Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din categoria „lipsă de transparenţă” Primăria Costineşti refuză să dea informaţii referitoare la un schimb de terenuri cu Arhiepiscopia Tomisului (documente)

ro

03 Jun, 2014 00:00 4313 Marime text
Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public face referire la unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice. Cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut şi face în continuare numeroase solicitări pentru informarea corectă şi completă a cititorilor. Cu toate acestea, există autorităţi şi instituţii publice care nu răspund cererilor, obstrucţionând în acest mod liberul acces la informaţiile de interes public, ceea ce, fireşte, ne duce cu gândul la faptul că, poate, au ceva de ascuns.
În această ordine de idei, vom prezenta solicitările adresate de cotidianul ZIUA de Constanţa mai multor instituţii constănţene, în baza Legii 544/2001, solicitări la care însă nu am primit răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.
Pe data de 13 iulie 2012 am adresat Primăriei Costineşti o adresă pentru punerea la dispoziţie a mai multor informaţii de interes public. Demersul cotidianului ZIUA de Constanţa a avut loc în următorul context: pe data de 09.07.2012, pe rolul Judecătoriei Mangalia a fost înregistrat dosarul cu nr. unic 2410/254/2012, având ca obiect anulare act, materia juridică - Civil, stadiu procesual - Fond, părţi: Arhiepiscopia Tomisului - reclamant, Comuna Costineşti prin primar - pârât Stancă Petre - pârât, Stancă Mihaela Sofia - pârât. Contactată telefonic, Arhiepiscopia Tomisului susţinea, prin purtătorul de cuvânt Călin Gavrilaş, că între Primăria Costineşti şi Arhiepiscopia Tomisului a fost încheiat la sfârşitul anului 2007 - începutul anului 2008 un document prin care a fost încuviinţat un schimb de terenuri. Astfel, Primăria Costineşti avea nevoie de un teren aferent Mănăstirii „Sfânta Elena de la mare” pentru construirea unei staţii de epurare şi oferea la schimb un altul în vecinătate. De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului declara că schimbul de terenuri s-a făcut cu condiţia construirii acelei staţii de epurare. Ulterior, terenul a fost vândut către Petre Stancă, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi Mihaela Sofia Stancă. În această ordine de idei, am întrebat: anularea cărui act este solicitată de Arhiepiscopia Tomisului?
Care au fost motivele pentru care terenului i-a fost schimbată destinaţia? În baza cărui act s-a făcut această schimbare? Arhiepiscopia Tomisului a fost înştiinţată cu privire la acest demers? În baza căror acte s-a făcut vânzarea terenului către Petre Stancă şi Mihaela Sofia Stancă? La ce preţ a fost vândut terenul şi prin ce procedură? Cum au fost folosiţi banii obţinuţi din vânzarea terenului?
Menţionăm că nu am primit niciun răspuns la această solicitare, fapt pentru care, pe data de 28 august 2012 am făcut o revenire la Primăria Costineşti. Nici la aceasta din urmă cotidianul ZIUA de Constanţa nu a primit vreun răspuns.
Precizăm că, potrivit articolului 2 lit. A din Legea nr. 544/2001, Primăria Costineşti intră în categoria autorităţilor şi a instituţiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţii de interes public.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii