Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procurorii Anticorupţie vor să meargă la Curtea Constituţională cu unul dintre dosarele lui Radu Mazăre!

ro

21 Feb, 2017 00:00 2858 Marime text
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie vor să meargă la Curtea Constituţională a României cu unul dintre dosarele lui Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Mai exact, este vorba despre cauza în care Radu Mazăre a fost deferit Justiţiei alături de omul de afaceri Sorin Strutinsky, de fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, dar şi de alte persoane, printre care se află şi cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.
 
La termenul din data de 3 februarie, Ionuţ Mihai Matei, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), şeful Structurii de Securitate din cadrul instanţei supreme, a decis menţinerea sub control judiciar atât a lui Radu Ştefan Mazăre, cât şi a omului de afaceri Sorin Strutinsky.
 
Totodată, instanţa a respins cererea de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Ministerul Public - DNA, constatând că este inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 290, alin. 3 - Cod proc. pen.
 
Nemulţumiţi, procurorii Anticorupţie au atacat, cu apel, decizia judecătorului Ionuţ Mihai Matei privind respingerea cererii de sesizare a Curţii Constituţionale. Contestaţia celor de la DNA a ajuns la Completul de cinci judecători din Înalta Curte, primul termen fiind stabilit pentru data de 10 aprilie.
 
Articolul 290 din Codul de procedură penală face referire la darea de mită, iar alineatul trei prevede că „mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta“.
 
Iniţial, prezentul dosar fusese repartizat spre soluţionare judecătoarei Mariana Ghena, fost magistrat din circumscripţia Curţii de Apel Constanţa, în prezent preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Acum, procesul fostului primar al Constanţei, dar şi al persoanelor anterior precizate, este „tranşat“ de Ionuţ Mihai Matei, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, seful Structurii de Securitate din cadrul instanţei supreme.
 
În cauză, DNA a calculat un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 de lei.
 
Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, este judecat în prezent în patru dosare penale, toate instrumentate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
 
Cauzele, denumite generic, sunt:
 
1 - „Retrocedările din Constanţa“.
 
2 - „Terenurile din Mamaia“, în care a fost deferit Justiţiei alături de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu.
 
3 - Cel în care este „coleg“ cu fostul viceprimar al Constanţei Gabi Stan, cu omul de afaceri Sorin Strutinsky, dar şi cu alte persoane, printre ele aflându-se cinci salariaţi ai Primăriei Constanţa.
 
4 - Dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde Radu Mazăre a fost trimis în judecată alături de Alexandru Mazăre, fost senator în Parlamentul României, şi de omul de afaceri Avraham Morgenstern.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii