Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Procesul privind anularea taxei de linişte din Constanţa a fost suspendat. Judecătorul a formulat o cerere de abţinere (document)

ro

18 Nov, 2016 00:00 2613 Marime text
Judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, magistratul care a anulat taxa de linişte 2015, precizează, printre altele, că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.
 
Operatorii economici care desfăşoară activităţi specifice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă şi care doreau anularea taxei de linişte aferentă anului în curs mai au de aşteptat.
 
Anca Geanina Niţă, judecător al Tribunalului Constanţa învestit cu soluţionarea cauzei, a formulat o cerere de abţinere, iar până la soluţionarea acesteia, dosarul a fost suspendat.
 
De menţionat că, pe data de 11 octombrie, Anca Geanina Niţă a dispus suspendarea taxei de linişte aferentă anului 2016. „Suspendă executarea în parte a HCL nr. 312/18.12.2015, respectiv: Anexa 5 - «Alte taxe administrate de Serviciul Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri ale Bugetului Local» - în ceea ce priveşte «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă» - Anexa 15 - Regulament de adoptare a taxelor speciale» în ceea ce priveşte art. 6 pct. 10.1 «Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţ㻓, conform minutei judecătoreşti.
 
Pe data de 13 septembrie, judecătorii din Constanţa au anulat definitiv taxa de linişte aferentă anului 2015.
 
Acest bir a fost anulat, în primă instanţă, de judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, decizia fiind menţinută şi de judecătorii Revi MogaRamona Poppa şi Nicolae Stanciu, din Curtea de Apel Constanţa.
 
Taxa de linişte este încasată de aproape 13 ani de la toţi operatorii economici, respectiv persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale şi persoane juridice care desfăşoară activităţi economice pe raza municipiului Constanţa, în staţiunea Mamaia şi în Satul de Vacanţă, indiferent de locaţia acestora.
 
În motivarea deciziei, judecătoarea Laura Dan Opariuc, din Tribunalul Constanţa, a consemnat, printre altele, că „este absurd şi lipsit de orice fundament legal să se instituie o taxă pentru respectarea unor dispoziţii prevăzute şi sancţionate prin legi speciale şi pentru ca organele care au anumite atribuţii legale în acest sens să-şi respecte şi să-şi îndeplinească aceste atribuţii“.
 
„(…) Taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă, deşi, prin denumirea ei, arată că este destinată creşterii gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice, nu este percepută pentru funcţionarea unui serviciu public local, creat în interesul persoanelor fizice şi juridice, ci în interesul exclusiv al Municipiului Constanţa, pentru paza unor bunuri publice, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi faptelor ilicite, antisociale, manifestate prin cerşetorie, furturi, tâlhărie şi prostituţie, pentru combaterea comerţului stradal neorganizat, prevenirea depunerilor de moloz şi gunoi menajer şi pentru prevenirea lipirii de afişe pe faţadele clădirilor, stâlpi şi copaci, iar acestei taxe nu îi corespunde nicio contraprestaţie în folosul reclamantului“, potrivit motivării.
 
Motivarea deciziei Laurei Dan Opariuc poate fi citită integral accesând secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa. 

Citeşte şi: 

Proiect HCLM Constanţa privind impozitele şi taxele pe 2017. Taxa de linişte revine „pe tapet“?!

Răspunsul la posibila introducere a taxei… de siguranţă
„Statul are poliţie şi jandarmi. Să-şi îndeplinească atribuţiile“


Sondaj de opinie
Sunteţi de acord cu introducerea unei taxe... de siguranţă în locul taxei de linişte?


Înlocuitor pentru taxa de linişte
Decebal Făgădău - „Vom veni cu o altă taxă“… de siguranţă


Exclusiv
Taxa de linişte 2016, suspendată de Tribunalul Constanţa, în primă instanţă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii