Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raluca Prună - „Am adoptat o OUG care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT“

ro

16 Nov, 2016 18:20 3089 Marime text
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a anunțat astăzi adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care reglementează activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, apreciind că prin acest act normativ s-a urmărit aducerea DIICOT "în oglindă la nivelul DNA".
 

"Am adoptat o ordonanță de urgență care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile din ordonanță care aduc un plus de valoare activității DIICOT se referă cu specificitate la întărirea și la eficientizarea funcției de conducere a Direcției, la îmbunătățirea organizării interne, aceasta într-un cadru mai amplu, a unei discuții pe agenda europeană care din păcate cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, al criminalității organizate, care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen", a afirmat Raluca Prună, într-un briefing la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

 
Potrivit acesteia, prin ordonanța adoptată s-a urmărit de asemenea "o creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară".
 
"În mod ideal și DIICOT, ca și alte structuri de Parchet, cred că ar trebui să se bucure din acest punct de vedere de toate garanțiile pe care, de exemplu, DNA le are, prin existența unui corp de poliție judiciară care să facă parte din instituție", a explicat ministrul Justiției, Raluca Prună exprimându-și speranța ca această chestiune să fie tranșată într-un viitor "mai degrabă apropiat decât îndepărtat" pentru a face posibilă "o situație de egalitate între structurile de Parchet".
 
Prună a anunțat totodată că prin OUG s-au adus și câteva modificări în ceea ce privește competența materială a DIICOT.
 

"Am eliminat competența DIICOT în urmărirea penală a anumitor infracțiuni, cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la un sistem informatic, cerșetoria, exploatarea cerșetoriei și cel mai important — evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că, după cum știți, evaziunea fiscală este un obiectiv de interes național strategic și pentru că împărțirea de competențe între parchetele obișnuite și direcțiile specializate cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai multe rezultate. Ne-am gândit că este bine ca evaziunea fiscală să fie în competența exclusivă a unui singur tip de parchete, să spunem, altele decât direcțiile specializate, astfel încât să putem vedea într-un termen scurt dacă se pot obține rezultate mai bune în combaterea acestui fenomen", a adăugat ministrul Justiției.

 
Conform ministrului, prin ordonanță s-au făcut modificări și la legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, pentru punerea în acord a legislației naționale cu prevederile internaționale.
 

"Am inclus procurorul șef al DIICOT, alături de procurorul general de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procurorul șef al DNA, între persoanele care au competența de a exercita control asupra procurorilor din subordine. Am completat prerogativa funcției de conducere pentru procurorul șef al DIICOT prin numirea directă a Comisiei de interviu în vederea numirii în funcția de procuror în cadrul Direcției și am reglementat funcționarea Departamentului economico-financiar precum și modul de ocupare a funcției de manager economic la DIICOT. Pe scurt (...) ce am făcut a fost să aducem DIICOT în oglindă la nivelul DNA, știut fiind faptul că și o direcție și cealaltă sunt direcții specializare din cadrul Ministerului Public, ținând cont că ambele sunt direcții specializare", a detaliat Raluca Prună.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii