Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei judecători de la Înalta Curte sesizează CCR la cererea lui Nicuşor Constantinescu (rechizitorii)

ro

14 Mar, 2017 00:00 2042 Marime text
Silvia Cerbu, Daniel Grădinaru şi Simona Cîrnaru, judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, au amânat pentru luna viitoare dosarul în care Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la 15 ani de închisoare.
 
La termenul trecut, instanţa a menţinut măsura preventivă constând în interzicerea iniţierii şi, respectiv, suspendarea procedurii de dizolvare sau lichidare ce a fost dispusă faţă de inculpata persoană juridică Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa.
 
Mai mult decât atât, judecătorii Silvia Cerbu, Daniel Grădinaru şi Simona Cîrnaru au admis cererea formulată de Nicuşor Daniel Constantinescu şi au dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 43, alin. 1 din Legea nr. 188/1999.
 
Articolul 43 (1) prevede că „funcţionarii publici au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcţionarilor publici“.
 
Hotărârea Curţii Supreme este definitivă.
 
Amintim că în prezenta cauză au mai fost condamnaţi în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, directori din Consiliul Judeţean Constanţa, dar şi oameni de afaceri. În total, instanţa din capitală a dictat în dosar peste 70 de ani de închisoare.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu se află în detenţie, el fiind condamnat la cinci ani de închisoare în procesul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. În alte două dosare, fostul şef al CJC a fost condamnat la şase şi la 15 ani de închisoare. Pedepsele nu sunt definitive.
 
Nicuşor Constantinescu mai este judecat în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008, în dosarul fundaţiilor Thalia şi Fantasio, din aprilie 2015, în dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, dar şi în dosarul Geotop.
 
În prezent, fostul şef al CJC este cercetat de procurorii DNA Constanţa în alte trei dosare distincte, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, dintre care două în formă continuată.

Citeşte şi:

Rechizitoriu DNA
Consiliul Judeţean Constanţa ar fi cheltuit ilegal aproape 12 milioane de lei pentru cadastrarea judeţului (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Constantinescu, Cristian Zgabercea, Fundaţia Fantasio şi Fundaţia Thalia (document)


Rechizitoriu
Elicopterul prăbuşit în Siutghiol, cumpărat din fonduri publice, folosit de CJC în alte scopuri decât cele pentru care a fost achiziționat (document)


Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu alături de alte 18 persoane (document)
 

Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu / Adrian George Gâmbuţeanu - DNA Bucureşti (partea 1)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii