Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din categoria „Lipsă de transparenţă“ Ministerul Transporturilor ţine secrete informaţiile care îl privesc pe fostul secretar de stat Valentin Răducu Preda (documente)

ro

05 Jun, 2014 00:00 3372 Marime text
Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public face referire la unul dintre principiile fundamentale ale relaţiilor dintre persoane şi autorităţile publice. Cotidianul ZIUA de Constanţa a făcut şi face în continuare numeroase solicitări pentru informarea corectă şi completă a cititorilor. Cu toate acestea, există autorităţi şi instituţii publice care nu răspund cererilor, obstrucţionând în acest mod liberul acces la informaţiile de interes public, ceea ce, fireşte, ne duce cu gândul la faptul că, poate, au ceva de ascuns.
În această ordine de idei, vom prezenta solicitările adresate de cotidianul ZIUA de Constanţa mai multor instituţii constănţene, în baza Legii 544/2001, solicitări la care însă nu am primit răspuns în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.

Pe data de 14 august 2012, cotidianul ZIUA de Constanţa a adresat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii o adresă pentru punerea la dispoziţie a mai multor informaţii de interes public. Am întrebat care este motivul pentru care Ordinul nr. 1286 din 7 august 2012 pentru aprobarea Regulamentului privind închirierea infrastructurii de transport naval care aparţine domeniului public al statului şi este concesionată administraţiilor portuare şi/sau de căi navigabile interioare, publicat în Monitorul Oficial nr. 577 din 13 august 2012, partea I, nu a fost semnat de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, ci de secretarul de stat Răducu Valentin Preda. Reprezenta acest act o urgenţă care nu suporta amânare până la momentul în care ministrul ar fi putut fi disponibil şi ar fi putut să-l semneze? Nu în ultimul rând, am întrebat în ce situaţii şi în ce condiţii poate semna astfel de acte (pentru ministru) secretarul de stat.
Pentru că nu am primit răspuns la această solicitare, am revenit cu o adresă pe data de 28 august 2012. Nici aceasta însă nu a beneficiat de un răspuns din partea Ministerului Transporturilor, instituţie condusă la momentul respectiv de Ovidiu Silaghi.
Precizăm că, potrivit articolului 2 lit. A din Legea nr. 544/2001, Ministerul Transporturilor intră în categoria autorităţilor şi a instituţiilor publice obligate să furnizeze, la cerere, informaţii de interes public.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii