Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a stabilit primul termen într-unul dintre dosarele lui Constantin Dima

ro

23 Aug, 2017 00:00 2373 Marime text
Judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa au stabilit primul termen în dosarul în care omul de afaceri Constantin Dima, administrator al SC Mara Construct SRL, a fost trimis în judecată, în aprilie 2016, de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța. În cauză au mai fost deferite Justiţiei şi alte persoane fizice şi juridice.
 
Primul termen a fost stabilit pentru data de 9 octombrie.
 
În cauză, Constantin Dima este suspectat de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), spălare a banilor (două fapte) şi fals în declarații.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că „în perioada 19.09.2011 - 10.09.2015, în contextul atribuirii și executării a două contracte de lucrări privind «Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani» și «Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava», inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat și depus mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța, în valoare totală de 37.434.195 de lei“.
 
„Începând din luna aprilie 2012, inculpații Dima Constantin, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian au constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, al cărui scop l-a constituit comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor obținuți în maniera de mai sus.
 
Concret, aceștia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acționând în această modalitate, inculpații au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit. În aceeași perioadă, sumele de bani primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene și de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite“, conform rechizitoriului.
 
În cauză, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Consiliul Județean Constanța s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 53.880.674 de lei, reprezentând presupusul prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte.
 
Față de inculpații Ripiciuc Dorin Răzvan, Dumitrescu Daniela Elena și Stoian Aurica procurorii Anticorupție au dispus soluția clasării.
 
În luna martie a acestui an, Constantin Dima a fost trimis în judecată de DNA într-un alt dosar, unde este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi de evaziune fiscală, în formă continuată.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii