Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lipsă de transparență RADET Constanța evită răspunsurile privind datoriile pe care le are către Electrocentrale Constanța SA (documente)

ro

01 Jun, 2015 00:00 21889 Marime text
RADET Constanța ocoleşte elegant cererile întocmite pe Legea nr. 544/2001, prin care se solicită diverse informaţii de interes public. Cotidianul ZIUA de Constanţa s-a confruntat, de nenumărate ori, cu această atitudine și din partea altor instituții publice.

Iată o ultimă speţă: în data de 2 martie 2015, am trimis către RADET Constanța, în atenţia directorului general, ing. Nela Ştefan, şi a directorului comercial, Eugen Ionescu, o primă adresă întocmită în baza legii amintite mai sus, prin care solicitam răspunsuri la următoarele întrebări:

„Este adevărat că RADET Constanţa are datorii la societatea Electrocentrale Constanţa SA de peste 193 de mil. lei? Este adevărat că în acest moment RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA? Ce debite restante înregistrează în prezent RADET Constanţa către societatea Electrocentrale Constanţa SA? Care este cea mai recentă factură achitată de RADET Constanţa către Electrocentrale Constanţa SA şi ce debit reprezintă?“

În conformitate cu art. 2, lit. A, din Legea nr. 544/2001, RADET Constanţa face parte din seria autorităţilor sau a instituţiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţiile de interes public. Potrivit articolului menţionat, informaţiile solicitate fac parte din rândul celor de interes public şi, pentru respectarea dispoziţiilor legale amintite, instituţia era obligată să dea curs solicitării cotidianului ZIUA de Constanţa în termen de zece zile de la primirea acesteia. Reprezentanţii regiei erau obligaţi ca, în măsura în care formularea răspunsurilor necesită mai mult de zece zile, în vederea documentării, să ne aducă la cunoştinţă acest lucru, fără însă că termenul pentru comunicarea răspunsului să depăşească 30 de zile de la momentul primirii prezentei adrese (art. 7 din Legea nr. 544/2001). Tăcere însă. Astfel că am decis să mai dăm o șansă regiei și am retrimis adresa după cele 30 de zile. De două ori chiar, pe 2 aprilie și pe 24 aprilie. Tot tăcere.
Pe 18 mai, am decis să înaintăm o revenire asupra acestei solicitări, în care adresam următoarele întrebări:

„Este adevărat că RADET Constanţa are datorii la societatea Electrocentrale Constanţa SA de peste 193 de mil. lei? Este adevărat că în acest moment RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA? Care sunt furnizorii către care RADET Constanța şi-a achitat toate datoriile până în prezent? La cât se ridică în prezent datoria RADET către Electrocentrale Constanța SA?“
În sfârșit, pe 22 mai, primim „răspuns” din partea RADET, cu ghilimele de rigoare, întrucât regia care se ocupă de distribuția energiei termice în Constanța nu a oferit lămuririle solicitate prin întrebările adresate de noi:

„Referitor la adresa dumneavoastră (...) prin care ne solicitaţi informații cu privire la datoria pe care RADET Constanța o înregistrează față de Electrocentrale Constanța SA, vă comunicăm următoarele:
- Contravaloarea energiei termice cumpărate de la Electrocentrale Constanța SA în perioada octombrie 2014 - martie 2015 este de 122.724.839 de lei;
- În perioada octombrie 2014 - 21 mai 2015 RADET Constanța a efectuat plăți către Electrocentrale Constanța SA în valoare de 119.192.687 de lei “.

Ce spune Electrocentrale Constanţa SA 

Considerăm că întrebările pe care cotidianul ZIUA de Constanța le-a adresat RADET erau legitime, având în vedere faptul că, potrivit reprezentanţilor Societăţii Electrocentrale Constanţa SA, la data de 28 februarie 2015, RADET Constanţa avea o datorie de 205.452.846 de lei, din care suma de 169.233.423 de lei reprezintă valoarea pentru energie termică, iar suma de 36.219.423 de lei - dobânzi. Fiind întrebaţi, în luna martie, dacă „este adevărat că, în acest moment, RADET Constanţa achită factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanţa SA?“, reprezentanţii societăţii au precizat: „Conform evidenţei noastre contabile, RADET Constanţa achită în prezent factura lunii februarie 2013.”

Citește și:

Datorii de peste 200 de milioane de lei către CET: Abonaţii îşi plătesc facturile. Ce face RADET Constanţa cu banii? (document)
 
Pentru că răspunsurile formulate de RADET la adresele noastre nu răspund întrebărilor adresate, cotidianul ZIUA de Constanța a transmis, pe 27 mai, o revenire la adresa 536/18.05.2015, la care RADET are obligația de a răspunde în termen de zece zile. În această ultimă solicitare, am adresat următoarele întrebări către Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice Constanța:
„Este adevărat că, la începutul lunii martie, RADET Constanţa avea datorii la societatea Electrocentrale Constanţa SA de peste 193 de mil. lei? La cât se ridică în prezent datoria RADET către Electrocentrale Constanța SA? Este adevărat că, în luna martie, RADET Constanța achita factura aferentă lunii februarie 2013 către Electrocentrale Constanța SA? La momentul actual, ce facturi (aferente cărei perioade) achită RADET Constanța către Electrocentrale Constanța? Care sunt furnizorii către care RADET Constanța și-a achitat toate datoriile până în prezent?
 
În secțiunea „Documente“, puteți consulta întreaga corespondență purtată din martie până în mai 2015 cu RADET Constanța, adresele înaintate, precum și răspunsul RADET la care facem referire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • manea 15 Jun, 2015 15:21 Deci conducerea RADET a fost paguboasa de ani de zile nu de azi de ieri