Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Turismul, la raport FTRP anunţă că anul viitor tarifele pentru cazarea pe litoral vor creşte

ro

14 Sep, 2016 00:00 2583 Marime text
Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a organizat la Centrul de Conferinţe al Complexului Doina din Neptun o întâlnire având ca scop analiza acestui sezon estival. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, preşedintele FPTR, Mohammad Murad, vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducanu, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, reprezentanţi ai hotelurilor din toate staţiunile de pe litoralul românesc, precum şi reprezentanţi ai agenţiilor de turism din ţară.
 
Numărul turiştilor români care şi-au petrecut vacanţa în acest an pe litoralul românesc a depăşit 950.000, în creştere cu 11% faţă de anul trecut, în timp ce numărul turiştilor străini a crescut cu 10%, ajungând la 50.000. Astfel, numărul total de turişti cazaţi în structurile clasificate de primire turistică de la malul mării a depăşit un milion de persoane, cifră-record în ultimii opt ani, potrivit unei analize a FPTR. Reprezentanţii săi au mai precizat că, în acest sezon, s-au văzut rezultatele beneficiilor fiscale, cum ar fi reducerea TVA-ului Ia alimentaţie şi lărgirea conceptului de cazare, toate acestea datorându-se eforturilor depuse de membrii FPTR, dar şi vremii bune.
 
„Chiar dacă cifrele nu sunt impresionante, important este ca există o creştere a numărului de turişti străini pe litoralul românesc. Peste 50.000 de străini au venit în acest an în staţiunile româneşti de la Marea Neagră. La aceştia se adaugă alţi 950.000 de turişti români. Creşterea se mai datorează conjuncturii internaţionale, România fiind considerată în acest context o destinaţie sigură.
 
După un început mai timid în luna mai, cererea a explodat în perioada iulie - august, iar în septembrie s-au majorat semnificativ vânzările sejururilor, în special prin programele «Înscrieri Timpurii» şi «Litoralul pentru toţi». Au ajutat foarte mult şi controalele ANAF, care si-au dovedit eficienţa, dar a contat şi că prima etapa a lucrărilor pentru lărgirea plajelor s-a încheiat cu succes. În paralel, au crescut calitatea serviciilor oferite şi numărul de oferte personalizate, în funcţie de specificul zonei“, a spus vicepreşedintele FPTR, Dragoş Răducanu.
 
Reprezentanţii FTRP susţin că punctele slabe ale acestui sezon au fost neintroducerea impozitului specific şi „boicotul CNADR”, care a afectat staţiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea de şapte ani a lucrărilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adăugat boicotul CFR, victimele fiind tot staţiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe această rută.

Tarifele la cazare, în creştere 

Pentru turismul de sejur, preţurile vacanţelor nu au crescut sau au crescut nesemnificativ în ultimii ani. Însă pentru turismul de weekend şi alte sărbători legale, tarifele au crescut în acest sezon, având în vedere cererea foarte mare. Trăgând linie, tarifele nu au fost sensibil mai mari comparativ cu sezonul de anul trecut. „Anul viitor va avea loc o creştere semnificativă a tarifelor, deoarece, în perioada 1 iunie - 26 august 2017, estimăm că vor fi foarte puţine spaţii de cazare disponibile în unele hoteluri din sudul litoralului. De asemenea, tarifele vor creşte şi pentru că s-au majorat cheltuielile hotelierilor, au crescut salariile cu o medie de 20%, iar preţul alimentelor s-a majorat treptat, dar semnificativ“, a mai spus Dragoş Răducanu.
 
Mai mult, anul viitor, având în vedere realizările şi profitul obţinut în 2016, o parte dintre investitori, în special din nordul zonei Mamaia şi din sudul litoralului, vor fi interesaţi de noi plasări de capital. Vor continua investiţiile în structurile de primire turistică existente, astfel încât gradul de confort să se ridice la minimum trei stele.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii