Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Psihologul Oana Danciu, trimisă în judecată. S-a stabilit primul termen. Şedinţa va fi secretă

ro

25 Jul, 2017 00:00 5582 Marime text
Tribunalul Constanţa a stabilit primul termen de judecată în dosarul în care Oana Danciu, în vârstă de 37 de ani, din Constanţa, a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă. Cauza va fi analizată de magistraţi pe data de 20 septembrie, când se vor pune în discuţie măsurile şi excepţiile dispuse de judecătorul de cameră preliminară. Şedinţa va fi secretă, având în vedere că dosarul se află în faza camerei de consiliu. Oricare va fi decizia instanţei, aceasta va putea fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
Conform procurorilor, „la data de 23 mai 2017, inculpata, psiholog în cadrul unui cabinet, care realiza evaluarea psihologică inclusiv a navigatorilor, a pretins de la denunţătorul E.N. suma de 2.000 de euro, cu scopul de a-i determina pe pretinşii membri ai unei comisii de examinare, funcţionari publici asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă, să îl angajeze în cadrul Autorităţii Navale Române pe postul de inspector tehnic, banii fiind remişi sus-numitei în cursul aceleiaşi zile“.
 
„Inculpata a continuat acţiunea ilicită la data de 24 mai 2017, când i-a cerut denunţătorului suma de încă 1.000 de euro, sub pretextul că îi este necesară pentru a-l convinge pe un membru nehotărât al comisiei de examinare să îl declare promovat pe denunţător, chiar fără ca acesta să se prezinte la examen. Bănuind că a fost minţit, denunţătorul a sesizat organele de urmărire penală, astfel că, la data 1 iunie 2017, inculpata a fost depistată în flagrant când primea cei 1.000 de euro pretinşi, astfel că a fost reţinută şi ulterior arestată la domiciliu.
 
Aflând despre arestarea inculpatei, un alt denunţător, B.G., a sesizat organele de urmărire penală cu privire la faptul că, la data de 31 mai 2017, aceeaşi inculpată îi pretinsese 2.000 de euro cu scopul de a-i determina pe pretinşii membri ai unei comisii de examinare, funcţionari publici asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă, să îl angajeze în cadrul Autorităţii Navale Române pe postul de inspector tehnic, bani pe care denunţătorul i-a remis inculpatei la data de 1 iunie 2017, cu puţin timp înainte ca aceasta să fie prinsă în flagrant când primea banii de la primul denunţător“, conform procurorilor.
 
De menţionat că Tribunalul Constanţa a dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu faţă de Oana Danciu cu măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile. „Impune inculpatei Oana Danciu respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară şi instanţa cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la secţia de poliţie în a cărei raza domiciliază, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată“, se mai arată în minuta instanţei.
 
Pe timpul controlului judiciar, Oanei Danciu i s-a impus obligaţia de a nu depăşi teritoriul judeţelor Constanţa şi Tulcea decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei. Acesteia i s-a atras atenţia inculpatei că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.
 
Magistraţii au mai ţinut să precizeze că punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul constituţional al prezumţiei de nevinovăţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii