au fost nereuşite.
 
Petrică Anghel a avut la Portul Constanţa doi antrenori pe care îi apreciază în mod deosebit. „Vasile Luban, Dumnezeu să-l ierte, a fost un om deosebit, un foarte bun antrenor şi pedagog. Cu el am început fotbalul. Ulterior, m-am pregătit sub bagheta lui Dumitru Faitaş, un tehnician foarte serios şi devotat meseriei“, povesteşte Petrică.
 
La 16 ani, în 2004, fotbalistul a participat la selecţia „Vreau să fiu mare“, atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti, luându-le ochii cu giumbuşlucurile sale fotbalistice unor nume grele, precum Emeric Ienei, Gică Popescu, Adrian Mutu, Daniel Pancu, Marius Niculae, Cosmin Bărcăuan sau Adrian Neaga. Rampa de lansare către fotbalul mare părea pregătită.

Aproape de Poli Timişoara şi Aris Limassol



„Participarea la «Vreau să fiu mare» mi-a dat un impuls deosebit. Am intrat în primii cinci pe ţară. Anterior însă, pe la 13 - 14 ani, mai participasem la o asemenea acţiune, «Drumul spre glorie», unde am pătruns în primii 50 de fotbalişti, dintr-o sumedenie de copii, testaţi din întreaga ţară. Şi această reuşită a fost una de moral pentru mine“, rememorează fotbalistul.
 
După Portul Constanţa, tânărul a ajuns la Poli Galaţi (liga a treia, echipă pregătită de legenda Vali Ştefan), unde era junior în teren. Evoluţiile i-au adus şi selecţionarea la lotul naţional de juniori, dar şi un contract de reprezentare cu Giovanni Becali şi Daniel Stanciu. „Am dat probe la Poli Timişoara şi trebuia să rămân la această echipă, dar am ales să plec la Aris Limassol, în Cipru. Din pricina unei neînţelegeri, nu s-a realizat însă acest transfer. Am încercat apoi ceva în Spania, printr-o cunoştinţă, dar nici acolo nu a ieşit nimic. Eu am crezut că merg la o echipă profesionistă, dar era o formaţie de liga a cincea“, arată Petrică.

Titular la CSM Rm. Vâlcea



Reîntors în ţară, fotbalistul a continuat la Portul Constanţa, care juca în Liga a III-a. Retrogradarea în Liga a IV-a l-a despărţit pe Anghel de echipa sa de suflet. Băiatul avea numai 20 de ani şi voia să joace la un nivel mai ridicat. Însă visul său de a urca pe scara fotbalistică a început, încet-încet, să se spulbere, deşi, după ce a jucat o perioadă în Liga a IV-a constănţeană, la o echipă antrenată de Dumitru Faitaş, a urmat un stagiu în Liga a II-a, la CSM Rm. Vâlcea.
 
„La formaţia vâlceană, am fost titular în primele patru etape, însă apoi s-au produs schimbări majore în echipă, atât în lot, cât şi pe banca tehnică, odată cu venirea unui nou finanţator. Astfel că m-am întors acasă, resemnat. Asta a fost. Pe la 23 - 24 de ani, aventura mea din fotbalul în sistem profesionist s-a încheiat. Îmi pare rău că atât eu, cât şi alţi fotbalişti ne-am pierdut pe drum, din pricina sistemului din România. Fotbalul constănţean are foarte multe talente, cred asta cu tărie, însă, din diverse motive, mulţi nu ajung la un nivel ridicat. Sistemul te face să te duci, în paralel, la muncă, să urmezi şi alte direcţii, din cauza banilor“, spune Petrică Anghel.

„Am făcut un pas mare în viaţa mea“



Ajuns la 27 de ani, acesta este în prezent navigator, dar nu s-a rupt de fotbal. „Am fost crescut într-un sistem al sportului şi nu pot sta deoparte de fotbal. Când mă întorc acasă din voiajuri, evoluez la o echipă de Liga a IV-a, Unirea Topraisar, dar şi la formaţia de mini-fotbal Excelsior Constanţa“, spune Petrică, cel care, de curând, s-a şi căsătorit. A luat de soţie o frumoasă constănţeancă de 24 de ani, Ionela Măciucă. Tinerii au făcut cununia civilă, iar la anul, prin martie, vor avea loc ceremonialul religios şi nunta cea mare.
 
Petrică şi Ionela împlinesc pe 5 februarie anul acesta cinci ani de când sunt împreună. S-au cunoscut pe Facebook şi au devenit rapid un suflet pereche. „Am făcut un pas mare în viaţa mea. A fost o zi plină de bucurie“, exultă Petrică. La evenimentul restrâns al cununiei civile, acesta a avut alături doi dintre colegii săi de la echipele Unirea Topraisar şi Excelsior, Romeo Cătălin Lupu şi George Elisei, prieteni încă din copilărie cu puştiul-minune de la „Vreau să fiu mare“.

Lacrimi de fericire



Momentul în care Petrică i-a cerut mâna Ionelei a fost unul simplu, dar original. Tânărul cumpărase inelul de logodnă şi îl ţinea pregătit în casă. Se gândea numai când şi cum să îl ofere. Până la urmă, a preferat să nu-şi scoată aleasa inimii în oraş, la restaurant, ci să îi adreseze întrebarea acasă, când erau doar ei doi. „Ce spui dacă te-aş cere de soţie?“, i s-a adresat Petrică, plin de dragoste, iubitei sale. „Nu cred că poţi s-o faci acum, nu ai inelul“, a răspuns tânăra. Apariţia imediată, ca la comandă, a semnului logodnei, a făcut-o pe Ionela să plângă. Lacrimile nu au putut-o însă împiedica să rostească un „Da!“ din toată inima. „A fost o chestie spontană, un moment mult mai bun decât dacă aş fi planificat ceva“, descrie Petrică Anghel momentul oferirii inelului dragostei.

„Casă de piatră, un viitor strălucit şi copilaşi frumoşi să aveţi!“



Vestea logodnei, iar apoi şi a căsătoriei i-a umplut de fericire şi pe cei din familie, pe prieteni şi pe apropiaţi. „Casă de piatră, frăţiorul meu scump şi drag! Îţi doresc tot binele din lume, te iubesc enorm! Ne bucurăm mult pentru voi, iubiţi-vă mult!“, „Casă de piatră, un viitor strălucit şi copilaşi frumoşi să aveţi!“, „Felicitări, soacră mare, să fie într-un ceas bun!“, „Să vă fie de bine, Camelia, casă de piatră şi să-ţi trăiască Petrică şi Ionela!“, „Multă dragoste, respect şi înţelegere!“, „Ani mulţi fericiţi şi casă de piatră, tare ca piatra Gibraltarului!“, „Felicitări, casă de piatră şi să aveţi grijă unul de celălalt!“ sau „Vă iubesc pe toţi, Ivan, Petri, Romi, Nico, Ioana şi mezina Anelia, păpuşica noastră!“, au fost câteva dintre mesajele postate pe Facebook.

Mica familie Excelsior



Petrică Anghel participă cu echipa Excelsior în campionatul local de mini-fotbal, dar şi la alte întreceri desfăşurate în diferite judeţe, cum a fost, de curând, Cupa Unirii de la Iaşi. La competiţia moldavă, la care Excelsior a înregistrat, în grupă, două victorii şi o înfrângere, lotul a fost format din Iulian Nasture (jucător, dar şi delegat), Gelu David, Romeo Cătălin Lupu, George Elisei, Ionuţ Purcărea, Marius Nicolae, Alin Mazilu, Petrică Anghel, Claudiu Marcu (arbitru de fotbal, component al Lotului Naţional Liga a II-a), Ionel Boghiţoi şi Cristian Ţarălungă (ultimii doi, foşti fotbalişti ai FC Farul). Antrenor este Ciprian Marin, cel care şi sponsorizează echipa. „Am format o mică familie la Excelsior. Ne cunoaştem de foarte mult timp. Am jucat la juniori împreună. Ne bazăm pe unitatea grupului. Totul e foarte frumos“, spune Petrică Anghel. 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii