Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sentinţă definitivă în dosarul jafului de 100.000 de euro de la Năvodari! Pedepse micşorate. Cine şi la cât a fost condamnat

ro

25 Jul, 2017 00:00 3608 Marime text
Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa au soluţionat definitiv dosarul presupusului jaf de 100.000 de euro de la Năvodari, cauză în care şase persoane au fost condamnate în primă instanţă la peste 40 de ani de detenţie.
 
După schimbarea unor încadrări juridice, magistraţii Judecătoriei Constanţa au dictat, în primă instanţă, următoarele pedepse: Remus Vasile Arvatu - opt ani de închisoare, Joseff Rivas - aproape opt ani de închisoare, Şenol Amet - opt ani, patru luni şi 274 de zile, Claudiu Costache - şase ani şi şase luni de închisoare, Marius Stoica - zece ani şi opt luni de închisoare şi George Sburlan - doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Instanţa a admis, în parte, acţiunile civile formulate de părţile civile şi a dispus obligarea, în solidar, a inculpaţilor Arvatu, Rivas, Amet, Stoica şi Costache la plata sumei de 280.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material către SC Amo Tortuga SRL, prin lichidator judiciar CII Oancea Zana, a sumei de 3.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material şi 6.000 de euro (la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral către Sorin Adrian Predescu, a sumei de 3.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material şi 5.000 de euro (la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral către Mihai Drăghici, a sumei de 5.000 de euro (la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral către Oana Predescu, a sumei de 1.000 de lei cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material şi 1.000 de euro (la cursul BNR din ziua plăţii) cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul moral către Daniela Livia Predescu.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care a respins ca nefondate apelurile declarate de inculpaţii Remus Vasile Arvatu, Şenol Amet, Claudiu Costache, George Sburlan şi părţile civile Sorin Adrian Predescu, Oana Predescu, Daniela Livia Predescu, Mihai Drăghici şi SC Amo Tortuga SRL. Mai mult, Curtea de Apel Constanţa a admis apelurile declarate de inculpaţii Joseff Rivas şi Marius Stoica împotriva aceleiaşi sentinţe penale.
 
Pe cale de consecinţă, instanţa a redus pedeapsa aplicată inculpatului Joseff Rivas, de la şapte ani închisoare la patru ani închisoare. Mai mult, la pedeapsa de patru ani de închisoare se adaugă la restul rămas neexecutat de 292 de zile (din pedeapsa de trei ani de închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 1014/10.04.2015 a Judecătoriei Medgidia), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de patru ani şi 292 de zile închisoare, cu executare.
 
„Reduce pedeapsa aplicată inculpatului Stoica Marius (…) de la şapte ani de închisoare la trei ani de închisoare. Contopeşte pedeapsa aplicată prin prezenta sentinţă cu pedeapsa aplicată prin sentinţa penală nr. 371 din 10.06.2014 a Tribunalului Constanţa, definitivă prin decizia penală nr. 1197/P din 4.12.2015 a Curţii de Apel Constanţa, în pedeapsa cea mai grea, de trei ani de închisoare, la care adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită (doi ani), de opt luni de închisoare, rezultând pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare. (…) Adaugă pedeapsa de trei ani şi opt luni de închisoare la pedeapsa de trei ani de închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 324 din 26.03.2010 a Judecătoriei Constanţa, definitivă prin neapelare la 9.04.2010, care se va executa alături de aceasta, urmând ca inculpatul Stoica Marius să execute pedeapsa de şase ani şi opt luni de închisoare, în regim privativ de libertate“, potrivit minutei.
 
Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, potrivit cărora, „în data de 14.09.2015, în jurul orei 21.00, inculpaţii Remus Vasile Arvatu, zis «Chinezu», Joseff Rivas, Şenol Amet şi Claudiu Costache, zis «Morena», purtând mănuşi în mâini, au pătruns prin curtea imobilului vecin şi, ulterior, prin tăierea şi deteriorarea gardului despărţitor, în reşedinţa situată în oraşul Năvodari, judeţul Constanţa, ocazie cu care, prin violenţe fizice, ameninţări şi folosirea unei arme albe (cuţit), le-au forţat pe persoanele vătămate P.A.-S., P.O. şi D.M. să le remită o sumă de bani provenită din încasările sezoniere ale SC A.T. SRL, care se afla depozitată în locuinţă“.
 
„Pentru a-şi asigura scăparea, bărbaţii au închis persoanele vătămate în două încăperi diferite ale imobilului, după ce, în prealabil, pentru a evita sesizarea organelor de poliţie, au distrus două telefoane mobile aparţinând persoanelor vătămate P.S.-A. şi D. M., prejudiciul total cauzat fiind în cuantum de 460.102 lei“, conform procurorilor.
 
Organele de anchetă au mai precizat că „deplasarea la şi de la locul comiterii faptei a fost efectuată cu autoturismul marca Volvo, cu numărul (…), condus de către inculpatul Marius Stoica, zis «Paris», persoană care a asigurat paza locului faptei, în timp ce ceilalţi patru participanţi se aflau în interiorul locuinţei, în sensul că a rămas în exteriorul imobilului, respectiv în interiorul autoturismului“.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii