Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:51 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Veşti bune pentru toţi şoferii! Se înapoiază timbrul de mediu! Statul îţi plăteşte şi avocatul. Ce trebuie să faci

ro

12 Jun, 2017 00:00 30790 Marime text
Veşti bune pentru toţi cei care doresc să îşi recupereze taxa achitată pentru înmatricularea automobilelor (timbrul de mediu)! Taxa auto pentru autovehicule la prima înmatriculare a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană. Atunci, taxa de primă înmatriculare se calcula în funcţie de trei variabile: vechimea maşinii, tipul de catalizator (euro) şi capacitatea cilindrică a maşinii. Timbrul de mediu a fost eliminat începând cu 1 februarie 2017.
 
Revenind, judecătorii din cadrul Tribunalului Tulcea au dispus, în mai multe dosare, obligarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să restituie reclamanţilor sume impresionate, achitate cu titlu de timbru de mediu. În prezent, toate dosarele se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, instanţă care va lua decizii definitive.
 
Pe data de 4 aprilie, instanţa a obligat ANAF să „restituie reclamantului suma de 4.004 lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, cu chitanţa seria (…) din data de 23.05.2015, emisă de Trezoreria Babadag, sumă actualizată cu indicele de inflaţie la dată plăţii, plus dobânda prevăzută de art. 124, alin. 2, coroborat cu art. 120, alin. 7 din O.G. nr. 92/2003, republicat cu modificările şi completările ulterioare, calculată începând cu data de 23.05.2015 până la data stingerii prin oricare modalităţi prevăzute de lege“. Mai mult, ANAF a fost obligat să restituie reclamantului suma de 300 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.
 
În aceeaşi zi, Tribunalul a obligat Statul Român să restituie reclamantului suma de 1.321 de lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, cu chitanţa seria (…) din data de 1.07.2015, emisă de Trezoreria Babadag, sumă actualizată cu indicele de inflaţie la dată plăţii, plus dobânda, calculată începând cu data de 1.07.2015 până la data stingerii prin oricare modalităţi prevăzute de lege.
 
Într-un alt dosar, pe data de 7 aprilie, Tribunalul Tulcea a obligat Finanţele Publice să restituie reclamantului suma de 3.443 de lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, cu dobânda legală calculată conform art. 182, alin. 1, şi art. 174, alin. 5 din Legea nr.207/2015, de la data achitării şi până la restituirea efectivă. Şi în acest caz, statul a fost obligat să-i plătească reclamantului avocatul.
 
Într-o altă cauză, instanţa a obligat ANAF să restituie reclamantului suma de 2.813 lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, sumă actualizată cu indicele de inflaţie la dată plăţii, plus dobânda calculată începând cu data de 31.08.2015 până la data stingerii prin oricare modalităţi prevăzute de lege.
 
Zilele trecute, instanţa a obligat Direcţia Generală a Finanţelor Publice Galaţi să restituie reclamantului suma de 6.295 de lei, achitată cu titlu de timbru de mediu, cu dobânda legală calculată de la data achitării şi până la restituirea efectivă.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, în prezent, toate dosarele se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa, instanţă care va lua decizii definitive.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • George 12 Jun, 2017 15:35 Si eu am castigat in instanta in ianuarie 2017. Am depus cererea de restituire la ANAF, mi-au pierdut incheierea instantei, le-am dat alta, raspunsul ref la intrebarea cand si cum se restituie, au zis ca nu au procedura, deoarece cea veche s-'a abrogat. Concluzia - executor judecatoresc.